weterlijk adres

ouders1980
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

weterlijk adres

#1 , 13 jul 2017 11:46

Beste forum leden.

Wij als ouders hebben na jaren lang psychische mishandelingen van onze oudste dochter van 17. Hebben we eindelijk zo ver gekregen om onze oudste dochter te laten plaatsen in een leefgroep en dat is ook het adres waar ze nu vast verblijft. Echter krijgen wij de laatste tijd rekeningen op haar naam omdat ze op ons adres nog steeds staat ingeschreven maar echter woont ze en of verblijft ze niet meer op ons adres. Echter kan onze oudste dochter niet uit geschreven woorden bij de gemeente maar krijgen intussen deurwaarders papieren van de openstaande rekeningen van spullen die onze oudste dochter heeft gekocht. Wat kunnen wij als ouders voorkomen dat we uit verkocht woorden door deurwaarders en hoe kan ze uit geschreven woorden bij de gemeente??????

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 14 jul 2017 13:32

Kunnen er, om te beginnen, ongebruikte spullen worden teruggestuurd naar de schuldeisers?
Ik ga ervan uit dat uw dochter niet-ontvoogd is:

Ouders blijven burgerlijk aansprakelijk voor hun niet-ontvoogd minderjarig kind.
Indien het kind schulden heeft gemaakt door bvb. de (contractuele) aankoop van spullen, dan kunnen de ouders en de jongere kunnen vragen aan de rechter om die handeling nietig te laten verklaren omdat hij als minderjarige benadeeld is geweest door de verkoper. Maar het is mogelijk dat een rechter oordeelt dat het contract toch geldig was en dat de jongere veroordeeld wordt om zijn schuld te betalen.
Ouders kunnen deze aansprakelijkheid maar ontlopen wanneer ze kunnen aantonen dat ze (1) een goede opvoeding geven of gegeven hebben aan hun kinderen én dat ze (2) voldoende toezicht gehouden hebben op hun kinderen.
Wanneer kinderen dus geplaatst zijn, zouden ouders zich aan hun aansprakelijkheid kunnen ontrekken door aan te tonen dat zij op dat moment geen toezicht konden uitoefenen op hun kinderen waardoor ze dus op dat moment ook niet konden ingrijpen om te verhinderen dat hun kinderen schade veroorzaakten of schulden maakten. Ze zullen wel moeten aantonen dat ze hun kinderen een goede opvoeding gaven want dat is de tweede vereiste om aansprakelijkheid te ontlopen als ouders.
[Kinderrechtswinkel]
Artikel 1384, lid 2 B.W. stelt jegens de vader en de moeder een weerlegbaar vermoeden van aansprakelijkheid in. De aansprakelijkheid kan weerlegd worden door het bewijs te leveren dat de feiten die aan de grondslag liggen van de schade niet het gevolg is van een gebrek aan toezicht of een tekortkoming in de opvoeding van hun minderjarig kind. Vanzelfsprekend kan daarnaast ook overmacht worden ingeroepen (Cass. AR 8308, 23 februari 1989).
Op de vraag of de aansprakelijkheid ook geldt ten aanzien van de ontvoogde minderjarige en de verlengde minderjarigen bestaat verdeeldheid in de rechtsleer
Vanaf de meerderjarigheid kan de jongere zelf worden gedagvaard in betaling van deze schulden. Zolang de jongere minderjarig is zullen zijn ouders als wettelijk vertegenwoordigers en beheerders van het vermogen van de minderjarige kosten kunnen betalen vanuit het vermogen van de minderjarige. De ouders moeten daarbij steeds in het belang van de minderjarige handelen.
[Jeugdrecht]
Het basisidee is dat de minderjarige wordt ingeschreven op het adres waar hij zijn hoofdverblijfplaats heeft, zijnde de plaats waar hij effectief verblijft gedurende het grootste gedeelte van het jaar. Dit is dus een louter feitelijke aangelegenheid. De hoofdverblijfplaats wordt vastgesteld op grond van objectieve materiële of feitelijke gegevens, en niet in functie van afgelegde verklaringen of het akkoord van de ouders of één van hen om op een bepaald adres te worden ingeschreven in de bevolkingsregisters.

Minderjarigen die, met toepassing van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming of de regelgeving inzake de bijzondere jeugdbijstand, in een instelling (vb. een jeugdinstelling, een MPI, …) zijn geplaatst, kunnen gedurende hun verblijf in deze instelling als tijdelijk afwezig worden beschouwd op het adres waar zij staan ingeschreven, dit op voorwaarde dat zij nog regelmatig contact onderhouden met de perso(o)n(en) op wiens adres zij nog ingeschreven staan. Indien de betrokken minderjarigen, gedurende zijn verblijf in de instelling, evenwel geen contacten meer blijkt te onderhouden met de perso(o)n(en) op wiens adres hij staat ingeschreven, dient hij te worden ingeschreven op het adres van de instelling waar hij werd geplaatst. (nr.76 Administratieve onderrichtingen - najaar 2014)

Het domicilie dat niet bij de ouders staat heeft vooral voor hen financiële gevolgen ( ten laste zijn van het kind,...), maar zij blijven wel het ouderlijk gezag dragen, blijven onderhoudsplichtig en aansprakelijk voor het kind.
[bron: Steunpunt Jeugdhulp]

Meer informatie vind je ook terug bij FOD Binnenlandse Zaken: De inschrijving van niet-ontvoogde minderjarigen

Franciscus
Berichten: 38600

#3 , 14 jul 2017 18:34

Gekocht voor of na de plaatsing?
Plaatsing door jeugdrechtbank?

Via rechtbank dochter ook onbekwaam laten verklaren ( indien dit mogelijk is).
Hoe koopt de dochter die spullen aan?

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 14 jul 2017 19:11

17 jaar ze is minder jarig !!!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Echtscheiding”