Pagina 1 van 1

co-ouderschap

Geplaatst: 29 aug 2010 18:03
door nickyvalk
mijn ex neemt beslissingen zonder mij hier bij te betrekken zoals zij kiest de school en volgende week als de school begint gaat ze met de kleine die nu vijf is op vakantie. Kan ik hier iets aan doen want vind dat mijn dochter naar school moet het zijn juist de eerste dagen die zo belangrijk zijn voor haar. Verleden jaar heeft ze hetzelfde gedaan en toen had mijn dochter het heel moeilijk terwijl de andere kinderen al meer gewent zijn. Heeft er iemand nog zo ervaringen en weet iemand als je daar iets kan tegen inbrengen?

Re: co-ouderschap

Geplaatst: 30 aug 2010 15:38
door eylis
Beste nicky,

Mag ze niet doen. En het laatste kleuterklasje is belangrijk genoeg om er vanaf dag één bij te zijn. Immers de juf maakt daar een pedagogisch biezonder moment van om de kindjes samen voor te bereiden op een speciaal jaar in voorbereiding van de grote school. Wijs je ex op de consekwenties van gedeeld ouderlijk gezag. En vooral: op wat er juridisch kan gebeuren als ze de regels daarvan niet opvolgt...
courage,

Re: co-ouderschap

Geplaatst: 30 aug 2010 18:25
door Rebel-with-a-cause
Een kind wordt leerplichtig op 1 september van het jaar dat het zes wordt. (leerplichtig is niet gelijk aan schoolplichtig)
Pas vanaf dat moment kan er juridisch opgetreden worden aan het niet opvolgen van deze regel.

Wat de belangrijkheid voor het kind is om het al vroeger in het schoolmilieu onder te brengen is eigenlijk een persoonlijke interpretatie.
Als jouw ex het co-ouderschap niet respecteert, kan je haar daarop wijzen, maar in dit geval (niet naar de kleuterklas brengen) doet ze niets onwettelijks.

Re: co-ouderschap

Geplaatst: 31 aug 2010 09:08
door j.demoor
“Art.374.§ 1.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen...Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan één van beide ouders. Hij kan eveneens bepalen welke beslissingen met betrekking tot de opvoeding alleen met instemming van beide ouders kunnen worden genomen...”(Burgerlijk Wetboek).

De bevoegde rechter is de Jeugdrechtbank van de plaats waar het kind verblijft.

Dit verzoek aan de jeugdrechter gebeurt bij verzoekschrift op tegenspraak. Kopieer daartoe de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruik deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. Dit kan ook zonder advocaat.