Verplichte alimentatie na onderbreking?

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

Verplichte alimentatie na onderbreking?

#1 , 01 jul 2016 19:46

Moet mijn echtgenoot opnieuw alimentatie betalen ?

Situatie als volgt:

Zoon is van 1993 dus momenteel 23 jaar.

- afgestudeerd met diploma hoger (technisch) middelbaar onderwijs TSO (alimentatie betaald voor volledig traject)
- hogeschool begonnen (alimentatie loopt door)
- na 1 jaar opgegeven (alimentatie loopt door)
- ongeveer 1 jaar thuis gebleven zonder werk (alimentatie loopt door)
- op 20 jaar job begonnen voor 6 maand, maar is te saai en geeft zelf ontslag, dus zonder C4 (alimentatie gestopt vanaf begin job)
- na aantal maanden (ondertussen 21j.) gaat toch maar terug naar hogeschool
- prima resultaat deze keer, we sponsoren helft inschrijvingsgeld school + boeken
- zoon woont nog thuis, heeft eigen wagen maar geen part-time of stundentenjob
- reist af en aan naar Russische vriendin in Oekraïne

Na deze 2é poging in de hogeschool krijgen wij nu de vraag (van de ex, mama van de zoon) of wij onze verplichte alimentatie terug moeten opstarten, omdat 2nd time around in de hogeschool succesvol lijkt. Zware dreiging met juridische stappen.

Vraag is dus, in hoeverre is men verplicht om alimentatie opnieuw op te starten na bovenstaand traject?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 01 jul 2016 21:21

neen dat moet ie niet, al zou daar over gediscussieerd kunnen worden. Maar ik zet de feiten op een rijtje:
-Zoon =23 en afgestudeerd aan de TSO mét diploma(met de meeste TSOdiploma's vind je iets makkelijke werk dan met een Master romaanse filologie...
- zoon start Hogeschool en haakt af na 1 jaar.
- zoon blijft 1 jaar thuis, zonder te xwerken, zonder te studeren en ALI blijft gewoon doorbetaald worden
- zoon start job (Ali stopt uiteraard)
- en geeft ZELF ontslag na 6 maanden :shock:
- blijft weer thuis
- start weer hogeschool met goede resulaten
- zoon woont thuis, heeft geen studentenjob, maar wel eigen wagen, reist soms naar Oekraine
-
Wat had moeten gebeuren:
- wanneer zoon afhaakte 1e maal had hij ofwel moeten gaan werken, klussen of cursussen volgen. Dat had hij zelf moeten aanbieden en dat hadden de ouders samen moeten eisen. Of dit of dat. Daarom bijvoorbeeld geen hogerse studies, maar wel VDABcursussen of dergelijke om zijn kansen op de arbeidsmarkte te verhogen.
- Zelf een joB stoppen "omdat het saai is" : zoon had moeten voorstellen wat hij tijdens die "grijze zone" zou doen om bij te dragen aan de gezinssamenleving. Actief meedraaien in de huishouding? Klussen? Interimjobs doen? Is dat gebeurd?
- Wéér thuis zitten op de kosten van de ouders was het dus weer.
- Nu een studie die blijkbaar lukt. hij moet een studentenjob zoeken waarmee hij een groot deel van zijn kosten zelf draagt. en dat de ouders nog een deel willen betalen is louter uit vriendelijkheid. De zoon heeft zelf de studies stopgezet én is gaan werken. De ali-plicht is daarmee opgeheven.
Hoeveel keer dacht u dat hij met dit grapje kan weggeraken? tot ie 40 is?
Een boekhoudigkundige vergelijking die je hem kan uitleggen: hij heeft 2 jaar op de kap van de ouders geleefd zonder ook maar een klap uit te voeren, wel dat ie maar eens 2 jaar zelf zijn studies betaalt. en dat de ouders na een 3e geslaagde jaar terug beginnen betalen.
Maar...het is géén verplichting, maar goodwill van de ouders als ze dit doen.

