Studerende dochter gaat bij vriend wonen

Jabbe
Berichten: 586

Re: Studerende dochter gaat bij vriend wonen

#16 , 28 apr 2017 13:15

Het hoeft ook niet expliciet vermeld te worden. Tenslotte is het vonnis uitgesproken over de betrokken personen, i.c. ex-partners en niet over elk nog minderjarig kind expliciet, dus is de conclusie logisch. Het kind woont officieel 100% bij de moeder, de moeder zorgt dus fysiek voor het kind. De vader in dit geval zorgt niet fysiek voor het kind, dus draagt hij bij op financiële wijze.

Het kind woont feitelijk niet meer bij de moeder, maar zolang zij daar officieel wél nog woont, verandert niets aan de fictieve situatie. Ook de kinderbijslagdienst kan niet vaststellen dat het kind elders woont tot ze officiële bevestiging krijgt. Niets zegt trouwens dat het kind niet terug kan keren naar de ouderlijke woonst als haar relatie met de vriend stukloopt.

Wet betreffende de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag 13 april 1995
Wet tot bevordering van een objectieve berekening van de door de ouders te betalen onderhoudsbijdragen voor hun kinderen 19 MAART 2010
B.W. art 203 § 1

Het betalen van alimentatie is gebaseerd op bovenstaande wetsartikelen, meer bepaald: ‘De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen.’
Als het kind bij u inwoont en u de zorg voor hem of haar heeft, vervult u die verantwoordelijkheid reeds op deze wijze.
De ouder die niet belast is met de verzorging zal vaak verplicht zijn om de eigen verantwoordelijkheid te laten gelden door middel van het betalen van een maandelijkse geldsom aan de verzorgende ouder ten behoeve van het kind. Dit wordt de kinderalimentatie of onderhoudsuitkering genoemd.

Ik geef even het volgende mee over het principe van de alimentatie. Deze tekst vind je gemakkelijkshalve terug op de website van de vzw Houvast.be:
Wat is alimentatie?

Alimentatie is een vergoeding van de ene ouder aan de andere ouder (ten behoeve van het kind!). Ze wordt door de rechtbank toegekend aan de ouder die in hoofdzaak de kosten voor het levensonderhoud draagt, en opgelegd aan de ouder die dit in mindere mate doet. Dit is het algemeen principe. Soms zijn daar afwijkingen op mogelijk, waarbij de rechtbank de ruimte heeft om dit naar eigen inzicht te bepalen.

Wanneer een kind - ook een meerderjarige - alleen woont, kan de alimentatie aan het kind zelf worden toegekend. In dat geval kan het kind, zolang het voldoet aan de voorwaarden om alimentatie te krijgen (geen eigen inkomen genieten en doorgaans niet ouder zijn dan 26 jaar), deze zelf uitbetaald krijgen.

Alimentatie is niet hetzelfde als persoonlijk onderhoudsgeld.

Alimentatie: betaal je voor de kinderen
Als ouders kunnen jullie afspreken om de alimentatie rechtstreeks aan het kind te storten,
zoniet dan blijft de oude regeling gelden zoals die er altijd al is geweest.

Misschien kan dit helpen:
Ontvangen onderhoudsuitkeringen door het kind, ongeacht diens leeftijd, dienen te worden aangegeven in de personenbelasting van de ontvanger. Het is belangrijk dat u weet dat het kind de wettelijke eindontvanger is, zelfs al komen de stortingen op rekening van de ouder bij wie het kind ten laste is, m.a.w. het onderhoudsgeld dat kinderen ontvangen moet nooit worden toegevoegd aan de inkomsten van degene die de storting ontvangt (bijvoorbeeld een ouder). Het onderhoudsgeld vormt immers een eigen inkomen van de persoon aan wie het wettelijk toekomt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#17 , 01 mei 2017 19:15

De beste oplossing is domicilie verplaatsen, zo is de feitelijk situatie de officiële en is er duidelijkheid! Dan kan het kindergeld naar de dochter en kan de dochter onderhoudsgeld vragen aan de ouders (elk voor de helft gezien inkomen hetzelfde is).

Nu eist de mama alle centen op omwille van domicilie, maar ze heeft geen onkosten: dit is zeer oneerlijk! Het geld bestemd voor de dochter komt terecht bij de moeder die ze NIET gebruikt voor de dochter.

De moeder laat de dochter kiezen tussen twee opties: ofwel woon je bij mij ofwel woon je apart. Als de dochter apart gaat wonen betaalt ze alles zelf, als je bij de mama woont betaalt de moeder alles. In beide gevallen eist de moeder alimentatie en kindergeld.

