Alimentatie betalen tijdens betaalde opleiding?

prutsemieke
Topic Starter
Berichten: 14

Alimentatie betalen tijdens betaalde opleiding?

#1 , 28 mei 2015 09:18

Mijn stiefdochter (19) heeft de opleiding kapster gevolgd. Deze opleiding heeft ze vorig schooljaar met succes beëindigd. Dit schooljaar volgt ze een specialisatiejaar waarvoor ze ook zal slagen.
Ze zou dus in principe vanaf juli kunnen gaan werken in een kapsalon. Deze week heeft ze echter te kennen gegeven dat ze graag de hele opleiding van kapster opnieuw wil volgen via een stage/leercontract ipv te gaan werken.
Dit houdt in dat ze 1 dag per week theoretische opleiding krijgt (terug dezelfde lessen die ze kreeg in de middelbare school) en 4 dagen per week praktijk in een kapsalon. Dit is een betaalde opleiding van Syntra.
Hiervoor krijgt ze +/- 750 euro/maand, 3 jaar lang.
Wanneer ze deze betaalde opleiding volgt, verliest de mama haar kindergeld omdat de dochter zelf een inkomen ontvangt.
Mijn vraag: blijven wij alimentatie betalen tijdens deze opleiding of stopt die kinderalimentatie op het moment dat de mama haar recht op kindergeld verliest?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
duma
Berichten: 2871

#2 , 28 mei 2015 12:00

Kindergeld heeft niets te maken met alimentatie.

U stop met de alimentatie omdat het het kind ondertussen een diploma heeft dat toegang heeft tot de arbeidsmarkt en de bijkomende opleiding niet meer kansen zal creëren op die arbeidsmarkt. Als ik het goed begrijp, gaat ze namelijk nog eens dezelfde opleiding volgen waarvoor ze zélfs al een specialisatie deed.

Wat zegt de vader?
Woont ze bij de vader, aangezien de moeder alimentatie betaalt?

prutsemieke
Topic Starter
Berichten: 14

#3 , 28 mei 2015 12:27

Ze zou inderdaad dezelfde opleiding opnieuw volgen waarvoor ze het diploma al op zak heeft en ook een extra specialisatiejaar deed.

Het gaat hier over de dochter van mijn man. Ze woont bij haar mama en mijn man betaalt alimentatie aan zijn ex-vrouw.
Het kapsalon waar ze dit jaar haar praktijk heeft gedaan is vooral vragende partij. Dit kapsalon wil haar wel graag in dienst nemen maar op die manier kunnen ze haar nog 3 jaar goedkoop tewerkstellen en besparen op loonkosten.
Het 'loon' dat ze voor deze stage/leercontract uitbetaald krijgt (+/- 750 euro/maand) kan toch aanzien worden als een vast inkomen? Dan vervalt toch de alimentatie?

Reclame

mava105
Berichten: 22861
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 28 mei 2015 12:45

Is dat geen fraude? En misbruik van studiegelden?
Denk niet dat er hier nog alimentatie verschuldigd is.

duma
Berichten: 2871

#5 , 28 mei 2015 13:29

Het vast inkomen doet zelfs niet ter zake, wél het feit dat uw man als ouder niet verplicht kan worden bij te dragen aan een opleiding die ze reeds heeft voltooid.

Wat vindt de mama hiervan? Vindt zij dit ok?
Opleidingskwesties moeten steeds samen besproken worden (mama en papa). Het is niet omdat ze bij haar mama woont, dat deze dit alleen kan beslissen.

martizio
Berichten: 81

#6 , 28 mei 2015 14:15

We hebben hetzelfde aan de hand, ex wil niet toegeven aan vader! We moeten naar familierechtbank. Zijn zoon verdiend zo 900e.volgens onze advocaat gaan we niet meer moeten betalen!

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 30 mei 2015 11:08

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Deze opleiding heeft ze vorig schooljaar met succes beëindigd...heeft ze echter te kennen gegeven dat ze graag de hele opleiding van kapster opnieuw wil volgen’Dit houdt in dat haar opleiding wel voltooid is zodat voornoemde verplichting niet doorloopt.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

