Feitelijk - wettelijk gescheiden? Wie weet raad?

Corinne
Topic Starter
Berichten: 44

Feitelijk - wettelijk gescheiden? Wie weet raad?

#1 , 15 mei 2011 22:35

Ik vraag dit even voor mijn vader.

Situatie kort geschetst:

Augustus 2005 heeft mijn moeder mijn vader verlaten.
Zij is eerst een tijd gaan inwonen bij haar broer, daarna bij haar nieuwe partner.

Mijn ouders zijn blijkbaar feitelijk gescheiden.
Het huis waar m'n vader in woont is nog altijd van allebei de eigendom.
Er is dus ook niks geregeld via rechtbank of dergelijke.

Is het niet zo, dat je na een x aantal jaar niet-samenwonen officieel gescheiden bent?
Of heb ik dit verkeerd op?

Mijn papa is sinds december 2010 terminaal...
Dus rijzen er nogal wat vragen op die hij graag wil opgelost zien...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jackrussell
Berichten: 701

#2 , 16 mei 2011 09:59

Na twee jaar feitelijk gescheiden leven kan de echtscheiding aangevraagd worden. Je moeder heeft een nieuwe partner, je vader en moeder zijn nog getrouwd, dus je vader kan volgens mij ook op basis van overspel van je moeder de echtscheiding aanvragen.

Sterkte.

Corinne
Topic Starter
Berichten: 44

#3 , 16 mei 2011 10:09

Bedankt!
En hoe lang zou dit duren, hebt u daar een idee van?

Het zit nl. zo dat mijn vader zijn moeder nog in leven is, haar huis staat te koop,
mijn vader krijgt normaal 1/4 van de verkochte prijs. Maar door zijn toestand en in het geval
hij overlijdt wil hij dit bedrag verdelen onder z'n drie kinderen.
Want wellicht heeft mijn moeder hier nog recht op?

Reclame

Tmespreu
Berichten: 376
Juridisch actief: Ja

#4 , 16 mei 2011 10:13

Burgerlijk Wetboek
Art. 229

2[§ 1
De echtscheiding wordt uitgesproken wanneer de rechter vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is. Het huwelijk is onherstelbaar ontwricht wanneer de voortzetting van het samenleven tussen de echtgenoten en de hervatting ervan redelijkerwijs onmogelijk is geworden ingevolge die ontwrichting. Het bewijs van de onherstelbare ontwrichting kan met alle wettelijke middelen worden geleverd.

§ 2
De onherstelbare ontwrichting bestaat wanneer de aanvraag gezamenlijk wordt gedaan door de twee echtgenoten, na meer dan zes maanden feitelijk gescheiden te zijn of wanneer de aanvraag tot tweemaal toe werd gedaan overeenkomstig artikel 1255, § 1, van het Gerechtelijk Wetboek.

§ 3
De onherstelbare ontwrichting bestaat ook wanneer de aanvraag wordt gedaan door één enkele echtgenoot na meer dan één jaar feitelijke scheiding of wanneer de aanvraag tot tweemaal toe werd gedaan overeenkomstig artikel 1255, § 2, van het Gerechtelijk Wetboek.]2

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 17 mei 2011 10:50

“Art.229.§ 1. De echtscheiding wordt uitgesproken wanneer de rechter vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is...§3. De onherstelbare ontwrichting bestaat ook wanneer de aanvraag wordt gedaan door één enkele echtgenoot na meer dan één jaar feitelijke scheiding...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“Art.1254.De vordering tot echtscheiding op grond van artikel 229, § 3, van het Burgerlijk Wetboek kan worden ingesteld bij verzoekschrift...”(Gerechtelijk Wetboek).

Zoek een advocaat die dit met de nodige spoed wil afhandelen.

Lukt dit niet meer dan geldt :
“Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(B.W.).
De kinderen erven elk een gelijk deel van vaders nalatenschap in blote eigendom,doch moeder behoudt haar helft van het gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 17 mei 2011 17:28

Wat vader nog kan doen , is jullie moeder onterven. Dwz. hij kan haar het vruchtgebruik op zijn deel van de goederen afnemen. Hierdoor bekomen de kinderen de nlatenschap van vader in volle eigendom en kunnen zij daar over beschikken.
Deze onterving kan na zes maanden feitelijke scheiding. Vader moet via het vredegerecht een afzonderlijke woonst vragen en nattuurlijk de samenwoning niet hervatten. Bovendien moet hij een testament schrijven : " Ik onterf mijn echtgenote , Mevr. XXX NNN , volledig en maak mijn erfenis aan mijn kinderen , elk voor een gelijk deel." Zelf geschreven , gedateerd en ondertekend.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Corinne
Topic Starter
Berichten: 44

#7 , 18 mei 2011 10:09

Bedankt voor jullie bruikbare reacties!

Terug naar “Echtscheiding”