Dit is zeer oneerlijk van de moeder!

Jabbe
Berichten: 586

#18 , 02 mei 2017 15:12

In geval de dochter haar domicilie verandert, ontvangt de kinderbijslagdienst daar automatisch bericht van, en gaan zij het rechtgevend kind vragen om een rekeningnummer op te geven om daar voortaan de kinderbijslag op te storten.

In geval een ouder een onderhoudsbijdrage, van welke aard ook, naast zich neer legt, voor het kind dat niet (langer) onder diens zorg valt, dan denk ik dat het kind zich tot de vrederechter kan wenden.

In beide gevallen is dit nadelig voor de ouder die de huidige (financiële) situatie als verworven inkomsten ziet.

Reclame

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#19 , 02 mei 2017 20:51

Het is inderdaad financieel nadelig voor de ouder waarbij het kind woonde: kindergeld weg (van 3 naar 2 kinderen), onderhoudsgeld weg, sociale voordelen weg, zelf onderhoudsgeld moeten betalen, etc... dit is verschil van ettelijke honderden euro's!

Ik vrees ook dat de dochter naar de vrederechter zal moeten, ik vind dit heel jammer!

Franciscus
Berichten: 38599

#20 , 02 mei 2017 22:28

Vrederechter al sedert 2014 niet meer bevoegd is nu de familierechtbank als onderdeel van de rechtbank eerste aanleg.

Opgelet buiten de in het vonnis vermelde zaken heeft iedere ouder de plicht voor het onderhoud van zijn kinderen in te staan tot de leeftijd van +21 * (bij studerende tot bekomen van een diploma dat toegang geeft tot arbeidsmarkt ).
http://www.kinderrechtswinkel.be/index.php?ID=39080

Dochter kan ook officieel bij vader gaan wonen en op kot bij haar vriend...

Burgerlijk wetboek. en verdere artikels....
HOOFDSTUK V. - VERPLICHTINGEN DIE UIT HET HUWELIJK (OF DE AFSTAMMING) ONTSTAAN. <W 31-03-1987, art. 31>

Art. 203.[1 § 1.
De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind.
§ 2. Met middelen wordt onder andere bedoeld alle beroepsinkomsten, roerende en onroerende inkomsten van de ouders, alsook alle voordelen en andere middelen die hun levensstandaard en deze van de kinderen waarborgen.
§ 3. De langstlevende echtgenoot is gehouden tot de verplichting gesteld in paragraaf 1 ten aanzien van de kinderen van de vooroverleden echtgenoot van wie hij niet de vader of de moeder is, binnen de grenzen van hetgeen hij heeft verkregen uit de nalatenschap van de vooroverledene en van de voordelen die deze hem mocht hebben verleend bij huwelijkscontract, door schenking of bij testament.]1
[2 Deze verplichting vervalt ten aanzien van het kind dat onwaardig is om van de vooroverleden echtgenoot te erven. De rechter schort zijn uitspraak op tot de beslissing die tot onwaardigheid leidt in kracht van gewijsde is getreden. ]2
----------
(1)<W 2010-03-19/05, art. 2, 048; Inwerkingtreding : 01-08-2010; zie ook art. 17>
(2)<W 2012-12-10/14, art. 2, 057; Inwerkingtreding : 21-01-2013>

Art. 203bis.[1 § 1. Elke ouder draagt bij in de kosten die voortvloeien uit de bij artikel 203, § 1, bepaalde verplichting, in verhouding tot zijn respectieve aandeel in de samengevoegde middelen.
§ 2. Onverminderd de rechten van het kind, kan elk van de ouders van de andere ouder diens bijdrage vorderen in de kosten voortvloeiende uit artikel 203, § 1.
§ 3. De kosten omvatten de gewone kosten en de buitengewone kosten.
De gewone kosten zijn alle gebruikelijke kosten met betrekking tot het dagelijkse onderhoud van het kind.
Onder buitengewone kosten wordt verstaan de uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die voortvloeien uit toevallige of ongewone gebeurtenissen en die het gebruikelijke budget voor het dagelijkse onderhoud van het kind dat desgevallend als basis diende voor de vaststelling van de onderhoudsbijdragen, overschrijden.
§ 4. Op vraag van één van de ouders kan de [3 familierechtbank]3 de partijen verplichten een rekening te openen bij een door de [2 Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten]2 op grond van de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen vergunde instelling, die bestemd wordt tot de betaling van de bijdragen vastgesteld op grond van artikel 203, § 1.
In dat geval bepaalt de [3 rechtbank]3 minstens :
1° de bijdrage van elk der ouders in de kosten bedoeld in artikel 203, § 1, alsook de sociale voordelen die aan het kind toekomen die op deze rekening gestort dienen te worden;
2° het maandelijks tijdstip waarop deze bijdragen en sociale voordelen gestort dienen te worden;
3° de wijze waarop over de op deze rekening gestorte sommen kan worden beschikt;
4° de kosten die betaald worden met deze gelden;
5° de organisatie van het toezicht op de uitgaven;
6° de manier waarop tekorten aangevuld zullen worden;
7° de bestemming van de overschotten die op deze rekening gestort worden.
Stortingen van bijdragen gedaan ter uitvoering van dit artikel, worden beschouwd als betalingen van onderhoudsbijdragen in het kader van de in artikel 203, § 1, gedefinieerde onderhoudsverplichting.]1
----------
(1)<W 2010-03-19/05, art. 3, 048; Inwerkingtreding : 01-08-2010; zie ook art. 17>
(2)<W 2011-03-03/01, art. 331; Inwerkingtreding : 01-04-2011>
(3)<W 2013-07-30/23, art. 19, 065; Inwerkingtreding : 01-09-2014>

