toch snap ik het niet goed.
In onze omgeving en ervaring levert het éénzijdige domicileren van de kinderen géén problemen op:
volledigheidshalve het gaat om de situatie verblijfsco-ouderschap:
- kinderbijslag wordt gegroepeerd in één gezin: waardoor ze ook hoger is (in het geval van een NSG); daar profiteert de andere ouder ook van mee, want ze is beduidend hoger.
- kinderbijslaggedeelte waar de andere ouder recht op heeft (berekenen volgens verblijfscoeffecient: 50-50 pf bvb 60-40) wordt per permanente opdracht elke maand doorgestort -> andere ouder.
- kinderen worden ook fiscaal aangegeven door elke ouder, hetzij dan voor de helft: en dat kan fiscaal-technisch (en beide ouders genieten daar dan ook belastingvermindering door)
- kinderen zijn wel aan één mutulaiteit verbonden (en dat kan zelfs die van de andere ouder zijn, waar ze niet gedomicilieerd zijn!)
- terugbetalingen medische prestaties door de mutualitieit kunnen toch aan beide ouders gebeuren: regel is: de terugbetaling gebeurt aan de ouder die het prestatiebriefje kan voorleggen. (dus ene ouder gaat met kind naar de dokter: hij/zij wordt ook terugbetaald)
Om het financiele plaatje af te maken: Bijzondere medische kosten worden vooraf overlegd wie de afspraak zal nemen en betalen: die ouder trekt terugbetaling terug en vordert van de andere ouder helft van remgeld. Van de mutualiteit kan je regelmatig overzichten vragen welke prestaties gedaan zijn en wat daar het remgeld voor is.
Algemene Bijzondere kosten worden steeds vooraf overlegd: als er een jas gekocht moet worden (dat zijn geen gewone dagelijkse kosten binnen het huishouden) wordt er bekeken binnen welke prijsklasse dit kan. Als de ene ouder persé een peperdure merkjas wil kopen: dan betaalt de andere ouder de helft van wat een "modale" jas zou kosten.

een zo eerlijk mogelijjke en zelfregulerende werkwijze die in onze ervaring wel werkt.
Is één van de ouders hier niet akkoord mee? Ik heb nog geen echt objectieve redenen ondervonden om hier niet akkoord mee te zijn.
Heeft iemand hier een andere ervaring mee?