Pagina 1 van 1

bijzondere/buitengewone uitgaven

Geplaatst: 03 nov 2007 18:14
door VISSER
Verwijderd om privéredenen.

Geplaatst: 04 nov 2007 10:33
door carpe
Hey,
ik heb een vechtscheiding achter de rug die in mijn voordeel uitsproken werd. Het is te zeggen "voordeel". Mijn ex betaalt 288 euro per maand voor de 2 kinderen. Voor de rest van de bijzondere kosten moet ik afwachten of hij al dan niet zin heeft om de helft te betalen. (ik heb een topic onder alimentatieverhoging vredegerecht). De kids gaan 1 weekend op 2 en de helft van de vakanties bij mijn ex, dus verblijven meer bij mij.
Maar in jouw situatie dacht ik nochtans dat het bij co-ouderschap niet de gewoonte is om alimentatie te betalen en dat de helft van het kindergeld ook naar de andere partij gaat. Wel komt ieder tussen voor de helft van de buitengewone kosten. Maar als je het volledige kindergeld mag hebben + een alimentatie voor de kinderen zal ontvangn kan je proberen om nog de helft van de bijzodere kosten te krijgen maar ik denk eerlijk gezegd niet dat het zal lukken als je man dit niet wil. Allé dat is mijn gedacht. Aangezien je al kinderbijslag en ali hebt en de kids maar de helft van de tijd bij jou zullen verblijven. Je kan proberen he, vragen staat vrij. En hoop voor jou dat je krijgt wat je vraagt, succes.

Geplaatst: 04 nov 2007 11:42
door belle1970
Ik denk visser dat je toch een beetje veeleisend bent

Je hebt het kindergeld , allimentatie , domiciliering ?? en dan nog eens allimentatiegeld !

En dan nog eens eisen dat de tegenpartij tss de bijzonderde kosten komt !!

Dat snap ik niet .... het is toch co ouderschap ??

Ik ben alleenstaande vrouw ook met co ouderschap en heb ook geen kindergld , geen domiciliering van de kinderen alles ligt bij mijn ex ,en ook ik wordt verplicht om tussen de bijzondere kosten te komen .
Terwijl ik ook naar de kapper moet , kledij meot kopen , de kindern moet geld geven als ze op uitstap gaan met de school !

Maak u rekening eens wat betreft inkomsten door dit voordeel en de tegenpartij zijn rekening ? En wie heeft het meeste voordeel ??
Denk daar maar eens over na


Voor sommige mensen is het nooit genoeg !!

Geplaatst: 04 nov 2007 18:38
door bemiddelaar
Afspraken maken omtrent de kosten van de kinderen is essentieel om latere conflicten te vermijden!

Zelf ben ik werkzaam als erkend bemiddelaar in familiezaken en laat ik ouders altijd met elkaar onderhandelen omtrent welke kosten door wie worden betaald met welk geld.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verblijfsgebonden kosten enerzijds en gewone en buitengewone verblijfsoverstijgende kosten anderzijds. Duidelijk afspreken wat er onder welke soort kost valt, kan er voor zorgen dat latere problemen vermeden kunnen worden.

Verblijfsgebonden kosten houdt in dat die ouder waar de kinderen op dat moment verblijven, deze kosten betaalt zonder dat de andere ouder hiervoor mee betaalt. Verblijfsoverstijgende kosten zijn daarentegen kosten die door beide ouders betaald worden.

Hebben jullie hieromtrent afspraken gemaakt? Wat wordt er betaald met kinderbijslag, dient dit voor verblijfsgebonden kosten of voor de verblijfsoverstijgende kosten? Wat wordt er betaald met het fiscale voordeel ten gevolge van 3 kinderen ten laste hebben (waardoor je minder belastingen moet betalen, 2400 à 2900 euro afhankelijk van je gezinssituatie) of ten gevolge van het betalen van onderhoudsgeld? Wat draagt iedere ouder zelf bij? Is dit in verhouding tot de inkomsten of elk de helft?

Sommige ouders kiezen er inderdaad voor dat er onderhoudsgeld wordt betaald om de verblijfsoverstijgende kosten te betalen. Dit is vanuit fiscaal oogpunt bekeken vaak financieel voordeliger dan bijvoorbeeld fiscaal co-ouderschap (dwz het belastingsvoordeel verdelen tussen beide ouders).

Of het bedrag van 260 euro voldoende is, daar kan ik niet op antwoorden. Want ik weet niet wat jullie inkomstensituatie is noch de leeftijd van de kinderen. Hoe zijn jullie aan dit bedrag gekomen? Hebben jullie hieromtrent gebruik gemaakt van de methode Renard, de onderhoudscalculator, of gewoon onderling een bedrag afgesproken? Een berekeningsmethode gebruiken kan helpend zijn om zicht te krijgen op de kostprijs van jullie kinderen.

