Pagina 1 van 1
Hoe weten wij wanneer alimentatie stop te zetten ?
Geplaatst: 10 aug 2010 13:13
door cinderella2710
De oudste zoon van m'n partner is 19 en heeft normaal gesproken zopas z'n laatste jaar middelbare studies afgerond. M'n partner betaalt alimentatie maar heeft totaal geen contact met de andere partij, noch met de moeder noch met de zoon zelf. Wij weten dus niet of zoonlief het komende schooljaar nog naar school zal gaan, of hij ingeschreven is als werklozen (wachttijd), of hij ondertussen werk gevonden heeft... Weet iemand hoe wij het beste te werk kunnen gaan om dit te achterhalen ? Zij zullen het echt niet zelf komen vertellen !
Re: Hoe weten wij wanneer alimentatie stop te zetten ?
Geplaatst: 10 aug 2010 13:39
door eylis
vriendelijk briefje schrijven naar de moeder met de vraag dat ze het bewijs van reguliere inschrijving in een school of bewijs van inschrijving op de RVA (mét datum van einde wachtperiode) opstuurt indien ze nog alimentatie wenst te krijgen voor haar zoon.
De vader heeft immers recht op informatie aangaande de (voltooing van ) opleiding van zijn zoon.
Wanneer je die info hebt ontvangen, kan de vader gewoon nachecken bij de school of de RVa of alles wel klopt. En dan ofwel verder betalen of stoppen met alimentatie als de wachtperiode uitkering achter de rug is.
Indien géén reactie van harentwege. Zelfde brief nog eens per AS (met de verwijzing dat er geen reactie was op de eerste brief)
Indien nogamaals geen reactie, nog een AS met ditmaal ingebrekestelling: nl; dat je geen alimentatie kan betalen indien je de status van je zoon niet kent. (verwijzende naar 2 vorige brieven).
succes!
Re: Hoe weten wij wanneer alimentatie stop te zetten ?
Geplaatst: 10 aug 2010 15:19
door Rebel-with-a-cause
Weet iemand hoe wij het beste te werk kunnen gaan om dit te achterhalen ? Zij zullen het echt niet zelf komen vertellen !
De nodige info opvragen bij een kinderbijslagfonds is ook een optie. 'Niet-studerende' meerderjarige kinderen hebben geen recht meer op deze bijslag.
Re: Hoe weten wij wanneer alimentatie stop te zetten ?
Geplaatst: 18 aug 2010 13:18
door cinderella2710
Een bijkomende vraag :
Ik heb me laten vertellen dat er niet alleen zoiets is als het recht om kinderalimentatie te ontvangen van ex-partner, maar dat er ook voorwaarden moeten vervuld worden door de partij die de alimentatie ontvangt. Zo zou gebrek aan respect en het achterhouden van informatie over studieresultaten en evolutie van het kind het recht op het ontvangen van alimentatie kunnen ondermijnen. M'n vriend heeft z'n (ondertussen meerderjarige !) zoon al ongeveer 13 jaar niet meer gezien tenzij door 'm toevallig tegen te komen op straat of bij familie waar de zoon nog wel af en toe komt. Ook dan wordt mijn vriend door z'n zoon totaal genegeerd, als hij hem tegenkomt draait hij gewoon z'n hoofd om. De moeder speelt het anders, die bekladt m'n vriend achter z'n rug om en stuurt via facebook/mail scheldtirades vol haat, probeert op dezelfde manier ook onze relatie te ondermijnen door allerlei vuile was buiten te hangen.
Toen ze indertijd scheidden (zo'n 18 jaar geleden) en alimentatie ter sprake kwam was haar eerste bitse opmerking "ziet ge dienen nieuwen auto hier voor de deur staan ? die gaat gij afbetalen". Elke maand opnieuw, al die jaren al, legt de moeder bij de politie klacht neer omdat de alimentatie niet op tijd betaald wordt. Dat was inderdaad vaak het geval maar hij heeft het altijd regelmatig bijgebeend. Alleen is er al die tijd niets voor teruggekomen, geen woord, enkel boze blikken en een hoop beledigingen. Soit, allemaal niet zo fraai en we zullen wel niet de enigen zijn die in zo'n situatie zitten maar ik vraag me concreet af of we op basis hiervan iets kunnen ondernemen om de alimentatie stop te zetten.
Re: Hoe weten wij wanneer alimentatie stop te zetten ?
Geplaatst: 18 aug 2010 15:23
door eylis
Bij co-ouderschap is er inderdaad de gezamelijke plicht tot overleg mbt de opvoeding van de kinderen.
Als dat niet gebeurt (dus geen informatie verschaffen over wat er gebeurt met de studies en gezondheid van het kind) dan kan de ene ouder daar inderdaad een klacht over indienen en een zaak aanvatten om te eisen dat deze plicht gerespecteerd wordt.
Maar het is niet zo dat de informatieplicht als voorwaade gesteld wordt voor de alimentatieplicht. De beide plichten moeten vervuld worden en het niet toepassen van de ene plicht rechtvaardigd niet het verzaken aan de andere plicht...
Nu vraag ik me wel af wat het vonnis van je echtscheiding indertijd stipuleerde; Immers: de scheiding dateert al van 13 jaar geleden. dus hoe is de gezagstoewijzing geformuleerd: "gezamelijk ouderlijk gezag"? en is er nog sprake van "Hoederecht"? en spreekt met nog van "verblijf" en "bezoekrecht"?
Ik weet veroudere termen, maar sommige mensen met een scheiding van meer dan 10 jaar geleden, kunnen dit nog meeslepen. En ik weet eerlijk gezegd niet hoe men deze vonissen tegenwoordig vertaalt naar de actuele situatie als er problemen opduiken.
Immers: de oude rechtspraken staan vaak diametraal tov de huidige uitspraken mbt het ouderschap. Weten andere fotrumisten hoe de rechtbank daar dan mee omgaat?
Re: Hoe weten wij wanneer alimentatie stop te zetten ?
Geplaatst: 18 aug 2010 19:19
door Franciscus
Voor de eerroof en lasterkampagnes - daar kan uw vriend klacht voro indienen bij de politie als er aan een aantal voorwarden wordt voldaan.
Best daar eens raad vragen