Herziening hoederecht familierechtbank

Jimmy Senna
Topic Starter
Berichten: 8

Herziening hoederecht familierechtbank

#1 , 18 jan 2017 15:10

Hallo,

Ik ben gescheiden in 2003 en heb 2 kinderen van 15 en 18, rechter heeft toen co ouderschap uitgesproken, alsook alimentatie betalen. Mijn zoon woont nu al sinds begin september bij mij, en wil niet meer naar zijn moeder. Die wil dat ik gewoon alimentatie blijf betalen ook al woont hij bij mij, zij heeft ook het kindergeld en hem ten laste.
Ik ben reeds naar zo'n gratis advies van een advocaat geweest bij het vredegerecht( was absoluut niet veel hulp want had geen tijd, en ben op 5 minuten aan de deur gezet) en die zei dat ik dat zelf kon regelen via de familierechtbank met een verzoekschrift. Heb heel het internet al afgezocht maar vind niks wat ik kan gebruiken.
Ik wil dit natuurlijk ook zo doen om advocaat kosten te besparen maar is dit mogelijk, waar vind ik zo'n voorbeeld en wat moet er allemaal instaan? Heeft iemand daar ervaring mee, en kan iemand me daar bij helpen?

Alvast bedankt bij voorbaat.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Madeliefje35
Berichten: 161

#2 , 19 jan 2017 18:35

op tweehuizen.be kan je redelijk wat info terugvinden

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 jan 2017 19:18

Vrederechter is al sedert 2014 niet meer bevoegd alles loopt nu via de familierechtbank.
Sedert april 1995 is de term hoederecht ook niet meer van toepassing.
U zal moeten laten vaststellen dat uw zoon fulltime bij u woont - vb via een sociaal onderzoek jeugdpolitie.
Zolang er een vonnis is waarin staat dat u alimentatie moet betalen moet u dat ook doen.
Er zijn twee procedures de eerste is de strafrechtelijke die gaat over alimentatie niet betalen - achterhouden van kinderen ( wat u wettelijk doet) en niet opvolgen vonnis ... deze zaken kunnen een strafrechtelijk staartje krijgen.
Alleen daarom moet u op regelmatige basis door de politie de nodige Pv's of meldingen laten opstellen - kind wordt niet opgehaald / wordt niet binnengelaten bij ex enz ( neem desnoods de gesprekken op is wettig als u er zelf aan deelneemt).
Indien u voldoende bewijzen hebt kan u naar de familierechtbank stappen ( deze hebben alle bevoegdheden overgenomen en jeugdrechtbank is nu een kamer van de familierechtbank)

http://justitie.belgium.be/nl/publicati ... erechtbank

http://www.juridischforum.be/forum/view ... 39#p420939
http://www.juridischforum.be/forum/view ... 23&t=53100
http://elfri.be/sancties-bij-niet-eerbi ... gangsrecht

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... e_name=wet
http://ouders.tweehuizen.be/kosten_de_wet

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 2013073023

""""J.demoor heeft ergens anders op het forum reeds geschreven.


“Art.372.Een kind blijft onder het GEZAG van zijn ouders tot aan zijn meerderjarigheid of zijn ontvoogding.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘Nu zijn we zover dat ze besloten heeft om bij haar vader te blijven.’

Zij dient te verblijven waar het vonnis of de gehomologeerde overeenkomst dit opleggen,ook tegen haar eigen wil of die van haar vader.

“Art.432.§3.Wanneer over de bewaring van het minderjarige kind mocht zijn beslist...dan worden de straffen bepaald in de §§1 en 2 toegepast op de vader of de moeder die het minderjarige kind onttrekt...aan de bewaring van hen aan wie het krachtens de beslissing is toevertrouwd,die het niet afgeeft aan degenen die het recht hebben het op te eisen of die het,zelfs met zijn toestemming,ontvoert of doet ontvoeren...“(8 juni 1867 Strafwetboek).
‘De onthouding van een ouder om zijn gezag te doen gelden teneinde de weerstand van een kind tegen de uitoefening van het bezoekrecht van de andere ouder te overwinnen kan,naar omstandigheden...het in art.369bis(nu 432) bedoelde misdrijf opleveren‘[Cass. 21 oktober 1986,R.W. 1986-87,1609-1610,noot;Cass. 28 oktober 1987, J.Dr.Jeun. 1988,7;Cass. 15 maart 1989, J.T. 1989,666;Cass. AR7009,8 februari 1994(X.), onuitg.,geciteerd door TRD&I 1994,545].

“Art.1385bis. De rechter kan op vordering van één der partijen de wederpartij veroordelen tot betaling van een geldsom,dwangsom genaamd,voor het geval dat aan de hoofdveroordeling niet wordt voldaan ..."(Ger.W.).Zie Benelux-Gerechtshof 11 mei 1982(LADAN t. DE BRUIN en WESSENBURG t. PETIT),F.B.U.,III.1.50.3-1,http://www.courbeneluxhof.be/arresten/N ... 1_3_86.pdf

Leg strafklacht neer bij de politie tegen de vader en stel u bij seponering burgerlijk partij bij de onderzoeksrechter. U kan ook bij de burgerlijke rechter vorderen dat de vader u een dwangsom per dag betaalt telkens hij het kind niet afgeeft zoals het moet. """"

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”