Pagina 1 van 1

studietoelagen

Geplaatst: 29 sep 2007 10:24
door georges
Ik ben gescheiden sinds 2001 met EOT. 4 kinderen ( 15,19,22 en 24 j. allen studerend)
1/mijn ex weigert mij mee te delen hoeveel de studietoelagen bedragen, ze weigert dat ook aan de ( meerderjarige ) kinderen mee te delen. Is ze verplicht om mij dit te melden, het gaat over de financiële middelen van de kinderen ?
2/ex weigert te gaan werken en zegt dat ook open en bloot( bij werk vervalt de alimentatie ) Zelfs de kinderen vinden het ongehoord dat zij niet wil werken maar wil blijven stempelen. hft wel opleiding gevolgd via RVA. Dit is een slecht voorbeeld naar de kinderen toe omdat ze de indruk geeft alles te kunnen krijgen zonder er iets voor te hoeven doen. De kinderen werken wel ( vakantiewerk) tegen de zin van mijn ex.
Kan dit allemaal blijven duren ? Dit is geen voorbeeld van goede opvoeding mijns inziens maar ik sta er machteloos tegenover. Mijn ex leeft op de kap van mij en haar kinderen maar als later al die personen ten laste wegvallen zullen er problemen komen vermoed ik?

met de meeste dank,

Geplaatst: 30 sep 2007 09:59
door j.demoor
“Art.374,§ 1.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen...Bij gebreke van overeenstemming over...kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan één van beide ouders...De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij DERDEN alle nuttige INFORMATIE hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden.”(Burgerlijk Wetboek).

Blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen dan is het uitoefeningsrecht van de ene ouder niet geringer dan dit van de andere ouder,inbegrepen het recht op informatie van derden,zoals de Dienst Studietoelagen.

Vraag kopie van de beslissing inzake studietoelagen aan Vl.Gem.Studietoelagen Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel.

Verschuilt deze dienst zich achter het passe-partout ‘Privacy’ leg dan onverwijld klacht neer bij Vlaamse Ombudsdienst(Decr.980707) Hertogstraat 67 1000 Brussel.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Geplaatst: 30 sep 2007 10:58
door georges
met zeer veel dank voor het duidelijk en zeer informatief antwoord

Georges

Geplaatst: 03 okt 2007 00:24
door roderidder
Ja, hier op het JF moeten we wat mij betreft j.demoor voordragen voor de pluim http://www.depluim.be/nieuw/index.html

"De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij DERDEN alle nuttige INFORMATIE hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden"
Dus als je ouder bent heb je altijd recht op alle nuttige informatie inzake de opvoeding van je minderjarige kinderen en discriminatie mag dus niet. Het is zelfs strafbaar.

De enige uitzondering is als je ontzet bent uit het ouderlijk gezag en dat gebeurd +/- 25 keer per jaar in Belgie.


RR

ter vergelijking:
Moorden en moordpogingen toegenomen
do 10/08/06 - De voorbije vijf jaar is het aantal moorden en moordpogingen met 35 procent gestegen, van 671 in 2000 naar 910 vorig jaar. Dat blijkt uit de statistieken van de federale overheid.
Bron http://www.een.be