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 1804032130
Art. 203ter.[1 Indien de schuldenaar een van de verplichtingen opgelegd bij de artikelen 203, 203bis, 205, 207, 336 of 353-14, van dit Wetboek of de krachtens artikel 1288, eerste lid, 3°, van het Gerechtelijk Wetboek of de krachtens een notariële of gehomologeerde overeenkomst tussen partijen aangegane verbintenis niet nakomt, kan de schuldeiser, onverminderd het recht van derden, zich voor de vaststelling van het bedrag van de uitkering en voor de tenuitvoerlegging van het vonnis doen machtigen om, met uitsluiting van voornoemde schuldenaar, onder de voorwaarden en binnen de grenzen door het vonnis gesteld, de inkomsten van deze laatste of iedere andere hem door een derde verschuldigde geldsom te ontvangen.
In alle geval staat de [2 familierechtbank]2 de machtiging toe indien de onderhoudsplichtige zich gedurende twee, al dan niet opeenvolgende, termijnen in de loop van twaalf maanden die aan het indienen van het verzoekschrift voorafgaan, geheel of ten dele onttrokken heeft aan zijn verplichting tot betaling van levensonderhoud uitgezonderd ingeval de [2 familierechtbank]2 anders oordeelt, wegens uitzonderlijke omstandigheden eigen aan de zaak.
De rechtspleging en de bevoegdheden van de rechter worden geregeld volgens de artikelen 1253ter tot 1253quinquies van het Gerechtelijk Wetboek.
Het vonnis kan worden tegengeworpen aan alle tegenwoordige of toekomstige derden-schuldenaars, na kennisgeving door de griffier bij gerechtsbrief op verzoek van de eiser.
Wanneer het vonnis ophoudt gevolg te hebben, geeft de griffier daarvan bericht aan de derden-schuldenaars bij gerechtsbrief.
De griffier vermeldt in zijn kennisgeving wat de derdeschuldenaar moet betalen of ophouden te betalen.]1
----------
(1)<W 2010-03-19/05, art. 4, 048; Inwerkingtreding : 01-08-2010; zie ook art. 17>
(2)<W 2013-07-30/23, art. 20, 065; Inwerkingtreding : 01-09-2014>

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#21 , 04 mei 2017 11:57

Op basis van hiervoor "§ 2. Onverminderd de rechten van het kind, kan elk van de ouders van de andere ouder diens bijdrage vorderen in de kosten voortvloeiende uit artikel 203, § 1." zou ik alle kosten kunnen betalen en vorderen aan de andere ouder zijnde de moeder.

Ik heb officieel gemeld aan de moeder dat ik mijn deel van onderhoudsplicht zal nakomen alsook dat de alimentatie aan de dochter wordt overgemaakt. We wachten op de reactie ...

Jabbe
Berichten: 586

#22 , 04 mei 2017 13:49

Op basis van hiervoor "§ 2. Onverminderd de rechten van het kind, kan elk van de ouders van de andere ouder diens bijdrage vorderen in de kosten voortvloeiende uit artikel 203, § 1." zou ik alle kosten kunnen betalen en vorderen aan de andere ouder zijnde de moeder.
Toch opppassen hiermee voor het volgende.