prutsemieke
Topic Starter
Berichten: 14

#8 , 10 jun 2015 10:42

Ondertussen heeft mijn man nog een paar gesprekken gehad met zijn dochter en ex-vrouw.
Vorig jaar heeft zijn dochter de opleiding kapster met succes beëindigd. Ze had ons verteld dat ze een bijkomend diploma kreeg als ze een extra specialisatiejaar zou doen. Nu blijkt dat ze voor dit extra jaar geen diploma krijgt, enkel een getuigschrift van een leverancier van haarproducten. Dit getuigschrift krijgt ze echter niet omdat ze er de voorbije maanden blijkbaar haar voeten aan heeft geveegd …
Als ik de redenering volg, hadden we dus voor het voorbije schooljaar ook geen alimentatie meer moeten betalen. Coit, dat terzijde.
We hebben vorige week ook vernomen dat ze sinds september vorig jaar is ingeschreven als werkzoekende. Nu september is haar wachtperiode dus voorbij en zou ze , bij eventuele werkloosheid, een inschakelingsuitkering kunnen ontvangen.
Haar mama vindt dat ze moet gaan werken ofwel starten met die kapsteropleiding.
De situatie momenteel:
Ofwel gaat ze werken en ontvangt ze een loon.
Ofwel is ze in september werkloos en ontvangt ze een uitkering.
Ofwel start ze in september die betaalde opleiding.
Hoe dan ook, de alimentatie valt weg vanaf september.
Nu mijn vraag … hoe moeten we dit in praktijk regelen? Ik kan mij moeilijk voorstellen dat we zomaar mogen stoppen met betalen. Best alles nog eens op mail zetten naar de mama? Of een brief sturen?

duma
Berichten: 2871

#9 , 11 jun 2015 15:01

Je stuurt haar een AS waarin je verwijst naar jullie gesprek. Dat dochter momenteel werkzoekende is; dat haar wachttijd afloopt in september en dat bijgevolg de alimentatieplicht ook dan eindigt.
Vraag haar schriftelijk bewijs te leveren van inschrijving als werkzoekende bij de VAB en van de datum waarop haar wachttijd afloopt.
Dat bij gebrek aan reactie u de laatste keer alimentatie zal storten op xx/xx/xxxx.

prutsemieke
Topic Starter
Berichten: 14

#10 , 11 jun 2015 15:13

Oké, bedankt voor jullie respons!

eylis
Berichten: 8988

#11 , 11 jun 2015 17:44

Mag ik even de opleiding toelichten die de dochter gaat volgen?
Zoals de poster reeds aangeeft: het is dezelfde opleiding als de opleiding die de dochter al gevolgd heeft met dit verschil:
- Er wordt een loon uitbetaald voor de 4 stagedagen per week.
- Het is een tweedekansonderwijs voor diegenen die hun secundaire opleiding (zoals een kappersopleiding ) niet voleindigd hebben met een diploma.
- Het "attest" is qua studieniveau minder waard dan de opleiding die ze reeds volgde: het is slechts een kwaificatiegetuigschrift en ressorteert niet onder de diploma's gewettigd door het Ministerie van onderwijs.
Dus NEEN, hier is geen alimentatie genoodzaakt. De dochter heeft een manier gevonden om toch een inkomen te verwerven (als kapster) in deze tijden wan werkloosheid. Maar de vraag is maar of SYNTRA haar kandidatuur zal toestaan. Immers: jongeren zonder diploma hebben daar voorrang uiteraard....

Scorpio
Berichten: 243

#12 , 18 jun 2015 15:31

Ik zou me erg verbazen moest een rechter zeggen dat het alimentatiegeld nog betaald moet worden. Als ze foefelarijen willen doen om goedkopere sociale lasten te hebben is dat hun probleem. Ik vraag met trouwens af of dit wel een wettig stagecontract kan zijn, omdat ze al dit diploma heeft...

eylis
Berichten: 8988

#13 , 18 jun 2015 17:34

@scorpio, maar de "kandidaat studente"' gaat in de eerste plaats niet eens toegalten worden voor de opleiding. Tenzij dat de kandidate liegt over haar opleiding. (en dat is fraude...) As de opleidingscoördinator dat ze het diploma al heeft, zal het njet zijn. Immers, dat is belastingsgeld voor tweedekansonderwijs verspillen dat gebruikt moet kunnen worden voor iemand die de opleiding wil volgen om een diploma te halen dat ie nog NIET heeft.

prutsemieke
Topic Starter
Berichten: 14

#14 , 14 aug 2015 12:15

Update :
Stiefdochter is wel degelijk toegelaten. Begin september start ze aan de 2-jarige opleiding. Normaal duurt die opleiding 3 jaar maar zij krijgt vrijstellingen.
Mijn man en zijn ex-vrouw hebben beiden water bij hun wijn gedaan en zijn tot een compromis gekomen. Dochter volgt die opleiding en houdt ons regelmatig op de hoogte van haar inzet en resultaten.
Tijdens die opleiding blijven we alimentatie betalen maar het bedrag wordt verlaagd met 100 euro.
Na die opleiding gaat de dochter werken en stopt de alimentatie.

Terug naar “Echtscheiding”