Pagina 1 van 1

allimentatie met terugwerkende kracht bij onwetende vader?

Geplaatst: 07 nov 2007 21:17
door els13
Hallo,
Een goede vriend kreeg onlangs per toeval via via te horen dat hij een zoontje van vijf zou hebben. Hij viel totaal uit de lucht en zocht kontakt op met de moeder, waarmee hij destijds een korte relatie had. Na lang aandringen bevestigde zij dit: Hij is dus wel degelijk de vader! Maar deze vrouw wilde liever dat hij hun gerust liet daar zij tot dantoe alleen instond voor de opvoeding. Daar ging mijn vriend niet mee akkoord daar hij nooit iets wist van een kind en vroeg haar om vanaf nu het kind af en toe te mogen zien en zo stilaan een band op te bouwen, het is immers ook zijn kind en na lang discuteren stond zij dit toe. Echter niet voor lang nu eist zij eerst allimentatie voor al die jaren dat zij alleen in stond voor dit kind dat trouwens ook haar naam draagt. Kan dit zomaar nadat zij de beslissing nam om het kind alleen op te voeden en de vader in het ongewisse te laten? De vader wil geenzins het kind bij de moeder weghalen of de leefsituatie van het kind veranderen alleen af en toe het kind zien en er vanaf heden ook allimentatie voor betalen daar het toch zijn kind is. Kan zei bezoekrecht weigeren en "achterstallige" allimentatie eisen. Wat zijn zijn plichten en rechten op dit moment? Hij heeft toch recht op het leren kennen van zijn kind nu hij weet dat hij er eentje heeft? Vele mensen kunnen getuigen dat de moeder destijds vertrok zonder ook maar een woord te reppen over een mogelijke zwangerschap en dat er verder nooit meer enig kontakt is geweest tussen de twee ex-partners daar de vrouw kort daarop verhuisde. Graag een antwoord.
MVG

Geplaatst: 09 nov 2007 11:01
door j.demoor
“Art.322.Wanneer het vaderschap niet vaststaat krachtens de artikelen 315 of 317, noch op grond van een erkenning, kan het bij vonnis worden vastgesteld onder de bij artikel 332quinquies bepaalde voorwaarden...Art.331octies.De rechtbanken kunnen, zelfs ambtshalve, een bloedonderzoek of enig ander onderzoek volgens beproefde wetenschappelijke methode gelasten...Art.336.Het kind wiens afstamming van vaderszijde niet vaststaat, kan van degene die gedurende het wettelijk tijdvak van de verwekking met zijn moeder gemeenschap heeft gehad, een uitkering tot levensonderhoud, opvoeding en passende opleiding vorderen...”(Burgerlijk Wetboek).

‘De in de art.203 en 303 vermelde verbintenissen ten behoeve van de kinderen bestaan echter afgezien van elke vordering die ingesteld wordt ten einde de uitvoering ervan te krijgen‘(Cass. 2 juni 1978,Pas. 1978,I,1142,Arr.Cass. 1978,1173,R.W. 1978-79,904;Cass. 6 februari 1986,J.T. 1987,464).

Dit houdt in dat ook onderhoudsgeld kan gevorderd worden voor een periode die de vordering voorafgaat.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.