buitenlandse studiereis

leeuwerik
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

buitenlandse studiereis

#1 , 14 jan 2017 08:54

Mijn dochter, 17 jaar, wil na haar humaniora 1 jaar naar het buitenland voor de ervaring en een andere taal en cultuur te leren.
Haar vader, mijn ex, heeft voorwaarden voor deze reis en dreigt te weigeren om de kosten niet te betalen of haar niet te laten gaan, als ze niet een programma volgens zijn voorwaarden kiest. Het programma dat hij wilt dat ze kiest, is niet het programma dat zij wilt.
kan hij haar vertrek (17 jaar bij vertrek, 18 na enkele weken) verbieden, (hij is geen voogd, dat ben ik) en kan hij weigeren de helft van de kosten te betalen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 jan 2017 09:54

De ouderlijke onderhoudsplicht (art. 203, §1 BW) geldt tav minderjarige en meerderjarige studerende kinderen. Meerderjarige kinderen waarvan de opleiding niet voltooid is.
Dit naar evenredigheid van hun middelen, door de ouders met hun samengevoegde middelen.
De studies moeten wel een redelijke (maar geen vlekkeloze) vooruitgang kennen.
Een buitenlandse ervaring is een meerwaarde op de arbeidsmarkt, zeker in een globaliserende wereld. Mij lijkt dat dit van een opleidingsplan deel kan uitmaken en onder de ouderlijke onderhoudsplicht valt.
Ik vermoed dat je dochter meerderjarig is tegen dat ze naar het buitenland wil. Op dat moment is ze volledig handelingsbekwaam en bepaalt haar opleiding zelf.
(Enige nuancering: als ze voor piloot wil gaan dan is het niet evident dat weinig vermogende ouders de opleiding vaan enkele tienduizenden euro's of meer zomaar gaan bekostigen).
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

leeuwerik
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 14 jan 2017 10:13

op het moment van vertrek is ze nog niet meerderjarig, ze wilt in augustus vertrekken en ze wordt meerderjarig in oktober. Het vertrek lijkt me niet het grootste probleem. Ik ben enige voogd. Maar de vader wilt alleen betalen als deze buitenlandse ervaring een meerwaarde heeft, later op haar CV of in haar beroep. En ja, zo'n ervaring lijkt me sowieso een meerwaarde, maar dat vindt hij dus niet. En je kan natuurlijk niet inschatten wat de meerwaarde zal zijn op haar latere studies en beroep omdat ze haar keuze voor hoger onderwijs een jaar uitstelt. Het is geen kwestie van niet kunnen betalen (hij verdient veel meer dan het gemiddelde en ik ben ook bereid, als hij de helft zou betalen, om de alimentatie die maanden niet te krijgen, wat zijn bijdrage dan per slot van rekening heel wat beperkt, die trouwens voor hem 80% aftrekbaar is van zijn belastingen, een voordeel dat ik dan weer niet heb.). ik wil gerust naar mijn advocaat stappen als er enige kans is dat ik wettelijk in mijn recht sta, daarom deze vraag.

Reclame

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#4 , 14 jan 2017 12:46

Op zich is dit een feitenkwestie. Bv. Rb. Brugge 3 april 1998; Rb. Nijvel 9 februari 1996.
Ouders hebben in se hierover medezeggingschap (Vred. Brugge 9 december 1977).
Verzet op voorhand maakt uit in de feiten (Vred. Doornik 1 juni 2004).
Het adequate karakter van de opleiding hang ook af van de financiële mogelijkheden van de ouders (Vred. Fontaine-l'Evêque 26 december 2006).
Dat het niet om een specialisatie of hoger onderwijs gaat, lijkt mij in het nadeel van je dochter te spelen.

Ik vrees dan ook dat er over deze vraag geen eenduidig antwoord te geven is, maar volgens de concrete omstandigheden moet beoordeeld worden.
Ik vind alvast niet dat je een zeker recht kan inroepen om de bijdrage af te dwingen.
Als er geen minnelijke oplossing gevonden wordt, dan rest hier arbitrage of rechtbank.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

leeuwerik
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 14 jan 2017 13:16

bedankt voor het antwoord, dit is nu duidelijk.

eylis
Berichten: 8842

#6 , 14 jan 2017 16:10

en even ter aanvulling: als u zou overwegen dit voor de rechtbank te gaan eisen: het heeft erg weinig kans van slagen. Ik zet even op een rijtje waarom: Als dit een aanvullende stage zou zijn in het kader van de hogeschool of universitaire opleiding, dan zou dat een haalbare kaart zijn (cfr de Erasmusuitwisselingen waar je een bepaalde module van je curriculum in het buitenland behaalt) Maar daar gaat het niet over: het is een jaar buitenland tussen secundair onderwijs en een hogere opleiding. In die projecten doe je dus je laatste jaar humaniora gewoon over en verblijf je in een gastgezin of schoolcampus. Je zal daar vast en zeker je Engels of je Frans (als dat al de landstaal is) vast en zeker geweldig mee oppimpen, maar dan is dat wel een héél erg dure en langdurige taalcursus...Dan zou je net zo goed een jaar lang taalcursussen, een taalbad in de Ardennen of als kinderoppas in de europese wijk wel wat goedkoper en met een evengoed resultaat uitkomen, niet? De meeste jongeren warvan ik hoorde dat ze dit soort uitwisseling deden, gingen daar zelf voor bijklussen om het mogelijk te maken en/of deden dat via een uitwisseling met een buitenlandse student bij hen thuis. Want iedereen is het er wel over eens: het is in feite een erg leuke weliswaar leerrijke jaarvakantie....

