Hoederecht Internationaal

Nadine swegers
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Hoederecht Internationaal

#1 , 02 aug 2017 15:59

Beste,

Mijn vriend bevindt zich in een complexe situatie.
Hij en z'n ex zijn 9 jaar samen geweest en hebben samen een dochter.
Beiden hebben de Franse nationaliteit. Hij woont ondertussen in België, zij in Canada.
Vijf jaar geleden gingen ze uit elkaar, nu is hun dochter 8,5 jaar.
De vrouw heeft anderhalf jaar geleden besloten om naar NY te verhuizen voor een nieuwe relatie.
Er werd een overeenkomst gesloten tussen de vader en de moeder waarin de vader toestemming geeft. (Niet zomaar, na veel druk uitgeoefend te hebben op de vader via het kind etc)
Hij moet geen alimentatie betalen (de vrouw verdient veel meer), zij moet het kind één keer per jaar een maand in de grote vakantie naar de domicilie van de vader sturen. Tijdens de andere vakanties kan de vader het kind bezoeken of een vliegticket betalen zodat het kind hem kan bezoeken.

In de realiteit loopt dit echter niet vlot. Na een paar maand ging de nieuwe relatie van de vrouw kapot en kwam ze in Toronto terecht. Ze kon NY niet meer binnen omdat haar visum niet meer geldig was en woont nu daar.
In de grote vakantie stuurt ze het kind niet naar de domicilie van de vader maar naar haar ouders in het zuiden van Frankrijk waar de vader het dan moet ophalen. Wanneer de vader niet akkoord gaat blokkeert ze het contact tussen de vader en het kind. In het mailverkeer tussen de twee is geen sprake van beledigingen of bedreigingen maar elke vorm van protest van de vader wordt gezien als een vorm van labiliteit. Ze dreigt met het indienen van klachten bij de politie, maar doet dat niet gezien er nooit nieuws van komt.

Deze zomer moest het kind terug een maand bij de vader op bezoek komen. Ze hebben elkaar een jaar niet gezien (het bezoek rond kerst werd geannuleerd omdat het visum van het kind niet in orde was en uiteindelijk het land niet uit mocht). Er ontstond een discussie omdat ze het kind niet naar de domicilie van de vader wou sturen maar eerst naar Parijs en vervolgens het zuiden van Frankrijk bij de grootouders.
Na elke weigering om flexibel te zijn besloot de vader om dan toch het kind te gaan halen met de auto maar op dat moment is de moeder beginnen weigeren om contact toe te laten. Ze is terug naar Toronto vertrokken met als reden dat de vader een gevaar is voor het kind en hij het kind misschien niet zou terugbrengen. Dit is echter nergens op gebaseerd. Er is een klacht ingediend bij de politie, alle mailverkeer is bijgehouden, maar nu weten we niet echt wat de volgende stap is. Ze kan niet tegengehouden worden. We weten ook niet zeker of ze effectief terug naar Toronto is vertrokken en of ze in Frankrijk was. Normaal moest ze komen en het kind naar Parijs brengen maar deed dat niet omdat ze haar vlucht omwille van onduidelijke redenen niet haalde.

De vader is bang dat ze nog verder duwt en zal proberen om het hoederecht af te nemen. We veronderstellen dat hier dan ook een goede reden voor moet zijn. Op basis waarvan kan zoiets gebeuren?

De moeder verbreekt de overeenkomst die tussen hen afgesloten is door geld te eisen voor de school van het kind en wanneer ze in de problemen zit, door het kind niet naar de domicilie van de vader te sturen, flexibiliteit te weigeren en het contact tussen vader en kind te verbreken wanneer de vader niet akkoord gaat met een beslissing.

Toch lijkt het erg moeilijk om hier iets aan te doen. De overeenkomst is gesloten in Parijs, de vader woont in Belgie, het kind in Canada.

Heeft iemand raad?

Vriendelijke groeten,

Nadine

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 02 aug 2017 17:41

Vader en moeder hebben de Franse nationaliteit. Ik veronderstel dat het kind eveneens de Franse nationaliteit heeft.
Vader heeft hoofdverblijf in België.
Moeder verblijft in Canada, evenals hun kind.

Uit uw verhaal maak ik op dat de twee ongehuwd waren en een overeenkomst hadden.
Is die overeenkomst een officieel document of gewoon door beiden samen opgesteld en ondertekend?
Ik vermoed dat de vader (wegens de nationaliteit van alle betrokkenen) zich tot de Franse justitie zal moeten wenden.

Franciscus
Berichten: 38592

#3 , 02 aug 2017 20:59

Hier al eens lezen:
oa. verdrag van Den Haag zal van toepassing zijn. Staat op de site wel uitgelegd.


https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q= ... tWsCx4-Diw

http://www.agii.be/thema/vreemdelingenr ... delijkheid

Reclame

Nadine swegers
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 03 aug 2017 09:12

Bedankt voor uw reactie!
De overeenkomst is voor de rechtbank in Parijs gekomen, het gaat dus om een officieel document.

Terug naar “Echtscheiding”