gehuwd en kinderen bij een andere vrouw...?

wizzie
Topic Starter

gehuwd en kinderen bij een andere vrouw...?

#1 , 15 nov 2005 20:15

Mijn vraag is in de eerste plaats een vraag om verduidelijking. Ik schets even de situatie. Sinds juli 2002 waren mijn man en ik, via een beslissing van de vrederechter (dringende voorlopige maatregelen) feitelijk gescheiden, gevolgd in januari 2004 door de wettelijke scheiding, na een procedure voor de rechtbank eerste aanleg, door mij ingesteld in oktober 2002. We hebben samen twee kinderen. In januari 2003 is de (buitenlandse) vriendin van mijn (toen nog wettige) echtgenoot, bevallen van hun kind (in haar land), dat mijn man heeft erkend als het zijne. Ik vraag me af hoe hij dit kon zonder dat mij ooit iets gevraagd is, omdat hij daardoor toch de rechten van onze twee kinderen geschonden heeft. Wij waren niet feitelijk gescheiden op het moment van de verwekking en er liep nog geen enkele procedure, we waren nog gehuwd op het moment van de geboorte. Wat is nog de zin van 'gehuwd zijn' als een man zomaar elders kinderen kan verwekken (en erkennen) die zo het erfdeel van de kinderen uit zijn huwelijk verkleinen. In mijn ogen heeft hij 'contractbreuk' gepleegd en had ik als gehuwde vrouw geen enkel middel om de rechten van de kinderen uit het huwelijk te beschermen. Niet alleen ik werd dus bedrogen, maar ook mijn kinderen en er is geen enkele manier om deze schade aan hen te vergoeden, want de kinderen uit zijn nieuwe relatie (het tweede werd geboren enkele maanden na de wettelijke scheiding) hebben 'ook recht op levensonderhoud' (dat van hem komt aangezien zijn vriendin, die ondertussen ook in Belgi? verblijft, niet werkt en geen inkomen heeft). Tenzij u misschien nog een oplossing heeft... Ik wens te benadrukken dat in heel mijn echtscheidingssituatie het financi?le aspect uiteindelijk voor mij niet het belangrijkste is, maar zeker voor de kinderen zou dit vroeg of laat wel eens een struikelblok kunnen zijn in hun verhouding met hun stiefbroer/-zus, of met hun vader... zoals jammer genoeg vaak het geval is. Wat na een echtscheiding in het nieuwe gezin gebeurt, daar heb je geen vat op, maar tijdens je eigen huwelijk moet het toch mogelijk zijn je kinderen te beschermen???

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 15 nov 2005 20:48

Welke zijn de rechten, van uw kinderen, die geschonden zijn?

Zie ook art. 334ter Burgerlijk wetboek!

Wizzie
Topic Starter

#3 , 16 nov 2005 09:16

Zoals u het stelt lijkt het of mijn kinderen inderdaad geen rechten hebben, is mijn bekommernis dienaangaande overbodig, en hebben vaders (en mutatis mutandis ook moeders) het recht om binnen het huwelijk 'andere' kinderen te krijgen of te verwekken, en hebben al deze kinderen dan dezelfde rechten, of ze nu binnen of buiten het huwelijk geboren worden. Ik heb jammer genoeg geen BW bij de hand om de opgegeven verwijzing na te lezen. Ik blijf erbij dat in dat geval het al dan niet gehuwd zijn van vader of moeder voor kinderen blijkbaar geen verschil maakt. Of zie ik dat verkeerd?
Ik dacht ook dat de erkenning van het vaderschap belangrijke gevolgen had voor het erfrecht... Hij doet (nu) met het zijne wat hij wil, maar zolang we gehuwd waren, was het zijne ook het mijne want we waren gehuwd in gemeenschap van goederen, en delen door twee (kinderen) geeft nog altijd een groter quoti?nt dan delen door drie (of vier of ...)

Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 16 nov 2005 23:36

Art. 334ter.De erkenning waaruit blijkt dat een kind tijdens het huwelijk werd verwekt door een der echtgenoten en een andere persoon dan de echtgenoot, heeft tot gevolg dat degene die het kind erkent, alle voordelen verliest die de andere echtgenoot bij huwelijksovereenkomst heeft toegestaan in het vooruitzicht van een verdeling van het gemeenschappelijk vermogen, evenals de schenkingen welke in die overeenkomst vervat liggen, tenzij die echtgenoot bij een voor notaris verleden akte uitdrukkelijk zijn wil te kennen geeft de bepalingen van de huwelijksovereenkomst geheel of ten dele te handhaven.
De herroeping van de voordelen en van de schenkingen doet geen afbreuk aan de rechten van derden te goeder trouw.
In hetzelfde geval kan de echtgenoot degene die het kind erkent, geheel of ten dele van de erfopvolging uitsluiten, met uitzondering van het erfrecht dat hij krachtens artikel 915bis, ? 2, bezit.
In alle gevallen waarbij uit de vaststelling van de afstamming blijkt dat een kind tijdens het huwelijk werd verwekt door een der echtgenoten en een andere persoon dan de echtgenoot, gelden dezelfde gevolgen als die welke het eerste lid aan een vrijwillige erkenning verbindt en de echtgenoot kan het recht uitoefenen dat hem bij het derde lid wordt verleend. (B.W.)

Art. 915bis, ? 2. Giften bij akte onder de levenden of bij testament mogen niet tot gevolg hebben dat de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik verliest van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap het gezin tot voornaamste woning diende en van het daarin aanwezige huisraad.
In geval van feitelijke scheiding van de echtgenoten heeft dit vruchtgebruik betrekking op het onroerend goed waarin de echtgenoten hun laatste echtelijke verblijfplaats hadden gevestigd en op het daarin aanwezige huisraad, op voorwaarde dat de langstlevende echtgenoot daar is blijven wonen of tegen zijn wil verhinderd werd dat te doen en de toewijzing van dit vruchtgebruik voldoet aan de eis van billijkheid. (B.W.)

Zie ook de hoofdstukken V en VII van het Internationaal Privaatrecht.
www.ipr.be

Wizzie
Topic Starter

#5 , 19 nov 2005 17:04

Allereerst Lex: Hartelijk dank voor de moeite die je je al getroost hebt om de wetteksten op te zoeken. Ik had er al een aantal gevonden ivm erkenningen, maar deze nog niet. Alleen, ik ben geen jurist en voor mij is het niet evident om uit dergelijke wetsartikelen te achterhalen hoe ik dat nu concreet moet vertalen naar mijn situatie. Ik vermoed dat alles wat met erkenningen/erfrecht en dergelijke te maken heeft wellicht 'spcialistenmaterie' is, want mijn eigen advokate kon me hierover tot nog toe ook geen antwoord geven op mijn vragen. In het geval je niet zelf kan concretiseren, ken je dan een instantie/specialist... tot wie ik me kan wenden?
Met vriendelijke groeten,
Wizzie

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#6 , 28 nov 2005 18:12

Wizzie,

Dat je niet gehoord werd i.v.m. de (homologatie van de) erkenning is eigenaardig, tenzij de erkenning gebeurde nadat de echtscheiding reeds uitgesproken was.

Voor het overige hebben alle kinderen dezelfde rechten. Dat is nu eenmaal de wet.

scorpioen

wizzie
Topic Starter

#7 , 05 dec 2005 18:11

Beste scorpioen, alvast bedankt voor je reactie.
Het eerste kind van mijn ex met zijn minnares werd geboren in Hongarije en naar eigen zeggen heeft hij het meteen erkend. Het was in elk geval al in Belgi? ingeschreven voor de wettelijke echtscheidingsdatum, maar wanneer/hoe de erkenning precies is gebeurd, daar heb ik geen flauw idee van. Ik vraag me ondertussen al meer dan twee jaar af wie me daar iets meer kan over vertellen en wat ik kan doen als daar iets is fout gelopen. Mijn advokate lijkt me hierin niet echt gespecialiseerd te zijn. Indien u iemand kent, die deze materie, rekening houdend met de buitenlandse oorsprong van de moeder, beheerst, had ik dat heel graag vernomen.
Vriendelijke groeten,
Wizzie

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#8 , 05 dec 2005 18:56

Wizzie,

Vermoedelijk heeft hij het kind in Hongarije erkend. De erkenning kan volgens Belgisch recht ook (wel moet de echtgenote verwittigd worden), maar als men dit in Hongarije doet geldt de procedure zoals het Hongaars recht deze voorziet.

Ik denk niet dat het enige zin heeft die erkenning aan te vechten. Ook naar Belgisch recht hebben "in overspel verwekte kinderen" dezelfde rechten als al de andere kinderen, dat is nu eenmaal de wet. Je kan je daar best in schikken i.p.v. ongelukkig te zijn met die situatie.

scorpioen

Terug naar “Echtscheiding”