Voor de gemakkelijkheid haal ik even een artikel aan op Goudi.be en neem ik uw situatie even in over:
Dat er onderhoudsgeld betaald moet worden voor uw dochter na haar meerderjarigheid, is duidelijk. Aan wie dat geld gestort moet worden, is dat minder. In dit concrete geval voorziet het vonnis een betaling (uiteraard aan de moeder in dit vonnis). Omdat die overeenkomst de partijen tot wet strekt, moet die strikt nageleefd worden. Dat impliceert dat het vonnis in principe onveranderlijk is. Wanneer u het bedrag rechtstreeks aan uw dochter zou storten, zonder uw akkoord en in strijd met vonnis, loopt u het risico de bijdrage twee keer te moeten betalen. ‘Wie slecht betaalt, moet twee keer betalen.’

° Akkoord van moeder

Als de moeder akkoord gaat met de rechtstreekse betaling van het onderhoudsgeld aanuw dochter, kan zij haar volmacht aanuw dochter geven om het onderhoudsgeld rechtstreeks te ontvangen. U kunt met uw ex-partner overeenkomen om voortaan de onderhoudsbijdrage rechtstreeks aanuw dochter te betalen. Die wijziging wordt bij voorkeur schriftelijk bevestigd, om latere discussies daarover te vermijden. Over de vraag of die schriftelijke wijziging al dan niet aan de rechter ter bekrachtiging voorgelegd moet worden bestaat betwisting. Maar om latere problemen te vermijden is het aan te raden de rechter te vatten om de overeenkomst te bekrachtigen.

° Geen akkoord
Als de moeder niet wil dat het onderhoudsgeld rechtstreeks wordt betaald aan uw dochter, kan u de zaak aan de rechter voorleggen en de toelating vragen om het onderhoudsgeld op een bevrijdende wijze aan uw dochter zelf te betalen. Dat hangt dus af van de rechter in kwestie.
Gezien de meerderjarigheid van het hulpbehoeftige kind kan deze zelf de rechter vatten.

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#23 , 10 mei 2017 09:20

Voorlopig geen reactie van de moeder ....

Ik heb de moeder aangetekend schrijven gedaan met de melding dat ik het onderhoudsgeld aan de dochter ga betalen (wat ik ook heb gedaan) en met de vraag hoe we de kosten van de dochter gaan regelen?

De moeder heeft een scheldmail gestuurd naar de dochter dat ze haar plan moet trekken en ze niets wil betalen, uit het huis is ook geen betaling meer!

Vrees dat de dochter naar familierechtbank zal moeten!

giserke
Berichten: 2434

#24 , 10 mei 2017 10:40

Lijkt me dat dochter eerst haar domicilie zal moeten aanpassen.
Zij zal wel zelf de alimentatie en kindergeld moeten opeisen.

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#25 , 10 mei 2017 12:10

Dochter gaat idd domicilie verplaatsen!

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#26 , 17 mei 2017 10:18

De reactie van de moeder blijft dezelfde: als je alleen gaat wonen moet ik niet meer voor jou betalen.
Ondanks het feit dat de dochter nog studeert ...

Het onderhoudsgeld betaal ik nu rechtstreeks aan de dochter, de moeder protesteert hierover niet meer (ze heeft geen poot om op te staan), de bijkomende onkosten betaal ik voor de helft.

Na de examens zal de dochter de moeder aanschrijven om haar ouderplicht na te komen, maar eerst alle energie naar examens ...

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#27 , 26 mei 2017 12:07

De volgende fase is ingezet: de meerderjarige dochter is haar spaargeld kwijt!

Ze had een volmacht over haar rekening gegeven aan de moeder, nu heeft de moeder al haar spaargeld (25000€) overgeschreven naar haar rekening Overgeschreven. Feitelijk misbruik van volmacht!

Wat nu? Klacht indienen bij politie?

Jabbe
Berichten: 586

#28 , 26 mei 2017 16:52

Daar gaat ze wettelijk al in de fout, want haar dochter is niet langer minderjarig. De Kinderrechtswinkel schrijft daarover trouwens het volgende:
Bankrekening
  Spaarrekening
Een minderjarige kan op om het even welke leeftijd zelf een spaarrekening openen. Ouders moeten hiervoor geen toestemming geven en moeten hiervan dus niet op de hoogte gesteld worden.
  Zichtrekening
De wetgever voorziet geen specifieke wettelijke bepalingen voor zichtrekeningen van minderjarigen. In theorie gelden dus de algemene regels m.b.t. het ouderlijk gezag en de handelingsonbekwaamheid van minderjarigen uit het B.W.
In de praktijk staan banken echter vaak toe dat minderjarigen vanaf 12 jaar zelf een zichtrekening openen. Hiervoor wordt niet altijd de toestemming gevraagd van de ouders van de minderjarige. Ouders kunnen zich in elk geval tegen het openen van de zichtrekening verzetten.
3) Beheer vermogen minderjarigen door ouders.
In principe zijn het de ouders, onder toepassing van hun ouderlijk gezag, die beslissen wat er met het vermogen (en dus ook de gelden) van de minderjarige gebeurt. Het is ook aan de ouders om de goederen van minderjarigen (in zijn  belang) te beheren. 
 
