Mamavan2schatten,
Kan u voor ons eens de tekst weergeven zoals die in de EOT staat beschreven met weglating of vervanging van persoonlijke verwijzingen, bvb. naam, adres, enz...over alles wat de situatie voor de kinderen aangaat?
Het is nogal moeilijk om met kleine nuances en beetjes in uw andere topics nog een overzicht te houden.
Daarna is er de situatie:
- Uw man heeft dus twee minderjarige kinderen voor wie een week/week regeling geldt.
- Voor die regeling is een EOT opgesteld.
- Kinderen zijn gedomicilieerd bij hun moeder.
- Moeder ontvangt de kinderbijslagen.
- Moeder ontvangt de studietoelagen sedert vijf jaar.
- Vader betaalt maandelijks voor elk kind kinderalimentatie aan de ex. (periodiek betaalde kosten in de personenbelasting aangeven voor 80% aftrek)
(Ik weet niet of deze
topic verband houdt met de ex?)
Discussie is de volgende:
- Ex bezorgt alle mogelijke rekeningen voor elk kind.
- Kindergeld wordt niet op een aparte (kind)rekening gestort (zoals bepaald in EOT)
- Overzicht van de kosten (medisch/andere) wordt onregelmatig (i.p.v. elke 2 maand bepaald in EOT) overgemaakt.
Het doel van de kinderalimentatie is om de levenstandaard van de kinderen te behouden als er geen breuk zou hebben plaatsgevonden, en rekening houdende met de leeftijdsevolutie van het kind. De onderhoudsalimentatie per kind dient rekening te houden met de gezinsbudgetten, en niet zozeer met het inkomen van de ouder zelf. (een deel van het inkomen wordt trouwens gebruikt voor hypotheekalossingen, en elke ouder kan ook de zorg hebben voor kinderen in een nieuwe relatie).
Die alimentatie, samen met alle gezinsbijslagen en -toelagen voor het kind, moeten de normale maandelijkse kosten dekken van het kind in het gezin waarin het verblijft (en voor de tijd waarin het verblijft).
-Oogdruppels en andere apotheekkosten zijn geen uitzonderlijke kosten en hoeven dus normaliter niet onder de ouders te worden verdeeld, want reeds in de normale kosten. Hetzelfde voor kledij, schoenen, enz (tenzij de ouders er zelf voor gekozen hebben om die kosten expliciet te delen, en de kinderen hun garderobe voortdurend verhuizen tussen de gezinnen
).
-Een GSM, een nieuwe fiets, laptop, lidgeld sport of jeugdvereniging enz... is een keuze waarin de beide ouders moeten overleggen wat en/of ze die kosten delen of voor hun rekening houden. Wat je gezamenlijk aankoopt of deelt, moet ook tussen de gezinnen mee kunnen verhuizen tijdens de week/week regeling.
-Steunzolen zijn dan weer een uitzonderlijke aankoop; na eventuele tussenkomst door de mutualiteit mag de andere ouder verzocht worden om de helft van het remgeld te betalen.
-Schoolkosten zitten vervat in de normale kosten.
-Kampen en schoolreizen zijn dan weer uitzonderlijk te noemen, maar ook daar kan de mutualiteit voor een stuk tussenkomen. Informeren dus bij die mutualiteit. Ook de studietoelagen moeten in rekening worden gebracht voor wat betreft de schoolkosten.
Pas als de maandelijkse 'dotatie' is overschreden, vind ik, dat men de andere ouder kan verzoeken om voor de helft bij te dragen.
De onderhoudsplichtige ouder is geen melkkoe. Hij of zij heeft tenslotte ook de zorg voor dezelfde kinderen in het eigen gezin, al dan niet met andere kinderen uit de nieuwe relatie.