co-ouderschapsregeling + financien

berry
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

co-ouderschapsregeling + financien

#1 , 08 jan 2017 12:25

Feiten: ik heb een kind (nu 2,5 jaar) uit een korte relatie en heb op haar vraag enkele maanden na geboorte, mijn verantwoordelijkheid als vader opgenomen, zijnde dna test gedaan en kind erkend. Ik ben dus officieel de vader. Momenteel staat onze zoon wel ten laste van mama en is hij wettelijk ingeschreven op haar adres. Zij krijgt het kindergeld en ik betaal geen alimentatie. ik betaal momenteel geen kosten voor school/creche.
In realiteit verblijft hij 5 op 7 dagen bij mij.

Momenteel proberen we een regeling voor school en opvang uit te werken op maat zodat zoveel mogelijk aan ieders wensen kan toegezegd worden. Tot op heden hebben we steeds alles verbaal geregeld. dit kost helaas veel energie en ben een beetje op.

ik wil echter graag een regeling officialiseren via vrederechter, maar iets dat correspondeert met bovenstaande feiten, zodat ik toch wat rechten opbouw.
Reden 1: Op deze manier kan ik toch nog iets in te brengen hebben indien mama verhuist of haar levenssituatie verandert.
Voorbeelden (die ik vrees): (*) indien mama opeens verhuist en zij dan beslist dat ons zoontje mee moet met haar OF (*) dat zij een nieuwe partner heeft en dan opeens alle eerdere mondelinge gemaakte regelingen zou omgooien (omdat er geen gefinaliseerd zijn via rechtbank) en ik dus geen poot heb om op te staan.
Reden 2: ik wens een overeenkomst die strookt met de realiteit. zijnde dat ik de zorg 5/7 inbreng maar ook hiervoor erkenning en bijdragen wil.. zowel financieel als, officieel als vader.
Terzijde maar niet onbelangrijk: Ik wil ook wel financiele verantwoordelijkheid nemen en tot max. 50% betalen (school,...) maar op voorwaarde dat dit geregeld is via vrederechter.

VRAAG:
1. klopt het dat via de vrederechter, en de regeling die we daar betekenen, ik mijn rechten als vader opeis en wijzigingen zoals de voorbeelden (*) niet meer zomaar kunnen
2. telt dergelijke regeling voor vrederechter dan officieel als co-ouderschap?
2. wat is financieel het interessantste in al dit. (sorry voor de vage vraag)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Madeliefje35
Berichten: 161

#2 , 08 jan 2017 13:39

Vrederechter is niet meer bevoegd, je zal via de familierechtbank moeten gaan.
Indien je een overeenkomst hebt met de mama, kan je dit zonder advocaat, via een verzoekschrift indienen en laten bekrachtigen.
Zonder overeenkomst zal je een zaak tegen je ex moeten aanspannen.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”