Sinds 2002 bepaalt art. 378 B.W. wel dat ouders zich moeten laten machtigen door de vrederechter om handelingen te verrichten waarbij de voogd de machtiging van de vrederechter nodig heeft (bv. voor het vervreemden van goederen, wanneer een lening wordt aangegaan, voor het verwerpen of aanvaarden van een erfenis,…). 
  In theorie zou dit betekenen dat ouders ook steeds de machtiging van de vrederechter nodig hebben indien ze geld van de rekening van hun minderjarige kinderen willen halen. De invoering van deze bepaling werd echter op heel wat protest en verzet onthaald door zowel ouders, als door banken.
  De rechtspraktijk loste dit op door te stellen dat het afhalen van geld van de rekening van een minderjarige door zijn ouders niet als een ‘vervreemding’ moet worden aanzien. Men gaat ervan uit dat ouders het geld dat ze afhalen omzetten in een ander voordeel voor de minderjarige waardoor de waarde in het vermogen van de minderjarige aanwezig blijft en niet vervreemd wordt. Ook de Belgische Vereniging van Banken (BVB) heeft zich achter deze interpreatie geschaard. Ouders moeten daardoor in de praktijk normaal geen machtiging van de vrederechter hebben om geld van de rekening van hun minderjarige kinderen af te halen (om het in hun belang te gebruiken). 
  Enkele individuele banken kiezen er echter voor om zich toch strikt aan de regelgeving te houden, en vragen wel om de machtiging van de vrederechter vooraleer ze ouders toelaten om geld van de rekening van hun minderjarige kinderen te halen. 

  Wanneer de minderjarige meerderjarig wordt, moeten zijn ouders zich in elk geval wel verantwoorden voor de wijze waarop ze zijn vermogen beheerd hebben (ex art. 379 B.W.).
Het recht van de ouders om de goederen van hun kinderen te beheren heeft immers als doel het in stand houden en het doen opbrengen van het vermogen van de minderjarige. Ouders kunnen dus niet zomaar de gelden van hun kinderen voor zichzelf gebruiken. Indien blijkt dat ouders goederen van hun kind hebben weggemaakt of weggeschonken, of sommen van de rekening van hun kind hebben vervreemd, zonder dat zij hiervoor een equivalent voordeel voor het kind hebben in ruil gegeven, kunnen zij door de rechter worden verplicht om deze sommen of de waarde van deze goederen terug te betalen aan hun meerderjarige kind.
Ten slotte voorziet art. 387bis B.W. dat (een van de) ouders of de procureur des Konings aan de Voorzitter van de Rechtbank (zetelend in Kort Geding) of aan de jeugdrechter kunnen vragen om in het belang van de minderjarige wijzigingen aan te brengen in de beheersbevoegdheden van (een van) de ouders. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er sprake is van ernstige vermoedens van dreigend misbruik door (één van de) ouders. 
 
Concrete antwoord :
In principe moeten ouders, in het kader van hun ouderlijk gezag, toestemming geven vooraleer hun minderjarige kind een zichtrekening kan openen en zullen zij dus op de hoogte zijn van het bestaan van deze rekening. In de praktijk laten banken echter soms toe dat minderjarigen vanaf 12 jaar zelf een zichtrekening openen (zonder dat de ouders hiervoor toestemming geven en zelfs zonder dat zij hiervan op de hoogte zijn). De minderjarige kan wel steeds zelf een spaarrekening openen zonder dat zijn ouders hiervan op de hoogte zijn.
Ouders moeten het vermogen van hun minderjarige kinderen beheren. Zij kunnen daarom in de praktijk in principe ook geld van de rekening van hun minderjarige kind afhalen (zonder voorafgaandelijke machtiging van de vrederechter). Zij moeten dat natuurlijk doen in het belang van de minderjarige en zullen hierover in principe ook verantwoording afleggen wanneer hun kind meerderjarig wordt.

eylis
Berichten: 8840

#29 , 26 mei 2017 18:12

dit is zelfs diefstal.....

NotHappy
Topic Starter
Berichten: 191

#30 , 29 mei 2017 09:27

Het is idd pure diefstal, helaas kan ik zelf weinig doen, het zal mijn dochter zijn die gaat moeten reageren!

Of kan ik toch iets ondernemen?

Terug naar “Echtscheiding”