1) kan hij dus deze brieven gebruiken om aan te tonen dat ze vreemd gaat of dat ze een slechte moeder zou zijn?
Een scheiding kan het gevolg zijn van een huwelijk dat onherstelbaar ontwricht is.
Dat is het geval wanneer de echtgenoten onmogelijk nog kunnen samenleven door de ontwrichting.
Het bewijs van de ontwrichting kan met alle wettelijke middelen worden geleverd.
2) Is lesbisch zijn een reden, om haar uit der ouderlijke macht te zetten, om haar als schuldige, in deze scheiding, aan te wijzen?
Na een echtscheiding wordt het ouderlijk gezag ofwel door beide ouders gezamenlijk uitgeoefend, ofwel door diegene aan wie het ouderlijk gezag werd toevertrouwd.
De wet geeft altijd de voorkeur aan de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag. Maar het is ook mogelijk dat één van de ouders het ouderlijk gezag exclusief mag uitoefenen.
De ouder die geconfronteerd wordt met een ex-partner die exclusief het ouderlijk gezag uitoefent, kan alleen mee beslissen over de elementen van het ouderlijke gezag die de rechter heeft vastgelegd.
Deze ouder behoudt wel het recht op persoonlijk contact met het kind, recht van toezicht op de opvoeding en mag ook alle nuttige informatie vragen. Persoonlijk contact mag alleen om zeer ernstige redenen geweigerd worden.
3) Is het zo, dat in belgie, een lesbische vrouw, minder kans op de kinderen maakt?
Neen.
4) Als er nu dus een scheiding komt, moet zij dan voor die kosten opdraaien, omdat het haar "schuld" zou zijn?
Artikel 1258 G.W. – Behoudens andersluidende overeenkomst worden de kosten verdeeld onder de partijen wanneer de echtscheiding is uitgesproken op grond van artikel 229, §§ 1 en 2, van het Burgerlijk Wetboek.
Wanneer de echtscheiding uitgesproken is op grond van artikel 229, § 1, kan de rechter echter anders beslissen, rekening houdend met alle omstandigheden van de zaak.
Ze worden ten laste gelegd van de eisende partij wanneer de echtscheiding wordt uitgesproken op grond van artikel 229, § 3, van het Burgerlijk Wetboek.
Als beide partijen zelf akkoord gaan over een regeling voor de verdeling van de kosten, dan geldt die. Dat is het principe.
Als dat niet zo is en beide echtgenoten hebben samen een verzoek tot echtscheiding door onderlinge ontwrichting (EOO) ingediend, dan betaalt ieder de helft van de kosten.
Als er geen akkoord is en het gaat om een EOO op grond van feiten (overspel, echtelijk geweld) of om een EOO na één jaar feitelijke scheiding, dan betaalt iedere partij zijn eigen kosten. Maar…de rechter kan anders beslissen als hij dat billijk vindt. Dat kan bv. als één van de partijen schuld heeft aan de situatie, omdat ze bv. overspel heeft gepleegd.