sterretje2
Berichten: 90
Juridisch actief: Nee

#3 , 04 jul 2016 12:34

ik denk dat de alimentatie tot 25j moet... ook als je opnieuw gaat studeren, maar nadien niet meer... hij kan zo blijven studeren he ;)

Reclame

eylis
Berichten: 8840

#4 , 04 jul 2016 22:26

neen, het stopppen met studeren, een jaar op de kap van de ouders leven, gaan werken en zélf het werk opzeggen en weer thuis gaan zitten zal voor een rechter een overduidelijk scenario zijn om de ouders vrij te laten in hun beslissing of ze die kerel nog willen sponsoren.

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#5 , 01 aug 2016 21:50

Ojeee, nu begin augustus zeer dreigende telefoon gekregen van ex (mama van zoon). "Onmiddellijk terug betalen" (er is nog niets terug opgestart) en bovendien heeft zoon nu (papa wist van niets) nu een contract getekend voor kot 500 euro/maand!!??? Geen enkele melding op voorhand, geen enkele goedkeuring van papa integendeel expliciet tijdens ontmoeting gemeld 'teken dat niet aub!!'. Ook al duidelijk gemeld aan mama dat hij niet akkoord gaat, Maar 's anderendaags opnieuw dreigende telefoon: zwijgen, géén onderhandelingen met kinderen en enkel "betalen aub, en wel asap".

School afstand 18 km perfect bereikbaar met openbaar vervoer, maar... : zoon moet 1x overstappen (aiai) met openbaar vervoer, connectie is niet ideaal. Zoon zal lesdagen hebben met onderbrekingen, dus les om 9u, dan terug om 14u (als voorbeeld, dus onderbroken lesuren). Hoe kan je nu zoveel uren overbruggen tussen 2 lessen...?? (sarcastisch)

Papa gaat nu uiteraard zsm advies inwinnen bij advocaat. Mama vindt dit alles 'niet meer dan normaal', kinderen hebben recht op studeren, uitgaan, autorijden, op vakantie gaan, en hoeven in geen enkel geval studentenjob te doen of iets bij te dragen. Daarvoor dient de papa, mama bepaalt het traject, papa zwijgt en betaalt. Aub lees even hiervoor ook, want deze jongeman heeft TSO diploma, mocht mede op kosten papa (uiteraard, toen nog) verder studeren, 2 rampjaren later gaan werken, na 4 maand ontslag gegeven, anderhalf jaar later 'back to school'. Excuses voor eventuele herhalingen maar is dit nu waanzin of zijn wij gewoon moeilijke mensen en/of slechte ouders..???

Ik zal zeker na consultatie advocaat nog even hierop terugkomen, want het is een zeer eigenaardig verhaal aan het worden, toch?

Dank voor uw aandacht alvast..

eylis
Berichten: 8840

#6 , 03 aug 2016 12:03

probeer er vooral niet te zenuwachtig van te worden. Want de andere ouder zal aan het korste eind trekken. Even in a nutshell: Kot is iets waar de ouders samen overleg over moeten plegen. Een school op 18 km afstand met een regelmatig functionerend openbaar vervoer en het hebben van een EIGEN WAGEN ontslaat u totaal van de plicht om een kot en verblijf te financieren. Maar boven alles geldt er geen onderhoudsplicht meer. (cfr eerste post). enne een goede tip voor de andere ouder: als de naarstige student dan toch overweegt een studie te doen en te maken krijgt met springuren. Dan kan hij in de bibliotheek: lezen, studeren en werken aan zijn papers. Zelfs alle kotstudenten zitten daar dan omdat je op een kot vaak niet goed kan studeren.....

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#7 , 09 aug 2016 15:35

Beste Eylis, na consultatie bij een zeer ervaren raadsman, kan ik u alleen maar bedanken voor het prima advies. Alles wat u al vertelde werd volledig geconfirmeerd. Thanks!

Terug naar “Echtscheiding”