Ga niet overhaast te werk, want er zijn heel wat mensen die een EOT ondertekenen en hier achteraf spijt van hebben. Geraak je er met zijn 2 niet uit, schakel dan de hulp in van een bemiddelaar in familiezaken. Die kan samen met jullie zoeken naar een oplossing waar jullie beiden kunnen achterstaan en zo kan er alsnog een EOT tot stand komen...

Geplaatst: 04 nov 2007 19:39
door VISSER
Verwijderd om privéredenen

Geplaatst: 04 nov 2007 20:34
door bemiddelaar
ja, zoals er goede en minder goede advocaten en notarissen bestaan, bestaan er ook goede en minder goede bemiddelaars. Je schrijft dat de bemiddelaar niet meer partijdig was?! Het is de bedoeling dat de bemiddelaar onpartijdig is, dat hij voor ieder evenveel werkt. Doch ik ga me hier niet uitspreken over de werkwijze van iemand die ik niet ken noch waarvan ik de totale context ken.

Om op jouw vragen terug te komen. Jullie hebben dus gekozen voor eenzijdig beheer van de verblijfsoverstijgende kosten door jou en dit vanuit vroegere gewoonten en misschien ook wel omdat de andere ouder jou een goede beheerder vindt :wink:

Jullie hebben gekozen voor een berekening van het onderhoudsgeld via de methode Renard. Deze berekeningsmethode houdt geen rekening met speciale kosten (bv. medische kosten). Deze berekeningsmethode is ook minder geschikt bij verblijfsco-ouderschap daar deze berekeningsmethode geen rekening houdt met de meerkost die er is bij verblijfsco-ouderschap (iets wat wel het geval is bij de onderhoudscalculator).

Hebben jullie afspraken gemaakt omtrent de evolutie van dat onderhoudsgeld? Wordt het enkel geïndexeerd of wordt het op bepaalde leeftijden herberekend? Dit kan misschien mogelijkheden bieden mbt één van de kinderen die hogere studies aanvat ...

Ik weet natuurlijk niet wat de totale context van jullie onderhandeling is. Misschien zijn er op andere vlakken financiële zaken geregeld die in de ogen van de andere ouder een compensatie bieden...

Misschien kunnen de kosten van de kinderen een jaar genoteerd worden en kan de kostenregeling op regelmatige tijdstippen geëvalueerd worden om na te gaan of het al of niet voldoende is.

Misschien kan het helpend zijn dat er in de EOT staat dat een bijdrage voor buitengewone kosten enkel kan gevraagd worden mits voorafgaand overleg en akkoord.

Misschien kan er afgesproken worden dat er een goede hospitalisatieverzekering wordt genomen voor de kinderen (door beide ouders betaald) ...

Enfin het zijn slechts enkele suggesties want zonder de concrete context te kennen (inkomsten, leeftijd kinderen, ...) is het onmogelijk om concrete cijfers erop te plakken.

Geplaatst: 04 nov 2007 21:00
door VISSER
Verwijderd om privéredenen.

Geplaatst: 04 nov 2007 22:31
door bemiddelaar
Neen, jij kan van de andere ouder niet eisen dat hij zijn woonkrediet herschikt. Dit is zijn beslissing.

Ik weet niet of ik jullie kostenplaatje goed begrijp. Bijgevolg som ik het hier volledigheidshalve maar eens op zoals het zou moeten gemaakt worden volgens de gegevens die je hebt gegeven.

De verblijfsgebonden kosten betaalt iedere ouder met eigen inkomsten (dus niet met de kinderbijslag). Eventueel kan het fiscale voordeel door kinderen ten laste hebben en onderhoudsgeld betalen aangewend worden om de verblijfsgebonden kosten mee te financieren.

De verblijfsoverstijgende kosten worden betaald met de kinderbijslag (+/_ 516 euro voor 3 kinderen als rechthebbende ouder werknemer is) plus onderhoudsgeld door de vader betaald (260 euro) plus bijdrage in onderhoud door moeder betaald (260 euro) = 1036 euro per maand om verblijfsoverstijgende kosten te betalen.

In de simulatie die ik even heb uitgevoerd (via de onderhoudscalculator op basis van volgende gegevens: beide ouders verdienen 1500 euro per maand, kinderen zijn 7, 10 en 12 jaar en er is sprake van verblijfsco-ouderschap) kom ik aan een kostenplaatje van 745,32 euro voor gewone verblijfsoverstijgende kosten. Met andere woorden er kan reeds een spaarpotje aangelegd worden voor buitengewone kosten...

Misschien kan er afgesproken worden dat er maandelijks door beide ouders een deel van die 260 euro rechtstreeks op een spaarrekening wordt gestort op naam van beide ouders om eventuele buitengewone kosten mee te betalen en waar enkel geld van kan afgehaald worden als beide ouders hun handtekening plaatsen. Als het geld op de spaarrekening onvoldoende blijkt te zijn om buitengewone kosten te betalen dat er dan door beiden evenveel wordt betaald ...

