Pagina 1 van 1
vraagje bezoekrecht kinderen in EOT
Geplaatst: 12 apr 2007 23:28
door perico
Ik ben een gescheiden man (via EOT) en vader van 2 kindjes van 5 en 8 jaar.
Ik heb een normale akte van om de 14 dagen de kindjes bij mij en helft van vakanties.
Al twee jaar komen de kinderen de middagen dat hun moeder ze niet kan naar huis laten komen eten bij mij eten.
Op die manier moeten ze minder op school eten en zie in mijn kids nog even tussen deze veel te lange periodes.
Na een onozele woordenwisseling heeft ze nu beslist dat ze ertussen niet meer mogen komen eten bij mij en op school moeten eten.
Mijn vraag is nu of ze dit wel degelijk kan, kan ze me verbieden om de kindjes van school te halen over de middag om ze te laten eten bij mij thuis en ze terug naar school te dragen?
Vind het belachelijk hoe ze de kindjes gebruikt in haar woede tegenover mij.
mvg
Geplaatst: 13 apr 2007 03:29
door roderidder
Wie heeft die EOT opgesteld?
RR
Geplaatst: 13 apr 2007 08:30
door perico
de notaris samen met ons
Geplaatst: 13 apr 2007 13:28
door roderidder
Volgens sperwer hebben kinderen een voordeel dat er een structuur is in hun leven en dat ze weten wanneer ze naar de andere ouder kunnen.
De redenering van sperwer kan ik grootdeels volgen, maar het is mogelijk dat U akkoord bent gegaan met een niet al te erg flexibele EOT
RR
Geplaatst: 14 apr 2007 11:25
door j.demoor
Uit ?Ik heb een normale akte van om de 14 dagen de kindjes bij mij en helft van vakanties? volgt dat u geen persoonlijk contact toegestaan is buiten die periodes,behoudens onderling akkoord.
?Art.1288.Zij zijn ertoe gehouden hun overeenkomst omtrent de volgende punten bij geschrift vast te leggen:2? het gezag over de persoon en het beheer van de goederen van de kinderen en het recht op persoonlijk contact zoals bedoeld in artikel 374, vierde lid, van het Burgerlijk Wetboek...Wanneer nieuwe omstandigheden buiten de wil van de partijen hun toestand of die van de kinderen ingrijpend wijzigen, kunnen de beschikkingen bedoeld in het 2? en...van het voorgaande lid na de echtscheiding worden herzien door de bevoegde rechter.?(Gerechtelijk Wetboek).
Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in
http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.
Geplaatst: 23 jan 2008 22:38
door roderidder
perico schreef:
In onze akter EOT staat dat ik recht heb op de helft van de vakanties.
ik werk in twee ploegenstelsel.Als ik de kindjes bij me wil in de vakantie moet ik verlof opnemen, uiteraard heb ik onvoldoende verlof om dit in alle periodes te doen.
De kindjes komen héél graag naar mij, willen ook zoveel mogelijk komen.
Heb ik het recht niet om de kindjes es een halve dag bij me te hebben, op die manier zou ik wel mijn recht kunnen opnemen.
Soms zitten de kinderen in een kinderdagverblijf in de week vakantie dat ze normaal bij mij kunnen zijn, waarom mag ik ze dan niet ophalen??
Ze beweert dat het volle dagen moeten zijn, is dit daadwerkelijk zo?
Op een rustige manier praten is onmogelijk, ze wil zelfs geen gesprek aan tafel waar de kinderen niet bijzijn.De discussie's in het deurgat met de kids erbij ga ik in hun belang niet meer aan, toch is het bedroevend dat ik enkel plichten maar blijkbaar weining rechten.
iemand raad?
Het lastige aspect is dat er verschillende handtekeningen onder een regeling staat, inclusief de Uwe. Een voordeel van de nieuwe bilocatiewet is als men zich niet aan de regeling houd, je kosteloos, op een eenvoudige wijze de zaak terug aanhangig kan maken zelfs eenzijdig. (zorg dan wel dat je bewijs (deurwaarder of politie) hebt dat de regeling niet wordt nageleefd. Op die manier kan je opening maken voor de zaken die je graag wil veranderd zien (zoals de mogelijkheid om de kinderen af te halen op school)
Overweeg en informeer alles zeer goed, zodat uiteindelijk de vrede tussen de ouders bewaard blijft wat bij momenten niet eenvoudig zal zijn.
Zet steeds die poort naar de bemiddelaar in familiale zaken zo open mogelijk zodat van zodra je met 2 bent, daar naar oplossingen kan gaan zoeken naar problemen die zich voor- of dreigen voor te doen.
