“Art.1399.Eigen zijn de goederen en schuldvorderingen die aan elk van beide echtgenoten toebehoren op de dag van het huwelijk...Tussen de echtgenoten onderling mag het bewijs van eigendom van dezelfde goederen geleverd worden door alle middelen, met inbegrip van getuigenissen en vermoedens en zelfs van algemene bekendheid.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
‘een bankrekening die één van de partners op zijn naam reeds voor het huwelijk heeft geopend ‘ is dus niet diens eigen vermogen maar wel enkel het saldo ervan op de dag van het huwelijk.
“Art.1405.Gemeenschappelijk zijn :...2...interesten van hun eigen goederen...”(B.W.).
ALLE interesten plus de vele duizenden euro's erop gestort uit het gemeenschappelijk vermogen behoren dus tot dit vermogen.
“Art.1428.In geval van ontbinding van het wettelijk stelsel door...echtscheiding...op een der gronden vermeld in artikel 229, zijn de echtgenoten...gehouden een beschrijving en een schatting op te maken van de gemeenschappelijke roerende goederen en schulden...Art.1448.De echtgenoot die enig goed uit het gemeenschappelijk vermogen heeft weggemaakt of verborgen gehouden, verliest zijn aandeel in dat goed.”(B.W.).
Vermits de bankREKENING als zodanig en minstens de interesten gemeenschappelijk vermogen zijn valt zij niet onder de discretieplicht van de bank tegenover u. Vorder dus kopie van het jongste rekeninguittreksel . Het is aan uw echtgenoot om te bewijzen wat daarvan zijn eigen vermogen is.
‘waar tijdens het huwelijk vele duizenden euro's op gestort worden’ houdt in dat u in die stortingsbewijzen het rekeningnummer van de begunstigde vindt.
Zie ook :
http://www.febelfin.be/febelfin/nl/Tot_ ... index.html
Indien voornoemde dienst weigert informatie te verstrekken buiten overlijden wend u dan tot :
Ombudsdienst voor de Financiële Sector(W.24/03/2003)
http://www.ombfin.be/nl/contact.html
“Art.877.Wanneer er gewichtige, bepaalde en met elkaar overeenstemmende vermoedens bestaan dat een partij of een derde een stuk onder zich heeft dat het bewijs inhoudt van een ter zake dienend feit, kan de rechter bevelen dat het stuk of een eensluidend verklaard afschrift ervan bij het dossier van de rechtspleging wordt gevoegd.”(Gerechtelijk Wetboek).
De rechter kan dus desnoods overlegging van het jongste rekeninguittreksel bevelen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/