Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming vermeldt het voorontwerp van de akte (voor scheiding) dat bij het uitkopen van de woning de uitkering van het uitkoopbedrag (bv. 50% van de nettowaarde v/d woning) pas wordt uitgekeerd aan diegene die de woning verlaat op het moment dat het huwelijk definitie ontbonden is.
Intussen (dus tussen het ondertekenen van de akte en de defintieve scheiding een achttal maanden later) wordt het uitkoopbedrag wel gestort op de rekening van de notaris!!!
En dit zelfs wanneer de kredieten van de woning volledig zijn afbetaald.
Samengevat:
1) Diegene die de woning verlaat (en volledig heeft afbetaald) moet minstens 8 maanden wachten op kapitaal, d.i. de uitkoopsom, terwijl de notaris geniet van de rente op dit kapitaal.
2) Diegene die in de woning blijft moet bij ondertekenen van de akte reeds registratie-rechten betalen op de woning, terwijl de woning nog niet in bezit is van die persoon, zolang, ook hier weer, de scheiding niet definitief is.
Dit is de omgekeerder wereld: iets wat je had (de woning), daar moet je minstens acht maanden op wachten. Iets wat je nog niet hebt (de woning voor diegene die blijft) moet wel registratierechten betalen EN maandelijks aflossen voor de lening ZONDER in het bezit te zijn van de woning.
Kan iemand helpen voor advies of beroep op clausules / wetgeving.... om het uitkoopkapitaal reeds bij ondertekening van de akte te ontvangen i.p.v. pas bij definitieve scheiding (terwijl de notaris het kapitaal voor eigen omzet laat renderen!!)