RR
Geplaatst: 23 jan 2008 22:57
door roderidder
Ik ben gescheiden papa van 2 kinderen, nu reeds 2,5 jaar.
We zijn gescheiden met onderlinge toestemming.
In de akte staat een bezoekrecht geschreven van vrijdagavond 18 uur tot zondagavond 18 uur, dit om de 14 dagen.
Mijn ex wisselt nu echter constant het uur, naargelang het haar goed uitkomt.
Ene keer mag ik er maar om 19 uur om, dan mag het es na school om 15.15 uur ( waar ik héél blij mee ben) Ik weet echter maar dag ervoor soms wat het nu is, 15 uur, 18 uur, 19 uur.
Nu kreeg ik sms dat het vrijdag maar om 19.30 is.
Ik stel haar voor om een vast uur op papier te zetten, ik begrijp het als 18 uur niet goed is voor haar maar waarom dan niet een ander uur op papier zetten.de kinderen vinden het fijn om te komen na school om 15.15 uur, dan is het weekend iets langer zeggen ze me.Ik stelde haar voor om het altijd op 15.15 uur te houden, maar dit wil ze ook niet.
Kan ik hier iets aan doen, kan ze dit uur telkens aanpassen naar haar zin?
Overleg plegen is héél moeilijk, op mijn vraag om eens aan tafel te zitten om dergelijke problemen uit te praten gaat ze niet in, vooral onder druk van haar vriend.
Kan ik hier iets tegen doen?
Wat mij betreft dien je begrip te hebben als iemand vragende partij is voor een flexibele regeling. Toch zijn daaraan grenzen en je kan zelf eisen dat de andere ouder zich ook flexibel dient op te stellen.
Zo heb ik bijvoorbeeld alle begrip dat als je kinderen tijdens de vakantie bij de oppas zitten terwijl jij verlof hebt dat je daar het hart van in bent.
Best is dit terug opnieuw onderling onderhandelen en dat laten bekrachtigen door de jeugdrechter.
Als de andere ouder zich houd aan de regeling, die je zelf goed vond, kan je (gelukkig) juridisch maar weinig aan doen.
RR
Geplaatst: 23 jan 2008 23:03
door perico
Ik overweeg ziekteverzuim om toch maar mijn kindjes de helft van de vakantie bij me te hebben, ik weet dat dit geen oplossing is maar welk alternatief heb ik?
Waarom kan ik, mits het in mijn gekozen helft, de kinderen na mijn werk (13 uur) niet ophalen in de oppas en 's avonds bij mijn ex gaan afzetten op een afgesproken uur met haar?
Hoe kan je daar als moeder tegen zijn als je weet dat de kindjes niks lieven willen.
Geplaatst: 23 jan 2008 23:08
door roderidder
perico schreef
Ik raak gewoon moedeloos van dergelijk gedoe en hoop dat er iemand die dergelijke zaken ook meemaakt me kan helpen.
Ik voel het meer en meer aan als pesterij, wanneer ik vraag om te praten zegt ze dat dit voor niks nodig is.
Het is niet altijd slechte bedoelingen dat de basis is, gewoon de situatie brengt met zich mee dat het gemakkelijk is dat alles vlot zou gaan
Helaas hangt er een zwaard van damocles boven jullie hoofden
RR
Geplaatst: 23 jan 2008 23:11
door roderidder
Waarom kan ik, ... niet ...
Er is nu eenmaal een EOT waarin het verblijf van de kinderen geregeld is.
Als iemand de kinderen achter- vast of verborgen houd begaat die een misdrijf, meerbepaald omschreven in art. 432SW
RR
Geplaatst: 23 jan 2008 23:15
door perico
Er is nu eenmaal een EOT waarin het verblijf van de kinderen geregeld is.
RR
net niet vind ik.Die EOT is bijzonder vaag.De vader heeft recht op de helft van alle vakanties en mag de pare jaren kiezen welke helft.
Dit is de EOT hierover.
Geplaatst: 23 jan 2008 23:22
door roderidder
Net voor het begin van de vakanties stromen in kortgeding die regelingen binnen. (geboekte vliegvakanties / verlofschema's v/d ouders komen niet overeen, mede door toedoen van de werkgever(s), ...
Meestal tast de rechter af of er consensus te vinden is en oordeeld daarnaar. (niet zelden is dit de bestaande regeling wat verdraaien of bijschaven zodat elke ouder in zijn verlof de kinderen kan hebben)
De rechter zou ook een strakke regide houding kunnen aannemen "het is reeds geregeld, ik moet niet opnieuw daarover oordelen"
RR