tussenkomst kosten voor kot student

MONACO
Topic Starter
Berichten: 153

tussenkomst kosten voor kot student

#1 , 11 aug 2011 14:54

Heb volgende vraagje : als een student universiteit van 19 j, waarvan de ouders gescheiden zijn, wil gaan wonen op kot is de vader dan niet verplicht voor de helft tussen te komen in de kosten ? hij weigert dit en betaald slechts 400 euro voor 3 kinderen. De moeder staat momenteel op invaliditeit en zal het erg zwaar hebben om dit alleen te betalen? Kan zij eventueel naar de vrederechter gaan en meer alimentatie of tussenkomst eisen ?
dank voor antwoord
mvgr

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
lucgescheiden
Berichten: 2810

#2 , 12 aug 2011 13:29

Je moeder eens vragen wat er juist in het scheidingsvonnis staat.
Je vader zal moeten betalen voor jou studie, tot je afstudeert, anderzijds moet hij er wellicht mee instemmen dat dit op een kot gebeurt.

Mss eerst eens informeren naar een studiebeurs (en de omvang) alvorens je een stok in het hoenderhok werpt?
Handige documenten voor Personenrecht

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 13 aug 2011 09:50

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.1320.De vorderingen tot ...verhoging...van de uitkering tot levensonderhoud kunnen worden ingesteld bij een verzoekschrift, dat de eiser persoonlijk of door zijn advocaat aan de (vrede)rechter moet aanbieden.”(Gerechtelijk Wetboek=Ger.W.).

Ga naar de griffie en vraag daartoe een papieren formulier. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat. Desnoods kopieert u de tekst van art.1034ter Ger.W. en gebruikt u deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Fabi
Berichten: 440

#4 , 18 aug 2011 13:47

Hallo, indien er in het EOT staat dat je moet meebetalen in kosten die niet omschreven zijn, kan het zijn dat je moet meebetalen, maar ik heb een situatie meegemaakt, waarin die student gemakkelijk naar de unief kon vanuit mama's huis! De rechter keurde dit goed, en zei zelfs tegen de student om zelf eens de handen uit de mouwen te steken en een "jobke" te zoeken ipv altijd de ouders te belasten, en zeker als er nog kinderen zijn is dit goed om in de problemen te komen!
Je moet rekenen indien de ouders nog zouden samen zijn kan ook niet iedereen een kot betalen, tegenwoordig zijn er veel die daar misbruik van maken omdat pa het wel zal oplossen!
Ook keek de rechter naar de behaalde resultaten en ijver, die waren reeds 2 jaar op het randje, en vond dat de student zich eerst moest bewijzen! Maar de ene grijze muis is de andere niet hé!
Succes!

Terug naar “Echtscheiding”