Pagina 1 van 1

Bezoekrecht op kind uit vorig huwelijk na scheiding

Geplaatst: 04 jan 2008 13:54
door Nick
Hallo, ik ben reeds eerder getrouwd geweest en heb uit dit huwelijk een dochter van 8. Onze dochter wordt in co-ouderschap opgevoed.
Over 2 jaar ben ik opnieuw getrouwd en zorgde mijn vrouw deels mee voor de opvoeding van mijn dochter. Ook nu weer lijkt het niet langer te boteren en heeft mijn vrouw te kennen gegeven van me te willen scheiden. Ze maakt zich sterk dat ook zij nog rechten heeft om mijn dochter te blijven zien. Klopt dit?

Geplaatst: 04 jan 2008 14:15
door roderidder
ja... Uw dochter heeft dat recht en dat zal haar sterkste troef zijn


Maak U daar gewoon niet druk over en tracht je dochter dat recht te gunnen, het ebt naar alle waarschijnlijkheid in de maanden nadien gewoon weg


RR

Geplaatst: 04 jan 2008 14:21
door Nick
Maar heeft mijn vrouw het recht om mijn dochter nog te zien?

Geplaatst: 04 jan 2008 14:25
door bemiddelaar
Als ik het goed begrijp dan is de dochter geen gemeenschappelijk kind.
In dit geval dienen jullie hieromtrent af te spreken of er al of niet nog contact zal zijn tussen jouw dochter en de zorgmoeder. Stel jezelf de vraag "Wat zou het voor mijn dochter betekenen als ze geen contact meer heeft met haar zorgmoeder?" Misschien kan een antwoord op deze vraag helpend zijn ...

Stel jezelf ook de vraag wat jouw vrouw hiermee wil zeggen als ze verwijst naar "haar rechten mbt jouw dochter"? Wat kan de onderliggende boodschap zijn?

Komen jullie hieromtrent niet tot een akkoord dan kan zij naar de jeugdrechtbank stappen en naar een omgangsregeling vragen. Ze zal dan ten aanzien van de rechtbank dienen aan te tonen dat zij een derde is waarmee jouw dochter een affectieve band heeft. Het is met andere woorden geen automatisch recht die ze als zorgmoeder heeft.

Geplaatst: 04 jan 2008 15:15
door roderidder
Hoogst twijfelachtig is dat men zal moeten aantonen dat men "belangrijk" is, neemt niet weg dat de boodschap die het bevat wel juist is
Maar heeft mijn vrouw het recht om mijn dochter nog te zien?
Ja volgens mij zal dat recht worden toegekent als je plots haar uit het levene van uw dochter rukt en naar de jeugdrechter stapt

Zelf ga ik er vanuit dat je vrouw deel uitmaakte van je gezin. Aangenomen kan worden dat er op die wijze een band is opgebouwd tussen haar en je dochter dat voor de helft van de tijd bij U (Uw gezin) verblijft gelet de van kracht zijnde verblijfsregeling.

Het is net die band, die "bijzondere affectieve band" die waardevol kan of waarschijnlijk zal zijn en mocht het tot een geding komen, het centrale discussiepunt zal zijn.

Dit alles is bepaald door Art. 375bis. BW
Inwerkingtreding : 03-06-1995>

De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.Bij gebreke van een overeenkomst tussen de partijen, wordt over de uitoefening van dat recht in het belang van het kind op verzoek van de partijen of van de procureur des Konings beslist door de jeugdrechtbank.

Mijn advies: Laat dat rustig uitdijnen en doe moeite om die band niet plots af te breken en ga in op redelijke verzoeken om zeker in begin wat contact dochter-stiefmoeder te behouden. Evalueer gewoon na een paar maanden of het nuttig/nodig is om die band te verbreken mocht dit al niet het geval zijn.

RR

Geplaatst: 06 jan 2008 13:07
door j.demoor
“Art.375bis.De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere AFFECTIEVE BAND heeft.Bij gebreke van een overeenkomst tussen de partijen, wordt over de uitoefening van dat recht in het belang van het kind op verzoek van de partijen of van de procureur des Konings beslist door de jeugdrechtbank”(Burgerlijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.