EOT indien uiteindelijk gescheiden met onherstelbare ontwrichting?

Maria015
Topic Starter
Berichten: 29
Juridisch actief: Nee

EOT indien uiteindelijk gescheiden met onherstelbare ontwrichting?

#1 , 17 mei 2017 11:00

beste,


Mijn ex en ik hebben een EOT akte ondertekend doch zijn uiteindelijk gescheiden met onherstelbare ontwrichting, 1 jaar feitelijke scheiding.

in deze EOT werd bepaald dat er geen onderhoudsgeld diende te worden betaald.

Nu, 2,5 jaar wordt er onderhoudsgeld gevorderd.

Kan ik mij beroepen op deze EOT om eronderuit te komen? er zijn geen gewijzigde omstandigheden.

of vervalt deze aangezien we uiteindelijk met onherstelbare ontwrichting gescheiden zijn?

dank

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 20 mei 2017 19:51

Ik vermoed dat de akte (EOT) er niet meer toe doet als de rechtbank tot een EOO dient over te gaan.

Op Houvast.be staat een goed overzicht i.v.m. EOT en EOO:
Bij een EOO kan men na de scheiding een aansluitende procedure voeren om een onderhoudsgeld te krijgen. De scheiding is dan wel reeds uitgesproken. De procedure over een eventueel onderhoudsgeld kan langer duren, omdat beide partijen een eis of tegeneis kunnen stellen i.v.m. de eventuele ‘zware fout’, de behoeftigheid enz…
Indien één van beide partijen kan bewijzen (met alle mogelijke middelen) dat de andere partij een zware fout heeft gemaakt, kan dit in tweede instantie wel aanleidinggeven tot het vorderen van een persoonlijk onderhoudsgeld (*).

Het begrip ‘zware fout’ is echter niet gedefinieerd. Dit zal door de rechtbank beoordeeld moeten worden. Onder zware fout verstaat men elke fout die het samenleven onmogelijk maakt. Partnergeweld wordt altijd beschouwd als zware fout.
Beide partners hebben een basisrecht op persoonlijk onderhoudsgeld.
Bij het bepalen van het recht op onderhoudsgeld en de hoogte van het bedrag houdt men echter wel rekening met volgende factoren:
- De economische middelen van beide partijen.
- Een aanzienlijke economische terugval van de persoon die het onderhoudsgeld vraagt.
- De staat van behoefte van de persoon die het onderhoudsgeld vraagt.
- Beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt en de verplichting om alle sociale voorzieningen uit te putten door de persoon die het onderhoudsgeld vraagt.
- De economische keuzes die het echtpaar maakte tijdens het huwelijk.

Wie zich schuldig maakte aan een zware fout, kan geen onderhoudsgeld vorderen. Plegers van partnergeweld worden per definitie uitgesloten voor het ontvangen van een onderhoudsgeld.
In principe is de duur van de onderhoudsplicht beperkt tot de duur van het huwelijk. Indien de onderhoudsgerechtigde nadien nog behoeftig is kan dit eventueel verlengd worden.
De rechtbank doet uitspraak over een eventueel persoonlijk onderhoudsgeld tussen de partners. In deze procedure geldt een beperking tot 1/3 van het inkomen van de partij die moet betalen.
Wanneer de onderhoudsgerechtigde opnieuw huwt of samenwoont alsof zij gehuwd zouden zijn, kan de uitkering worden stopgezet.
Wanneer de partijen tijdens de procedure zelf een overeenkomst bereiken over de onderhoudsuitkering, wordt deze door de rechtbank aanvaard en doet deze zelf geen uitspraak over het recht op, en de hoogte van een onderhoudsuitkering. Bovendien kunnen zij ook de herzieningsmodaliteiten onderling vastleggen tijdens de procedure. Men kan echter tijdens of voor de procedure niet per definitie afstand doen van het recht op een onderhoudsuitkering.
De onderhoudsuitkering wordt automatisch en van rechtswege (zelfs wanneer men dit niet in een onderlinge overeenkomst zou opnemen) geïndexeerd.
Wanneer omstandigheden, onafhankelijk van de wil van één de partijen, ingrijpend wijzigen, kan de onderhoudsuitkering aangepast worden.
Je kan in dergelijk geval wel de ondertekende EOT akte voorleggen dat er aanvankelijk een akkoord was , waarin werd bepaald dat er geen onderhoudsgeld diende te worden betaald..

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”