#2 , 03 feb 2010 06:50
Ja zeg, weet die dat niet....? Dat is elementaire kennis.
Hoe precair is uw situatie?
als u gehuwd bent kan u "dringende en voorlopige maatregelen" (art. 223 Burg Wetboek) vragen bij de vrederechter in geval van een crisissituatie (u houdt het niet meer bij elkaar uit). Die fase start geen echtscheiding op, maar regelt enkel voorlopig de belangrijkste zaken: wie de lening verder betaalt, wie in het huis mag blijven, eventueel een gedeeld verblijf van het kind (50/50), wie de auto gebruikt, verzegeling, boedelbeschrijving, enzovoort. U moet aan hem wel vragen wat u wil geregeld zien, want hij heeft zelf geen initiatiefrecht.
Is er een bijzondere reden waarom hij in kortgeding (art. 584 Gerecht Wetboek) zou gaan? Want dat moet via dagvaarding en kost meer dan een verzoekschrift bij de vrederechter.
Daarnaast (of vervolgens, na de fase van de vrederechter, of apart) buiten een crisissituatie (u houdt het nog bij elkaar uit) kan u tegen uw vrouw zeggen dat u wil scheiden. Dat kan op verschillende manieren:
- via EOT (echtscheiding onderlinge toestemming), waarbij u samen een echtscheidingsovereenkomst maakt en alle facetten van uw scheiding daarin afspreekt. Dat is de goedkoopste en snelste manier om te scheiden, maar het vraagt wederzijdse samenwerking
- via EOO (echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting). Ook dat kan via een gezamenlijk verzoek, of éénzijdig door u aangevraagd. Daarbij hoeft u zelf niet overeen te komen, maar zal de rechtbank de facetten van uw scheiding uitspreken (ouderlijk gezag, enz.)
Veel zal afhangen van uw huidige leefsituatie en de houding van uw echtgenote.
Plus est en vous