Op reis naar het buitenland

Bezorgde stiefmama
Topic Starter
Berichten: 7

Op reis naar het buitenland

#1 , 15 apr 2012 19:04

Hallo iedereen,

Ik ben al ruim 2 jaar samen met mijn vriend en hij heeft een schat van een dochtertje (nu 2,5 jaar oud) die hij jammer genoeg maar om de 2 weken in het weekend ziet.
Deze zomer hebben we haar de eerste heft van juli en de eerste helft van augustus en zouden haar dan graag eens op reis meenemen naar het buitenland.
Moet zijn ex daar wettelijjk gezien toestemming voor geven en welke zaken moeten we daarvoor dan regelen?
Wij hadden een papier opgemaakt waarin stond dat we, eens we geboekt hadden, het adres en de periode van de reis aan haar zouden meegeven, maar daar doet ze dus verschrikkelijk moeilijk over...

Kan iemand mij hier meer info over geven?
Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38587

#2 , 15 apr 2012 21:27

Is daar een vonnis?
Staat er in het vonnis dat men niet naar het buitenland mag?
Staat in et vonnis dat de ouders WEDERZIJDS hun vakantieadres moeten opgeven?
In principe mag dat geen probleem zijn gezien in die periode uw vriend het volledige gezag over zijn dochtertje heeft.
In welke zin doet ze moeilijk ... dat je naar het buitenland gaat of dat het adres niet wil geven?

duma
Berichten: 2871

#3 , 15 apr 2012 21:59

Tenzij er expliciet in het vonnis vermeld staat dat een van de ouders de kinderen niet mee naar het buitenland mag nemen, heeft zij er helemaal niets mee te maken wat jullie doen wanneer zijn dochtertje bij jullie is. Dat jullie haar toch informeren, kan uiteraard alleen maar goed zijn.

Maar zoals Fransiscus zegt: Is er een vonnis?

Hint: Zorg dat je de Kids-ID bij hebt als je naar het buitenland trekt.

Reclame

Bezorgde stiefmama
Topic Starter
Berichten: 7

#4 , 16 apr 2012 09:56

Bedankt voor de info.
Er staat inderdaad niks in over adressen in het buitenland uitwisselen enzo, maar wij hadden gehoord dat dat zo moest omdat we anders zogezegd beticht konden worden voor ontvoering. Wij zitten er helemaal niks mee in om ons adres aan haar te geven, maar wij wilden slechts boeken eens ze haar toestemming gegeven had, omdat het niet de eerste keer zou zijn dat ze zich zou bedenken en daar zouden we dan staan met onze geboekte reis... :-s Ook wil ze dat we haar om de 2 dagen opbellen (Dit doen we nooit, dus we zien niet in waarom dit ineens zou moeten in het buitenland) en dat we haar "akkoord" laten registeren in de gemeente. We vinden dit serieus overdreven (we gaan tenslotte voor ons plezier op reis en hebben dan geen zin om om de 2 dagen met zijn ex geconfronteerd te worden en om zijn dochtertje heimwee te laten krijgen), maar willen natuurlijk ook niet in de problemen geraken.

De Kids-ID heeft ze al.

Kingfisher
Berichten: 483

#5 , 16 apr 2012 15:11

Yep, en natuurlijk ,als dochtertje naar papa gaat, aan de vooravond van de reis, dan "vergeet" mama de kids-id mee te geven. Dan sta je daar in Zaventem. Dus in die optiek is het belangrijk dat de andere ouder officieel ingelicht wordt over de reisdata en bestemming. En nu ja, het is ook maar een beetje beleefd dat de beide ouders weten waar hun kind is.

Om te bevestigen: als er in het vonnis niets staat, dan heeft de andere ouder niets te zeggen over waar , wanneer en hoeveel keer er moet gebeld worden. Een kaartje met "zonnige groeten van je lieve spruit" mag natuurlijk altijd wel.

leeuwke1969
Berichten: 311

#6 , 16 apr 2012 15:30

Mijn man heeft vorig jaar door zijn ex een reispas laten aanvragen. Die werd door de papa betaald en afgehaald en blijft bij ons. Zo zijn er geen problemen en tegen dat hij ongeldig is (5 jaar) heeft hij een identiteitskaart nodig want dan is hij 12 jaar.

Wat betreft Kids-ID, wel zorgen dat hij tijdig wordt aangevraagd of je kan je reis alsnog annuleren.....

