feitelijke scheiding

christel
Topic Starter
Berichten: 1

feitelijke scheiding

#1 , 06 mar 2007 17:38

ik heb een vraagje, bij een feitelijke scheiding, geen eot,persoon is door zijn ex bij deurwaardersexpl;uit de woning gezet en heeft daarna (de exprtner) omeen voorlopig vonnis te bekomen een kortgeding aangespannen waarbij de toelating werd verleend dat zij in de woning zou verblijven .De rechter heeft danook eenvoorlopige beslissing genomen in het belang van de kinderen(overeenkomst getekend door raadslieden)hoelang zijn deze voorlopige maatregelen geldig ?Volgens het vonnis werd de echtscheiding ingeleid door mevr..maar zijn al wel twee jaar verder ...en wat met rekeningen die mevr niet betaald heeft maar waarvoor hij nu aansprakelijkgesteld word(periode dat zij met kinderen in woning verbleef)(ook afbetaling van verloren gerechtelijke procedure ) kan dit zomaar dat hij al deze lijken maar uit de kast ziet vallen .hij ziet momenteel meer deurwaarders als zijn kinderen. Mevrouw is inmiddels ook verhuisd naar andere gemeente zodat hij meer dan een halve dag onderweg is om zijn kinderen te zien , waar hij ookniet via procedure van op de hoogte werd gesteld.Momenteel weigert ze zelf ieder vorm van communicatie .kan dit zo maar ? en zijn er nog mensen die in dezelfde boot zitten?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#2 , 06 mar 2007 20:14

Lang geleden bij onze buren...

Afbeelding

De omvang in Nederland in 1985 is duidelijk:

1 jaar na scheiding is er in Nederland 40% van de gevallen geen of nauwelijks nog contact tussen kinderen en hun niet verzorgende ouder. (lees vader)

Kan dit?

Gisteren in de krant:
"We hebben in Vlaanderen geen exacte gegevens over kinderen en echtscheiding." + Een raming op basis van het rijksregister leert dat 20 tot 25 procent van de minderjarigen ooit met een breuk tussen zijn ouders wordt geconfronteerd. Dat zijn 250.000 tot 300.000 kinderen en jongeren. Op het ogenblik van de breuk gaat 17 procent van de kinderen nog niet naar school, is een kwart nog kleuter en zitten de meesten, of 43 procent, op de lagere school

Grootschalig onderzoek over de effecten van een scheiding op kinderen is er in ons land nog niet gebeurd, zegt onderzoekster Christine Van Peer van de Studiedienst van de Vlaamse regering. Daar bestaan wel plannen voor. Maar tot dan moeten we het met buitenlandse studies stellen.

Kan dat wel?
Men kan enkel vaststellen dat over de vreselijke gevolgen van echtscheiding we maar vreselijk weinig informatie hebben

Het voorbeeld dat U aanhaald overkomt meerdere kinderen en vaders per jaar. Helaas wordt er aan deze vorm van geweld niet adequaat genoeg gehandeld, vaak met een grote maatschappelijke kost vandien en ouders die elkaar hun hele leven lang blijven haten. Verbitterde moeders, verscheurde kinderen en verloren vaders zoals Hoefnagels schreef.

Duidelijk is dat samenwerking tussen justitie en hulpverlening haast onbestaande is, waarbij logischer wijze in vele gevallen deze instanties naast elkaar blijven praten als er een vorm van communiatie tot stand komt.

De Werkgroep Omgangsrecht van de Limburgse Denktank intrafamiliaal Geweld organiseerde begin november rond dit thema de studienamiddag "Het Belang van het Kind". Meteen is het de eerste keer dat afgevaardigden van de zetelende magistratuur (vrederechter, Rechtbank van eerste Aanleg, Hof van Beroep), parketmagistraten, de politie en hulpverlening rond de tafel zitten. "We willen de risicofactoren en oorzaken gerelateerd aan de toepassing en de invulling van het omgangsrecht in kaart te brengen,? zegt vrederechter Walter Niewold, co-voorzitter van de groep. ?Verder willen we ..."

Ja hoor U had het goed gelezen... "Meteen is het de eerste keer dat ..."

bron:
Weliswaar nr.74 Feb-Maart 2007 Welzijnsmagazine Departement Welzijn


Het antwoord is duidelijk. "ja het kan"


RR

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 08 mar 2007 12:00

?Art.1039.De beschikkingen in kort geding brengen geen nadeel toe aan de zaak zelf...?(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

De voorlopige maatregelen uit het kort geding blijven geldig zolang dit vonnis bepaalt (onderzoek het dus zorgvuldig) of tot een ander vonnis een nieuwe regeling oplegt,vermits ze ?geen nadeel toebrengen aan de zaak zelf?.

?Art.1280 De zaak blijft, tot de ontbinding van het huwelijk tijdens de hele echtscheidingsprocedure, aanhangig bij de voorzitter van de rechtbank...Onverminderd een nieuwe dagvaarding of een vrijwillige verschijning der partijen, kan de zaak binnen 15 dagen voor de rechter worden gebracht doordat ??n van de partijen haar conclusies op de griffie neerlegt.?(Ger.W.).

Elke partij kan dus steeds een gemotiveerde wijziging van de bestaande voorlopige maatregelen vorderen,ook inzake persoonlijk contact.

?Art.222. Iedere schuld die door een der echtgenoten wordt aangegaan ten behoeve van de huishouding en de opvoeding van de kinderen,verbindt de andere echtgenoot hoofdelijk...?(Burgerlijk Wetboek).

?De hoofdelijkheid ingevoerd door art.222 veronderstelt het bestaan van een huishouden en kan bijgevolg niet worden ingeroepen in het geval van een feitelijke scheiding van de echtgenoten.Deze situatie kan evenwel niet worden tegengeworpen aan een derde te goeder trouw die,in onwetendheid van de scheiding,heeft gecontracteerd?[Cass. ARC980236F,15 oktober 1999(U.Z.Sint Lucas t. C.),J.L.M.B. 1999,1724].

Reclame

robert
Berichten: 146
Locatie: Limburg

#4 , 08 mar 2007 12:04

De rechter heeft dan ook een voorlopige beslissing genomen in het belang van de kinderen. hoelang zijn deze voorlopige maatregelen geldig ?
.
Die voorlopige maatregelen blijven geldig tot de volgende rechtszitting. Indien er geen rechtszitting komt blijven de regels geldig tot de kinderen meerderjarig zijn.

- - -
En wat met rekeningen die mevrouw niet betaald heeft maar waarvoor hij nu aansprakelijkgesteld word ?
Tot ergens in 2005 kon een partner tijdens de periode feitelijke scheiding verantwoordelijk gesteld worden voor de niet betaalde rekeningen van de andere partner. Nu is elke partner verantwoordelijk voor zijn eigen schulden, en niet meer voor de schulden van de andere partner.

- - -

Terug naar “Echtscheiding”