Pagina 1 van 1

EOT met contract "scheiding van goederen"

Geplaatst: 29 mei 2007 12:41
door messel
Ongeveer 3 jaar geleden zijn wij (na 10 jaar samenwonen)gehuwd met een contract "scheiding van goederen". Mijn man heeft een meerderjarige zoon uit zijn 1e huwelijk en ik heb een dochter, waarvan mijn man niet de biologische vader is, maar die hij uit vrije wil heeft erkend op het ogenblik dat we getrouwd zijn.
Ik heb toen we trouwden een testament opgemaakt waarin ik zijn zoon erfgenaam maak.Een kwestie van de langstlevende krijgt alles en daarna wordt het huis verdeeld onder de 2 kinderen.
Dat leek mij het eerlijkst.

Op dit ogenblik gaat het niet echt goed meer tussen ons, mijn man stuurt nl. nogal veel liefdevolle smsjes aan een collega op zijn werk en mijn vertrouwen in hem is aan het wegkwijnen.

Wij hebben samen een huis verbouwd, en ingericht. Het is onze gezamenlijke eigendom, de nieuwe meubelen ook.
Wat gebeurd er nu als wij willen scheiden met onderlinge toestemming?

Ik wil mijn man niets afnemen, tenslotte heeft hij mijn dochter al die jaren opgevoed als de zijne. Het kind zelf weet ook niet dat hij niet haar biologische vader is, maar ik wil wel weten wat mijn rechten zijn...
Ik heb hier tenslotte allemaal geen schuld aan. Ik heb ook te weinig spaargeld om onmiddellijk iets anders te huren.....

Geplaatst: 29 mei 2007 21:03
door Lex
Om te beginnen is het (mss) raadzaam 'dringende voorlopige maatregelen' te vragen bij de vrederechter. Een EOT kan u later door een specialist(advocaat/notaris) laten opstellen.

Art. 223.Indien...beveelt de vrederechter,verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen...De vrederechter kan ondermeer...eigen of gemeenschappelijke roerende of onroerende goederen,..het persoonlijk gebruik ervan aan een van beide echtgenoten toewijzen...(Burgerlijk wetboek)

Op de griffie van het vredegerecht kan U, 'meer dan waarschijnlijk', een blanco verzoekschrift krijgen, het volstaat het in te vullen,een attest van woonst bij te voegen(afhalen in gemeentehuis) en het rolrecht te betalen. UITERAARD kan u ook een beroep doen op een advocaat in uw buurt.

Geplaatst: 30 mei 2007 14:21
door j.demoor
?Art.1287.De echtgenoten die besloten hebben tot echtscheiding door onderlinge toestemming over te gaan, moeten hun wederzijdse rechten waaromtrent het hun evenwel VRIJSTAAT een vergelijk te treffen, vooraf regelen...?(Gerechtelijk Wetboek).

?Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts ??n kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat.Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.?(Burgerlijk Wetboek).

Vermits u ??n kind hebt is uw beschikbaar deel de helft.U kan dus bij testament de helft van uw nalatenschap schenken aan het kind van uw man,zonder dat uw dochter die schenking kan doen inkorten.U kan uw testament steeds herroepen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Geplaatst: 31 mei 2007 08:25
door messel
bedankt voor jullie antwoorden