Pagina 1 van 1

opvoedingsplicht ??

Geplaatst: 22 jan 2008 13:21
door verus
Goeiedag,

ik zit in een gescheiden situatie sedert enkele jaren, co-ouderschap systeem.
Week bij moeder, week bij vader, communucatie tussen beide partijen is 'redelijk'.
Toch zijn er mijns inziens enkele belangrijke aspecten die niet opgevolgd worden bij de moeder zoals regelmatig tanden poetsen, opvolgen huiswerk waardoor kind achterloopt telkens hij bij de moeder logeerde en ik extra moeite moet doen om het weer allemaal in orde te brengen.
Er zijn nog enkele andere zaken (te weinig activiteiten) maar die zijn geen bedreiging voor de goede opvoeding van het kind, ik kan/mag daar dus ook niet over klagen.
Het opvolgen van schooltaken en het tanden poetsen vind ik een ouderlijke plicht, maar kan het moeilijk aan het verstand brengen van de moeder.
Gemakzuchtigheid primeert spijtig genoeg.

Kan hier juridisch iets aan gedaan worden indien een deftig gesprek op de eerste plaats niets uithaalt ?
bedankt.

opvoedingsplicht

Geplaatst: 22 jan 2008 23:24
door Prinsesje
Hoi,
Ik vrees dat dat niet zal gaan. Je kunt volgens mij wel een rechtzaak beginnen en om een maatschappelijk onderzoek vragen,maar of het iets zal uithalen?

Zolang uw kind niet wordt misbruikt of mishandeld zal er niet veel tegen te doen zijn, vrees ik.

Hoor eens bij een bemiddelaar.

Maar, frustraties zal je altijd hebben! Elke ouder doet dingen die niet in de opvoeding van de andere past en dat is spijtig. Ik vrees het enige dat je kunt doen is je kindje er zelf van bewust te maken dat dit belangrijk is om ook te doen als het bij mama is.En voor de rest de schade van zijn /haar schoolprestaties en tanden enz... te beperken en haar/hem daarin dan zelf zo goed mogelijk te begeleiden.

Succes, prinsesje

Geplaatst: 22 jan 2008 23:43
door bemiddelaar
Ik lees dat de communicatie tussen jullie redelijk is. Hou er rekening mee dat eventuele gerechtelijke stappen zetten hieraan een einde kunnen maken, want op dat moment probeert iedere ouder via zijn advocaat zichzelf zo goed mogelijk te tonen aan de rechter en jammer genoeg gaat dit ook vaak gepaard met de ander zo slecht mogelijk in beeld te brengen. Gevolg: conflict wordt alleen maar groter. Voor het betrokken kind wordt het hierdoor alleen maar moeilijker.

Als er meningsverschillen zijn omtrent de opvoeding van de kinderen is het vaak gepaster om hieromtrent met elkaar in overleg te gaan en dit eventueel in aanwezigheid van een maatschappelijk werker / psycholoog of psychotherapeut die bij voorkeur ook als bemiddelaar in familiezaken is geschoold. Deze zijn namelijk zowel vertrouwd met de complexiteit van apart wonende ouders als met opvoeding.