Tontine en scheiding

tonys11
Topic Starter
Berichten: 1

Tontine en scheiding

#1 , 19 okt 2010 09:06

Dag,
Wij zijn feitelijk samenwonend sedert vele jaren en kochten jaren geleden samen een woonst onder tontine. De relatie dreigt stuk te lopen, twee concrete vragen: verliest hij/zij die de woonst verlaat bepaalde rechten in het kader van de tontine en kan een van de partijen de verkoop van de woonst eisen zonder akkoord van de andere partij om uit onverdeeldheid te raken?
Dank u.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
paul.nijs@nilan.be
Berichten: 25

#2 , 19 okt 2010 09:54

Uiteraard zou het nuttig zijn om het contract van tontine te kunnen inkijken om te zien of er bepaalde clausules voorzien zijn ivm. de verbreking van de relatie.
Zijn deze er niet, dan blijft het contract doorlopen, zelfs indien de relatie stopt.
Aangezien het een tontinecontract een kanscontract is, kan er volgens mij niet eenzijdig een einde aan gemaakt worden, zodatbeide partijen hiermee akkoord moeten gaan.
'Sapiens nihil affirmat qoud non probet'
Een verstandig man beweert niets dat hij niet bewijzen kan.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 okt 2010 12:34

- door de woning te verlaten verlies je geen rechten;
- over de mogelijkheid tot eenzijdige opzegging is al veel geschreven; ook over de geldigheid van clausules die een dergelijke eenzijdige opzegging mogelijk maken; vereenvoudigd: als er een clausule staat dat na een bepaalde tijd kan worden opgezegd met een opzegtermijn tegen het aflopen van die termijn, of dat anders de termijn opnieuw verlengd wordt, wordt dergelijke clausule doorgaans als geldig aanvaard. Ik wil hiermee niet zeggen dat andere clausules niet geldig zijn.

Hof van Beroep Antwerpen (3e k.) 19 maart 2008:
Een overeenkomst tot verkoop van een onroerend goed met een beding van aanwas is een rechtsgeldige overeenkomst waarbij een onverdeeldheid tussen partijen ontstaat, actuele rechten aan de wederpartij worden toegekend onder de opschortende voorwaarde van het vooroverlijden van de andere, en de verbintenissen definitief zijn aangegaan.

Het beding van aanwas brengt te dezen een doelvermogen tussen partijen tot stand betreffende een welbepaald goed in onverdeeldheid en niet betreffende de hele nalatenschap, zodat het ontsnapt aan het verbod van erfovereenkomsten.

Wanneer het beding van aanwas geen uitstapregeling bevat, niet beperkt is in de tijd en de uitwerking ervan niet afhankelijk werd gemaakt van het samenwonen van partijen, mag de ene partij, ondanks de relatiebreuk, de uitvoering van dat beding door de andere partij nastreven, en handelt hij daarbij niet in strijd met de goede trouw. De beëindiging van de relatie tussen partijen heeft niet het verval van de oorzaak tot gevolg. Het begrip oorzaak-beweegreden speelt niet bij rechtshandelingen om baat, zodat het verval van de oorzaak niet dienstig is.

Het beding van aanwas, waarbij de deelgenoten reeds over hun rechten hebben beschikt in elkaars voordeel, staat eraan in de weg dat een van hen met toepassing van art. 815 BW de verdeling of de veiling van het betrokken goed vordert. Art. 815 BW is immers niet van toepassing op een goed dat in vrijwillige mede- eigendom is.

De deelgenoot die alleen het onverdeelde goed gebruikt en het exclusief genot ervan heeft, is in principe een vergoeding verschuldigd die aan de deelgenoten toekomt en gelijk is aan de opbrengstwaarde van dit goed.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 20 okt 2010 09:45

Het verlaten van de woonst veroorzaakt geen verlies van rechten in het kader van de tontine.

‘17.Zo algemeen wordt aanvaard dat de deelgenoten in gemeen overleg uit onverdeeldheid kunnen treden,en daarbij het goed,voorwerp van het tontinebeding,bijvoorbeeld aan een der deelgenoten toebedelen30 dan kan -volgens een vrijwel unanieme rechtsleer - aan elk der deelgenoten afzonderlijk niet het recht worden toegekend om de uit onverdeeldheid te vorderen’(MICHIELS,D.,Bedingen van tontine en aanwas,R.W.1995-96,974).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Echtscheiding”