Misschien kan er gewerkt worden met een aparte rekening waarvan jij alleen beheerder bent en waarmee jij de verblijfsoverstijgende kosten betaald (zo wordt de effectieve kost ook zichtbaarder) en waarbij de andere ouder desgewenst inzage kan krijgen in de rekeninguittreksels als blijkt dat de bijdrage in onderhoud en onderhoudsgeld ontoereikend is voor de buitengewone kosten...

Geplaatst: 05 nov 2007 18:22
door VISSER
Verwijderd om privéredenen.

Geplaatst: 05 nov 2007 20:34
door roderidder
Wat verstaat een rechter onder bijzondere/buitengewone uitgaven?
Ik noem voorbeelden op die volgens mij daaronder vallen:
- kampen jeugdbeweging (sport- of taalkampen valt onder verblijfsgebonden kosten bij ons)
Juist, op kamp gaan hoort m.i. bij de jeugdbeweging... Een beslissing om een kind aante sluiten bij een jeugdbeweging is niets bijzonder/buitengewoon aan.
- medische kosten zoals kosten van zware ziekte, handicap of ongeval, tandheelkundige behandelingen behoudens normale controles, kosten van orthodont, logopedist, psycholoog, psyciater, alle ksoten van protheses en medische hulpmiddelen, kosten verbonden aan ziekenhuisopnames van meer dan een dag, chirurgische ingrepen
m.i. zijn tandheelkundige behandelingen (inclusief de orhtodont) niet zo bijzonder of buitengewoon. de kans is reeel dat je in de opvoeding van een kind met dergelijke te maken gaat krijgen. Toch zijn er uitzonderingen mogelijk vb. als de kosten .... juist buitengewoon/bijzonder oplopen.
- bijzondere schoolkosten zoals uitstappen van meer dan één dag, georganiseerd door de school en/of in het kader van een opleiding gevolgd door het kind, alle kosten van hogere studies, alle kosten voor onderhoud, aanschaf of herstelling van een muziekinstrument, alle kosten voor het behalen van een rijbewijs.
In die visie zijn alle vrouwen (en mannen) buitengewoon/bijzonder
Ieder van ons heeft een opleiding genoten en eigenlijk zijn die kosten allemaal vrij voorspelbaar, ook de reis naar Milaan,(...) in het laatste schooljaar, dus wat mij bestreft: geen bijzondere/uitzonderlijke kost

Is het nu aan de wetgever om hier een bepaald minimumbedrag te bepalen of aan de rechters er zelf een rechte lijn in te leggen? Feit is dat hier weer veel te veel geld dat voor kinderen zou moeten dienen naar adocaten en procedures gaat. Wat mij betreft mag men dit best weren uit elk vonnis of beter het zodanig omschrijven dat het slechts minimaal een twistpunt kan zijn. vb. beperken tot (medische) uitgaven waarbij de persoonlijke opleg meer dan 1000 euro/jaar overstijgt.

Ik vind het zelf een rare situatie dat bij 50/50 regelingen met +/- gelijke inkomsten dergelijk hoge bedrage de uitkomsten zijn van bepaalde berekeningen. Ik heb daar zeer ernstige bedenkingen bij, meer nog, dit is regelrechte methodieken van provocatie om ouders tegen elkaar op te zetten en dient dus bestreden te worden. Kan U mij uitleggen, mocht U zelf de berekening (met eigen woorden, eigen berekeningen en dus niet volgens methode A/B/C waar je de parameters niet van kent) maken hoe je tot dat bedrag zou komen?

Het neemt niet weg dat dergelijke bijdragen kunnen, vb. als er één ouder erop staat om financiele compensaties te krijgen omdat er vb. meer werklast (en de kosten ervan) op zijn schouders komt te liggen.

RR

Geplaatst: 05 nov 2007 20:51
door roderidder
Je hoeft niet op mij te schieten, het is maar een vraag:
Houd de methode Renard rekening met de nieuwe wet rond fiscaal co-ouderschap?

Elk 100 % van bijkomende belastingvrije som van 1.260 euro (Ink 2006)
Mits alleenstaande (niet hertrouwd/niet wettelijk samenwonend)

Elk 50 % van forfaitaire belastingvrije som voor kind jonger dan 3 jaar
Mits geen fiscale aftrek kinderopvangkosten
= nadelig als andere ouder kinderopvangkosten fiscaal aftrekt

Elk 100 % van kost voor kinderopvang aftrekken
Mits voldaan aan alle voorwaarden inzake fiscale aftrek kinderopvang

Ouder die kind niet ten laste heeft (krijgt halve belastingvrije sommen kinderlast)>> zie
Het fiscaal voordeel voor de drie kinderen ten laste komt op mijn rekening, en dit vormt dan meteen een groot deel van mijn eigen bijdrage.
Mag toch onderhoudsgeld fiscaal aftrekken mits:
Grote kloof tussen beide inkomens bij gelijkmatige verblijfsregeling
Uitspraak van rechter (vonnis) bij andere verblijfsregeling
en de tegenpartij
wie is dat?

RR