leeuwerik
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#7 , 14 jan 2017 18:16

ik ben helemaal niet van plan om dadelijk naar de rechtbank te gaan, onze dochter weet hoe gierig haar vader is, ik heb nog voor duizenden euro's openstaande rekeningen en hij heeft voor alles geld, grote verbouwingen in het huis van zijn nieuw gezin, nieuwe meubels, dure hobby's maar voor haar is het altijd met voorwaarden, hobby's mag ze in zijn weekend niet hebben, want dat kost geld en dan moet hij ervoor rijden, met de bus of trein mag ze niet. voor alles is er discussie, dus ik wou gewoon weten wat in dit geval mijn rechten zijn. Geld is voor hem geen probleem maar hij wilt het alleen geven onder zijn voorwaarden(wat zijn recht is maar het is nooit in het belang van onze dochter, er is alleen geld voor zijn nieuw gezin). onze dochter krijgt nog steeds hetzelfde zakgeld van toen ze 5 jaar was,
dus pineuts voor een tienermeisje.
ik ben zeker bereid om onze dochter het te gunnen, hoe we dat financieren, zien we dan wel.
maar ik ben gewoon bang dat hij, zelfs als hij niet moet betalen, haar zou verhinderen om te vertrekken, en daar zou ik wel naar de rechtbank voor willen gaan. Ze droomt hier al zolang van, en ze wilt er ook zelf voor werken, maar haar vader zegt dat als ze naar het buitenland wilt gaan dat ze na haar studies maar in het buitenland moet gaan werken maar dat is niet dezelfde ervaring. En ze wilt de ervaring van een gastgezin op haar 18 en niet in een jobomgeving, wie weet wanneer.

eylis
Berichten: 8842

#8 , 14 jan 2017 18:59

De vader kan moeilijk verhinderen dat ze deze keuze maakt. Het is per slot van rekening in het kader van een studieprogramma en u de toestemming geeft. één zin in uw uiteenzetting lijkt me niet te kloppen: u vertelt dat u alleen de voogd bent. Is de vader dan uit zijn ouderlijke autoriteit gezet? Want dat is in de huidige wetgeving alleen maar het geval bij kindermishandeling of -verwaarlozing...

leeuwerik
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#9 , 14 jan 2017 19:42

ja, ik ben alleen voogd, de reden heeft geen verband met de juridische vraag. bedankt voor het antwoord, ik ga hier voor mij het onderwerp afsluiten.

Franciscus
Berichten: 38607

#10 , 14 jan 2017 22:34

Maar als in het vonnis staat dat hij die kosten moet betalen zijn er twee wegen die u best kan bewandelen.
1 strafrechtelijk wegens niet uitvoeren van vonnis .... daarvoor kan men 5 jaar teruggaan en dient u bij niet betalen aangifte te doen.
2 dan de burgerlijke en daarin de vraag van aanpassing vonnis.

Edoch gezien haar leeftijd zal het dispuut meer tussen haar en haar vader gaan.

Persoonlijk zou ik toch de druk gaan opvoeren en terug dagvaarden wegens niet betalen van de kosten.
Tenminste als er een juridische reden is nl co-gezagsouderschap ....
U spreekt van voogd sedert 1995 spreekt men van gezagsouderschap en verblijfouderschap. Indien voogd dus alleen u gezagsouderschap hoe kan hij dan voorwaarden stellen?
http://www.kinderrechtswinkel.be/index.php?ID=39080

Bevoegde rechtbanken zijn voor 1 de correctionele met parket jeugd
voor 2 de familierechtbank indien alleen over kind de jeugdkamer - wijziging alimentatie en kostenregeling.

Vader is zoals reeds geschreven ook na de 18de verjaardag kind onderhoudsplichtig tgo kinderen.
Het verschil dat hij maakt tussen zijn kinderen kan zeker aangehaald worden bij de rechtbank.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#11 , 15 jan 2017 09:32

ja, ik ben alleen voogd, de reden heeft geen verband met de juridische vraag. bedankt voor het antwoord, ik ga hier voor mij het onderwerp afsluiten.
Nog even herhalen: zorg ervoor dat u het verschil duidelijk kent tussen voogd zijn en het feit dat de papa eventueel enkel tijdens 1 weekend per 2 weken het kind bij zich heeft.

Het is niet gebruikelijk dat iemand geen zeggenschap zou hebben over zijn eigen kind mar toch variabele kosten moet betalen en regelmatig zijn kind bij zich hebben.

Staat er in het vonnis LETTERLIJK het woord voogd?

Terug naar “Echtscheiding”