kinderen willen niet meer naar vader! En nu?

snuisterhoekje
Topic Starter
Berichten: 4

kinderen willen niet meer naar vader! En nu?

#1 , 23 jan 2010 06:56

advocaat genomen intussen...
Laatst gewijzigd door snuisterhoekje op 27 jan 2010 21:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39709
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 jan 2010 10:31

Wat de oudste betreft : deze is meerderjarig en hoeft niet meer te gaan.
Wat de financiële regeling betreft - als dat in de acte echtscheiding staat (zakgeld) dan moet dat betaald worden.
Het niet betalen van alimentatie is strafbaar dus strafklacht neerleggen.
Trouwens zoon kan zolang hij studeert ook beroep doen op onderhoudsverplichting van de vader.

De jongste 17 jaar - wordt gehoord door de rechter.
Eenzijdig wijzigen is strafbaar - ik heb een case gehad waarin dochter van 17 jaar bij politie ging zeggen niet meer naar vader te gaan - jeugdrechter heeft echter beslist dat dochter toch moest tot haar 18 de - want anders kwam de moeder in het gedrang met dwangsommen door de ex.

Eventueel zorgen voor een doktersattest dat er psychische druk is en dat het voor de gezondheid niet te doen is ( van de jongen)
Bemiddeling vragen via vb comité jeugdzorg of via rechter.

Losse handjes - zijn er verwondingen - is de politie ter plaatse geweest.
Men moet STEEDS zorgen dat aan dossieropbouw wordt gedaan - dat is de enigste mogelijkheid om hier paal en perk aan te stellen
Intrafamiliaal geweld ook psychisch wordt 'serieus' aangepakt hoor.
Zeker in arrondissement Antwerpen / stad antwerpen
U kan altijd is bellen met vb dienst slachtofferzorg van uw politiezone of naar Antwerpen 03/320.92.30 vragen slachtofferhulp. Deze zullen u dat adekwaat doorverwijzen.

Franciscus
Berichten: 39709
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 jan 2010 10:31

of naar een sociaal infopunt - te bevragen via uw justitiehuis

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 24 jan 2010 10:32

‘...de afspraken in de echtscheidingsakte aangaande de financiêle verplichtingen en de coouderschapsregeling’ dienen nageleefd door ALLE partijen tot ze eventueel gewijzigd worden.

“Art.372.Een kind blijft onder het gezag van zijn ouders tot aan zijn meerderjarigheid of zijn ontvoogding.Art.388.De minderjarige is de persoon...die de volle leeftijd van achttien jaren nog niet bereikt heeft.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘De oudste zoon (19)’ is dus niet meer minderjarig en derhalve ook niet meer onder het gezag van zijn ouders .Hij is dus ook niet meer onderworpen aan de gerechtelijke omgangsregeling met zijn vader.

“Art.432.§3.Wanneer over de bewaring van het minderjarige kind mocht zijn beslist...dan worden de straffen bepaald in de §§1 en 2 toegepast op de vader of de moeder die het minderjarige kind onttrekt...aan de bewaring van hen aan wie het krachtens de beslissing is toevertrouwd,die het niet afgeeft aan degenen die het recht hebben het op te eisen of die het,zelfs met zijn toestemming,ontvoert of doet ontvoeren...“(Sw.=Strafwetboek).

‘De onthouding van een ouder om zijn gezag te doen gelden teneinde de weerstand van een kind tegen de uitoefening van het bezoekrecht van de andere ouder te overwinnen KAN,naar omstandigheden...het in art.369bis(nu 432) bedoelde misdrijf opleveren‘[Cass. 21 oktober 1986,R.W. 1986-87,1609-1610,noot;Cass. 28 oktober 1987, J.Dr.Jeun. 1988,7;Cass. 15 maart 1989, J.T. 1989,666;Cass. AR7009,8 februari 1994(X.), onuitg.,geciteerd door TRD&I 1994,545].

“Art.1385bis.De rechter kan op vordering van één der partijen de wederpartij veroordelen tot betaling van een geldsom,dwangsom genaamd,voor het geval dat aan de hoofdveroordeling niet wordt voldaan ..."(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

Zie Benelux-Gerechtshof 11 mei 1982(LADAN t. DE BRUIN en WESSENBURG t. PETIT)[F.B.U.,III.1.50.3-1, http://www.courbeneluxhof.be/arresten/N ... 1_3_86.pdf ].

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(B.W.).

De onderhoudsverplichtingen blijven dus ook voor de studerende meerderjarige gehandhaafd. Desnoods kan u met de UITGIFTE van het vonnis waarin die verplichtingen opgenomen zijn uitvoerend beslag doen leggen door een gerechtsdeurwaarder.

Wat het zakgeld betreft is dan wel vereist : “Art.1494. Geen uitvoerend beslag op roerend of onroerend goed mag worden gelegd dan krachtens een uitvoerbare titel en wegens vaststaande en zekere zaken."(Gerechtelijk Wetboek).
vaststaand=precies in geld bepaalbaar;zeker=niet betwist(T.P.R. 1991,379-405).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Echtscheiding”