wat met kosten psycholoog bij co-ouderschap

katjanssens
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

wat met kosten psycholoog bij co-ouderschap

#1 , 10 apr 2017 14:23

Hallo,
Mijn zoon van 13 heeft faalangst op school. Het clb en leerlingenbegeleiding raden een therapeut aan.
de papa - mijn ex - is hier echter niet mee akkoord en wil de helft niet betalen. Wat maakt dat ik hier alleen voor opdraai.
Kan dit zomaar? In mijn vonnis staat dat hij voor de medische en paramedische kosten moet de helft betalen... maar er staat niets in van therapiekosten. Graag uw advies.
alvast dank !
kathleen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 10 apr 2017 15:17

De vader heeft zich goed geïnformeerd. (Para)medische zorgen worden ofwel rechtstreeks door een medicus toegediend (een dokter, specialist, tandarts, psychiater) Ofwel worden de zorgen op voorschrift (en dus in opdracht) van een medicus door een paramedisch en erkend gezondheidszorger toegediend (bijvoorbeeld kinesitherapie, logopedie...) . Hiervoor moet uiteraard een uitgebreide diagnose en behandelingsaanpak voorgesteld worden. In geval van psychotherapie door een psychiater toegepast is het evident: dat moet terugbetaald worden, want hij/zij is zelf dokter. In geval van therapie door een (erkend) psycholoog moet de behandelend psychiater samen met de ouders bekijken voor welk soort behandeling (want dat bestaat dan uit verschillende elementen) gekozen kan en zal worden. Dat het CLB een psycho-behandeling voorstelt is een informatieve oriënterende advies. Dat u zelf kiest om meteen met een psycholoog te werken is een persoonlijke keuze die valt onder de eigen dagelijkse kosten. De vader kan immers binnen zijn gezinssituatie persoonlijk aan de faalangst van zijn kind werken op een andere manier.

katjanssens
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 10 apr 2017 16:00

hallo, dank voor uw snel antwoord... had al zoiets gedacht.
Ik zal nog allimentatiegeld moeten vragen : ik, alleen, langdurig ziek geweest (lees op de mutualiteit...), ... het leven is duur geworden...
:) groetjes!

Reclame

eylis
Berichten: 8840

#4 , 10 apr 2017 16:27

nog een tip: therapie bij een psycholoog is relatief duur als je het vergelijkt met therapie bij een psychiater: want dat is niet terugbetaalbaar door de mutualiteit. Sessies bij een psychiater zijn wél terugbetaalbaar en vallen dus soms goedkoper uit.

Vader1
Berichten: 191
Juridisch actief: Nee

#5 , 10 apr 2017 22:50

Informeer u bij het plaatselijke CGG, die kunnen uw probleem misschien goedkoper helpen oplossen: http://www.geestelijkgezondvlaanderen.b ... dszorg-cgg

Blossom1975
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#6 , 31 mei 2017 11:11

Kijk ook uit, want als de vader niet akkoord gaat met een psychologische begeleiding, dan mag je dit eigenlijk niet doen. Je kan enkel psychologische hulp krijgen mits zijn schriftelijke toestemming.

eylis
Berichten: 8840

#7 , 31 mei 2017 14:24

@blossom, ik weet niet waar je dat vandaan haalt, maar het klopt niet. Psychologische hulp is géén medische ingreep, dus die kan je in het kader van je gezinssituatie wél (en binnen jouw omgangstijd) zonder schriftelijke toestemming van de andere ouder laten doorgaan.Een psychiatrische behandeling wordt uiteraard samen besproken, maar ook daar kan een ouder éénzijdig een second opinion vragen bij een psychiatrische arts naar eigen keuze.

Terug naar “Echtscheiding”