een niet bekrachtigde overeenkomst heeft GEEN enkele juridische waarde en niet tegenstelbaar aan derden een 'vonnis' wel .......daarom zijn er rechters die die bevoegdheid hebben.
juist, maar dat is ook zo voor ouders die samenleven.
Stel je hebt elk dat papiertje elk in zijn doosje zitten, je komt dat 6 jaar na en plots wijzigd er iets en je geraakt er samen niet uit >> dus rechtbank
Ondanks dat papiertje juridisch geen betekenis heeft, net als de situatie die al 6 jaar stabiel geweest is, en nu niet meer zal de rechter met alles dienen rekening te houden.
Dus zo onbelangrijk is die "geen enkele juridische waarde" allemaal niet
1maal dit vonnis er is, is de redenering dat men er zich strikt aan moet houden. Bij niet naleven van verblijfsregelingen staan gevangenisstraffen (8 dagen tot 1 jaar) en bij verzwarende omstandigheden zijn de gevangenisstraffen gaande van 1 tot 5 jaar.
Bij elke kleine wijziging zou men een redenering kunnen doortrekken, terug naar de rechtbank om een aanpassing of een uitzonderingsmaatregel aan te vragen.
Dat geld ook als je onderling overeenkomt, want na een vonnis is dat in bijna alle gevallen niet meer mogelijk, met andere woorden dan moet men terug naar de rechter.
Een voorbeeld, al zullen zeker betere voorbeelden zijn:
De ouders leven al 6 jaar gescheiden:
Een 16 jarige organizeerd samen met zijn/haar vrienden een eindejaarsfuif. Hij/zij wil bij uitzondering die dag bij papa blijven slapen ondanks dat het vonnis anders voorziet omdat de eindejaarsfuif bij hem in de buurt is. Het vonnis naleven is in het belang van het kind.
Een eenvoudige vraag lijkt me waarop ongetwijfeld een moeilijk antwoord gaat volgen.
pff... bij nader inzien >> je hebt gelijk
RR