Pagina 1 van 1

clausule echtscheiding.

Geplaatst: 22 nov 2006 17:44
door nanou
Hoi,

Na de scheiding heb ik mijn ex-man uitbetaald en het huis overgehouden. In de echtscheidingsakte is een clausule opgenomen dat ik het huis niet kan verkopen zonder de schriftelijke toestemming van onze meerderjarige kinderen. Moest ik het toch verkopen voor hun meerderjarigheid moet ik de helft van de naakte som op een fonds voor de kinderen zetten.

Nu 10 jaar later zou ik graag mijn huidig huis verkopen en een nieuw huis bouwen 50 km verder (voor mijn werk) en wil de clausule meenemen naar de nieuwe woning.
Ik heb een heel goede band met hun vader (mijn ex) en voor hem is het geen probleem. Onze zoon word in januari 07 18 jaar en onze dochter is bijna 16.
Moet ik hiermee naar de rechtbank, vrederechter of is de toestemming van hun vader genoeg?

Magali

Geplaatst: 24 nov 2006 11:26
door j.demoor
Bij meerderjarigheid van de oudste zoon is zijn toestemming VEREIST.Voor de jongste minderjarige geldt uw overeenkomst.

?Art.1121.Evenzo kan men bedingen ten behoeve van een derde, wanneer zulks de voorwaarde is van een beding dat men voor zichzelf maakt of van een schenking die men aan een ander doet. Hij die zodanig beding gemaakt heeft, kan het niet meer herroepen, INDIEN de derde verklaard heeft daarvan te willen gebruik maken.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

?Art378.? 1.Onder voorbehoud van het bepaalde in artikel 935, derde lid, is de machtiging van de vrederechter vereist om de in artikel 410, ? 1, 1? tot 6?...bepaalde handelingen te verrichten waarvoor de voogd bijzondere machtiging van de vrederechter moet verkrijgen...Art.410.? 1. De vrederechter moet...om :6? een SCHENKING of een legaat onder bijzondere titel te aanvaarden?(B.W.).

Ik ga ervan uit dat het beding ten behoeve van uw kinderen een ?schenking? is.

?Art.935.Een schenking aan een niet ontvoogde minderjarige...moet worden aangenomen door zijn voogd...Nochtans kunnen de vader en de moeder van de...minderjarige...de schenking voor hem aannemen.?(B.W.).

Onderzoek in uw akte of deze uw aanvaarding niet bevat voor uw kinderen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be

Geplaatst: 24 nov 2006 14:41
door nanou
Het is niet de bedoeling om de kinderen op ??n of andere manier "hun" deel afhandig te maken.
Ik heb het nodig om terug in het andere nieuwe huis te investeren. Voor mij mag die clausule blijven bestaan, ik zou ze alleen mee willen overnemen naar het nieuwe goed. Trouwens, als ik aan de hemelpoort aanklop gaat mijn eigendom zowiezo naar de kinderen....

Onderstaande is alles wat er in de E.O.T over geschreven is.


Bijzonder voorwaarden

Het goed zal door mevrouw X (ik dus) niet mogen verkocht worden zolang de beide kinderen minderjarig zijn, en zonder schriftelijke toestemming van haar twee kinderen vanaf het moment dat zij meerderjarig zijn.

Ingeval van verkoop zal mevrouw X de helft van de netto - verkoopprijs, dit is de prijs bekomen na aftrek van hypothecaire en andere schulden en kosten van handlichting, aan haar 2 kinderen moeten uitbetalen.


Ik ga ervan uit dat het beding ten behoeve van uw kinderen een ?schenking? is.


Een schenking.... Ik weet het niet, ik heb het huis, nadat ik mijn ex man royaal uitbetaald heb, heel alleen verder afbetaald. Hoe kan hij een schenking doen als het goed niet eens van hem is ?


Na de bijlage's eens goed nagelezen te hebben staat er het volgende.

het gezag over de persoon en het beheer van de goederen van de kinderen.

het gezag over de persoon en het beheer van de goederen van de kinderen word gedurenende de proeftijd en na de scheiding toevertrouwd aan mevr. X (ik dus).
het wettelijk genot van de tegenwoordige of toekomstige eigen goederen van de minderjarige kinderenkomt bij toepassing van artikel 384 van het burgerlijk wetboek toe aan de ouder die belast is met het beheer van de goederen van de kinderen.

Wat denkt u hiervan mr. j.demoor?

Magali

Geplaatst: 26 nov 2006 12:40
door j.demoor
?Art.894.Een schenking onder de levenden is een akte waarbij de schenker zich dadelijk en onherroepelijk van de geschonken zaak ontdoet,ten voordele van de begiftigde,die ze AANNEEMT"(B.W.=Burgerlijk Wetboek)

?5.B.Dit wil zeggen dat de begiftigde onmiddellijk een werkelijk recht...op de gegeven zaak verkrijgen moet,zonder dat nochtans vereist zij dat hij dadelijk in het bezit van de zaak gesteld zij.?(KLUYSKENS,A.,De Schenkingen en Testamenten,Antwerpen De Standaard 1955,16).

Uit de meegedeelde tekst blijkt niet dat u of uw ex-echtgenoot,namens uw kinderen,de schenking aanvaard hebben of verklaard hebben van het beding ten behoeve van derden te willen gebruik maken.Dit zou inhouden dat zowel de schenking als het beding ten behoeve van derden thans nog herroepelijk zijn door degenen die ze maakten,dit is door BEIDE ex-echtgenoten.