Pagina 1 van 1
woning
Geplaatst: 14 okt 2010 23:43
door len
Woning is door mij gekocht voor het huwelijk en reeds 10 jaar afbetaald. Woning wordt tijdens het huwelijk verder afbetaald gedurende 5 jaar. De lening is afgelost en de woning staat nu te koop. Stel dat ik de woning verkoop op welk deel heeft de partner dan recht bij scheiding?
Re: woning
Geplaatst: 14 okt 2010 23:53
door roharro
Welk type huwelijkscontract?
Re: woning
Geplaatst: 15 okt 2010 08:25
door len
Getrouwd met gemeenschap der goederen. Hebben wel altijd aparte rekeningen gehad en ik ben steeds de woonst blijven betalen. Kan ik gedurende de scheiding reeds een ander huis kopen?
Re: woning
Geplaatst: 15 okt 2010 14:57
door lucgescheiden
Het deel dat door u werd afbetaald voor het huwelijk; kapitaalsaflossing, intresten, notariskosten en beschrijvingskosten vormen samen uw inbreng van persoonlijk vermogen in de woning.
Mits u deze betalingen kan bewijzen, dan kan dit kapitaal worden geherwaardeerd in verhouding tot de meeropbrengst bij verkoop.
Dit persoonlijk vermogen kan u opvorderen voor de verdeling.
Het resterende kapitaal vormt het gemeenschappelijke vermogen in het huis ( het feit dat u met twee rekeningen werkte, doet daarbij niet ter zake)
Dit gemeenschappelijke vermogen in het huis wordt voor deze verdeling, eerder traditioneel, in gelijke parten verdeeld. (na aftrek van de kosten)
Ik meende dat de wet wel een uitzondering voorziet, wanneer u kan bewijzen dat de tegenpartij NOOIT iets heeft bijgedragen tot het verwerven van de woning.
Ben zelf nog opzoek naar de het correcte wetsartikel ???, al vermoed ik dat dit alles zeer moeilijk te bewijzen valt.
Het is me eveneens niet duidelijk dat; wanneer de woning wordt overgenomen door een der partijen, de nieuwe registratie eveneens gebeurt lastens het gemeenschappelijke vermogen???
Re: woning
Geplaatst: 15 okt 2010 15:03
door len
Alvast bedankt. Ik kan aantonen dat de partner nooit iets heeft bijgedragen aan de betaling van de woonst, dus indien je het wetsartikel terugvind gelieve het dan te posten.
Re: woning
Geplaatst: 15 okt 2010 15:17
door lucgescheiden
Len, Dit kunnen aantonen lijkt me niet zo éénvoudig; zelfs onderhoud kan gezien worden als investering en dus beschouwd worden als bijdrage...
Wat het wetsartikel betreft; J.Demoor heeft hier een zeer sterke reputatie inzake het vinden van wetsartikels... mss even zijn reactie afwachten?
Re: woning
Geplaatst: 15 okt 2010 22:23
door roharro
Alvast bedankt. Ik kan aantonen dat de partner nooit iets heeft bijgedragen aan de betaling van de woonst, dus indien je het wetsartikel terugvind gelieve het dan te posten.
Dit geldt enkel ingeval van een huwelijkskontrakt met scheiding van goederen (en inkomsten).
Zoniet zijn alle inkomsten tijdens het huwelijk gemeenschappelijk.
Re: woning
Geplaatst: 17 okt 2010 16:48
door wanton
Hallo , ik veronderstel dat bedoeld wordt 'wettelijk stelsel' en niet 'algehele gemeenschap.' Want dan is het huis van steller Ien en van hem alleen, zonder twijfel. Er is blijkbaar geen inbreng geweest in de gemeenschap.
De afbetalingen die op de lening zijn gebeurd zijn in principe betaald uit gemeenschappelijke gelden , ook als er gesplitste rekeningen zijn gebruikt. Wat dus wel kan is dat Ien zijn partner zal moeten vergoeden voor de helft van de tijdens die periode gedane aflossingen. De rest is van hem/
Re: woning
Geplaatst: 21 okt 2010 16:23
door len
Nog enkele vraagjes.
Scheiding is nog niet ingezet.
Stel ik verkoop mijn huis. Heeft mijn echtgenote bij scheiding dan recht op 5 jaar de helft van de afgeloste rekening (5 jaar getrouwd) of heeft ze dan recht op 1/3 van de verkoopprijs (lening op 15 jaar , waarvan 10 jaar afbetaald voor huwelijk en 5 jaar tijdens huwelijk)?
Re: woning
Geplaatst: 23 okt 2010 04:23
door lucgescheiden
Ik meen dat u de woning niet alleen kan verkopen. Uw echtgenote is daar gedomicilieerd en u kan haar het dak boven haar hoofd niet verkopen.
Uw echtgenote zal hiervoor zowiezo toestemming moeten verlenen als mede-eigenaar.
Wat de verdeling betreft: lees antwoord van wanton