Bezorgde stiefmama
Topic Starter
Berichten: 7

#7 , 17 apr 2012 18:33

Hallo iedereen,

Bedankt voor de reacties. Met de kids-id zitten we niet mee in... Die krijgen we altijd mee, net als haar SIS-kaart... het enige waar we mee inzitten is of ze ons iets kan maken als we de kleine meenemen naar't buitenland zonder haar toestemming... Er staat echter niks over in het vonnis....

spoon
Berichten: 38

#8 , 17 apr 2012 19:34

Bij mijn weten gaat het als volgt: als de kleine bij jullie is (volgens het vonnis), mag je gaan en staan waar je wil, je hoeft daarover geen verantwoording af te leggen aan de ex-partner. Ikzelf word nooit op de hoogte gebracht als mijn dochter met haar vader op vakantie gaat en zie of hoor ik haar in de maanden juli en augustus 14 dagen totaal niet. Leuk is anders, maar het is nu eenmaal zo. Ik weet dat haar vader (en zijn partner) haar graag ziet en heel goed voor haar zorgt en dat ze een leuke tijd heeft. Gewoon omdraaien die knop.

kristin
Berichten: 204

#9 , 17 apr 2012 20:24

als je ouderlijk gezag hebt, mag je mag naar het buitenland.
Ik geef mijn ex geen toestemming, mijn ex geeft mij geen toestemming.
Wij laten gewoon toe dat de kinderen met de respectievelijke ouder op vakantie kan gaan

eylis
Berichten: 8840

#10 , 18 apr 2012 09:32

en in de huidige wetgeving hebben ouders sowieso samen ouderlijk gezag - lees - co-ouderschap. (tenzij zeldzame uitzonderingen)
Dat betekent ondermeer dat je wanneer je kind bij jou is, je er mee op vakantie mag waar je wil. Dat betekent ook dat je je kind natuurlijk tijdig terugbrengt op de afgesproken dag en tijdstip en dat je als er overmacht is, de andere ouder daarvan op de hoogte brengt. Bijvoorbeeld met een SMS (vertraging vliegtuig etc...)Dan heb je ook meteen een bewijs dat je je co-ouderlijke plicht van informeren hebt vervuld.
Dat brengt ons bij een andere plicht: co-ouderschap houdt in dat je je de andere ouder best wel inlicht dat jullie op vakantie vertrekken. De andere ouder moet er NIET akkoord mee zijn, maar heeft wel het recht dit te weten.
Andere zaak is als je bijvoorbeeld op hoogtestage wil met een kind dat zware asthma heeft: dan is enig overleg wel geboden.
samenvatting: co-ouderschap heeft dus twee pijlers: informeren en overleggen.
- Informeren als je dingen wil doen binnen je tijd waar géén speciale (voor)zorgen voor nodig zijn, maar die wel anders zijn dan het gewone dagelijkse leven (een buitenlandse reis)
- Overleggen is nodig als je iets wil doen met je kind dat mogelijk biezondere zorgen, problemen met zich meebrengt. (cfr hoogtestage-asthma)

dus als een andere ouder protesteert dat je op vakantie gaat met je kind naar het buitenland, informeer vooraf duidelijk wat je gaat doen (in welk land, hoe lang) en dat je bereikbaar bent op welk tel.nummer.
Verwijs naar het wettelijk co-ouderschap (en dat moet niet eens in het vonnis staan: want dat co-ouderschap heb je sowieso: enkele zeldzame uitzonderingen daargelaten) dat inhoudt dat jij het recht hebt om activiteiten te ondernemen met jullie kind, maar ook de plicht de andere ouder daarvan op de hoogte te houden.
Wat je dus bij deze hebt gedaan :-)

duma
Berichten: 2871

#11 , 18 apr 2012 10:37

Hoe mooi uitgelegd, eylis. Dat is een tekstje om opzij te leggen en ten gepaste tijde nog te c/pen :)

eylis
Berichten: 8840

#12 , 18 apr 2012 11:50

Ja en het blijkt dat als je deze inhoudjes gebruikt om te antwoorden op een " (v)echtscheidingspuberende ouder, ze daar vaak al wat van kalmeren.
Copier tekstje gerust. Véél mensen zijn nog niet op de hoogte van de principieel wettelijke rechten van ouders (onafgezien nog van een specifiek vonnis of afspraken.)
Zelfs in de media (kranten en tijdschriften) lees ik tot mijn verbijstering nog steeds artikels en interviews waar de journalist (die dan toch gespecialiseerd hoort te zijn in in sociaal-maatschappelijke materie) het nog steeds heeft over "hoederecht", co-ouderschap terwijl hij/zij verblijfsco-ouderschap bedoelt en meer van dat...

Lucke
Berichten: 183

#13 , 18 apr 2012 17:08

Let wel, als je kind met de grootouders (maternele grootouders), of met een andere volwassen persoon mee gaat.. zonder dat de mama of papa erbij is, dat dan wel de toestemming van beide ouders nodig is.
In vele gemeenten wordt dit zelfs genegeerd.

Franciscus
Berichten: 38587

#14 , 18 apr 2012 18:57

En best met een document met gelegaliseerde handtekeningen....

Bezorgde stiefmama
Topic Starter
Berichten: 7

#15 , 20 apr 2012 09:45

Heel erg bedankt allemaal, maar nog een vervelende vraag: Kan ik dat ergens op papier (wetboek ofzo) terugvinden, want ik vrees dat ze ons anders niet zal willen geloven en zal zien om procedures te starten om ons vertrek op reis te beletten...

Terug naar “Echtscheiding”