Dochter van 14 wil niet meer naar haar vader

asla
Topic Starter
Berichten: 1

Dochter van 14 wil niet meer naar haar vader

#1 , 24 apr 2007 01:06

Hallo,

Dochter Sofie van 14 gaat samen met haar twee broertjes van 11 om de 14 dagen een weekend naar haar vader. Sinds een paar maanden is de relatie en de sfeer daar tijdens die bewuste weekends grondig verzuurd. Dat komt voornamelijk door de nieuwe vriendin van de vader. Die vriendin doet er blijkbaar alles aan om de drie kinderen het gevoel te geven dat ze niet welkom zijn. Dit doet ze vooral via zeer bitsige opmerkingen van harentwege tov de kinderen en meer en meer hevige woordenwisselingen tussen vader en vriendin in het bijzijn van de kinderen. Hun vader gaat hier blijkbaar niet tegenin. Als hij al eens reageert lacht hij de situatie meestal weg. Bvb door te antwoorden dat het wel "zijn" auto is wanneer zijn vriendin in de auto schreeuwt dat wanneer Sofie nog eenmaal durft te antwoorden ze stante pede uit de auto zal gezet worden... Sofie laat zich niet altijd meer in een hoek duwen en begint, waarschijnlijk ook omdat ze adolescent aan het worden is, af en toe weerwoord te geven, vooral wanneer ze vind dat haar broertjes serieus onrecht worden aangedaan. Daardoor escaleert het weekend na weekend heel snel in een negatieve spriraal en wil ze nu al meerdere weekends niet meer naar haar vader toe. Tot hiertoe krijgen we ze wel nog altijd over de streep en blijft ze tweewekelijks naar haar vader gaan. Maar dit zal geen maanden meer blijven duren. Heeft Sofie het recht om het bezoek-"recht" van haar vader te weigeren? Wat zijn haar rechten? Welke stappen moeten/kunnen daarvoor worden ondernomen?

Met dank bij voorbaat voor een constructief antwoord,

Mvg,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sperwer
Berichten: 1155

#2 , 24 apr 2007 07:47

Jij en je kinderen moeten jullie houden aan de wet en zijn rechten respecteren. De enige die kan zeggen dat een kind niet meer moet voldoen aan het omgangsrecht van een ouder, is de ouder die het omgangsrecht heeft. Elke andere persoon die weigerd of verhinderd om dit omgangsrecht te laten plaats vinden is strafbaar.

Je dochter kan dus aan haar vader vragen om hier niet meer aan te moeten voldoen of naar de jeugdrechter stappen om haar te ontlasten van zijn omgangsrecht. Anders is zij verplicht om hier tot aan haar 18de verjaardag te voldoen.

Maar de vraag is of het wel verstandig is van haar om niet meer te gaan en de vriendin van haar vader vrijspel te geven tegenover haar broertjes.

Je kan haar mss wel motiveren om wel te gaan, door haar er op te wijzen dat zij daar de enige bescherming is van haar broertjes tegen de vriendin van hun vader.


Het je voor jou zeer gevaarlijk om je tussen vader en dochter te plaatsen.
Maar je kan wel eens proberen om met hun vader te praten hierover of aan de rechter vragen om als bemiddelaar op te treden over dit probleem.

Dit is dan geen rechtzaak, maar gewoon een gesprek tussen Jou, je dochter en hun vader met de rechter als toezichter die zorgt dat er geen ruzie ontstaat. En je kan daar op neutraal domein met een neutrale toezichter mss meer bereiken dan dat je een proces begint om zijn omgangsrecht aan te vallen.

Je kan hiervoor inlichten inwinnen bij je raadsman/vrouw of naar een juridische dienst stappen( OCMW, Jeugd advocaten, enz.) deze zullen je dan uitleggen hoe dit bemiddelingsysteem werkt en welke stappen je daarvoor moet ondernemen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 25 apr 2007 10:40

?Art.432.?3.Wanneer over de bewaring van het minderjarige kind mocht zijn beslist...dan worden de straffen bepaald in de ??1 en 2 toegepast op de vader of de moeder die het minderjarige kind onttrekt...aan de bewaring van hen aan wie het krachtens de beslissing is toevertrouwd,die het niet afgeeft aan degenen die het recht hebben het op te eisen of die het,zelfs met zijn toestemming,ontvoert of doet ontvoeren...?(=Strafwetboek).

?De onthouding van een ouder om zijn gezag te doen gelden teneinde de weerstand van een kind tegen de uitoefening van het bezoekrecht van de andere ouder te overwinnen kan,naar omstandigheden...het in art.369bis(nu 432,?3) bedoelde misdrijf opleveren?[Cass. 21 oktober 1986,R.W. 1986-87,1609-1610,noot;Cass. 28 oktober 1987, J.Dr.Jeun. 1988,7;Cass. 15 maart 1989, J.T. 1989,666;Cass. AR7009,8 februari 1994(X.), onuitg.,geciteerd door TRD&I 1994,545].

?Art.387bis.In alle gevallen...kan de JEUGDRECHTBANK in het belang van het KIND, op verzoek van beide ouders of van ??n van hen, dan wel van de procureur des Konings alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of wijzigen...?(Burgerlijk Wetboek).

U kan de jeugdrechtbank dus GEMOTIVEERD vragen aan de vader het recht op persoonlijk contact te ontnemen of te laten doorgaan op een ?neutrale? plaats.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”