Pagina 1 van 1

hoe ver kan mijn ex-vrouw gaan met alimentatie te ijsen

Geplaatst: 16 sep 2006 11:49
door sander
Ik ben gescheiden vader van twee kinderen 12j en14j. Tot nu toe was er geen probleem. Momenteel woon ik feitelijk met een vrouw samen.Ze heeft ook twee kinderen. Ze werkt niet. Dus ik heb nu 3 personen ten laste.
Mijn ex-vrouw begint nu me moeilijk te maken. Ze ijst meer alimentatiegeld en onkosten wat school, vervoer,kleren, buitenschoolse activiteiten betrft.
Mijn vraag is hoe ver kan ze gaan met alimentatie en onkosten omdat wij nu al in moelijke situatie zijn. Voorlopig werk ik alleen.
Is er bepaalde limiet wat ze niet mag overschreden ?

Waar kan ik officielle informatie over vinden?

Dank u

Geplaatst: 16 sep 2006 12:49
door bemiddelaar
Beste Sander,

ga na wat er destijds in het vonnis of de scheidingsovereenkomst hieromtrent werd afgesproken. Soms wordt er voorzien dat de bijdrage veranderd in bepaalde situaties of op bepaalde leeftijden.
Als er hieromtrent niets is genoteerd of jij en de moeder interpreteren de zaken verschillend dan kan je overwegen om met de hulp van een bemiddelaar in familiezaken samen met de moeder tot een oplossing te komen voor dit meningsverschil. Bemiddeling is een alternatief voor een gerechtelijke procedure en biedt jullie de mogelijkheid om op een constructieve manier een oplossing te vinden waar beide ouders tevreden mee zijn EN zo kan je vermijden dat de kinderen in een moeilijke positie terecht komen omdat de ouders het niet eens zijn met elkaar omtrent de kostenregeling. Via bemiddeling kunnen er concrete afspraken gemaakt worden omtrent de verschillende kosten die er zijn voor kinderen: o.a. welke kosten zijn verbonden aan de plaats waar ze verblijven, welke kosten zijn niet verbonden aan de plaats van hun verblijf, wie beslist over een aankoop, wie draagt hoeveel bij in die kost, ...

Een bemiddelaar in familiezaken kan je vinden via volgende internetadressen:
www.bemiddeling-justitie.be (www.juridat.be/bemiddeling)
www.bemiddelingvzw.be
www.caw.be

Geplaatst: 17 sep 2006 09:46
door Borniet
In principe is het onbeperkt, in de praktijk wordt 10 % van het loon als regel gezien, en 1/3e van het loon als maximum. Probleem is dat velen dat proberen te omzeilen door de clausule van de helft van uitzonderlijke kosten. Zo is er op het moment zelfs iemand op het www.v-echtscheidings.be forum wiens ex de kosten van de internetaansluiting terugvraagt, en ken ik nog iemand diens ex nu de kosten van een nieuwe laptop terugvraag omdat dat een uitzonderlijke kost is voor het onderwijs. Voor een kind van 6 jaar dat naar het 1ste studiejaar gaat...
In principe kunnen deze uitzonderlijke kosten ook niet gevraagd worden wanneer het niet in onderling overleg was.
Wat het optrekken van de alimentatie zelf betreft: tenzij dat dit in de uitspraak anders vermeld staat kan dit enkel door een uitspraak van de jeugdrechter (of door indexaanpassing, als dit in de uitspraak staat).
Deze jeugdrechter kan je uiteraard ook zelf voor je eigen zaak gebruiken: je kan naar hem stappen en een alimentatievermindering vragen, omdat je situatie veranderd is. Of dit toegekend zal worden of niet is uiteraard, zoals steeds met een gerechterlijke uitspraak, de vraag.

Kom ook gerust eens langs www.v-echtscheiding.be

Geplaatst: 17 sep 2006 18:25
door sander
Dank u voor jullie snelle reactie en antwoorden.