Pagina 1 van 1

onroerend goed bij scheiding

Geplaatst: 30 dec 2009 13:30
door Noemi
Ik heb al zoveel gelezen over woonstvergoedingen, verdelingen die jarenlang aanslepen enz... dat ik er geen wijs meer uit geraak.

Situatie
Mevrouw x laat een EOT meer als een jaar aanslepen tot de heer y er genoeg van krijg en een scheiding aanvraagt op grond van 1 jaar feitelijke scheiding. Deze is ondertussen uitgesproken, een notaris is aangesteld voor vereffening en verdeling, enz...
Nu is het zo dat er na anderhalf jaar nog steeds geen akkoord is over de woning, waar mevrouw x al 1.5 jaar gratis en voor niks in woont (meneer y moet nog helpen afbetalen en heeft een huur te betalen (leve het recht !).
Hoe lang kan mevrouw x dit spelletje volhouden (want spelletjes speelt ze naar mijn mening erg graag :roll: ) zonder dat zij ook maar een cent moet betalen. Er kan sprake zijn van een woonstvergoeding maar die gaat naar mijn mening pas in vanaf de aanvraag van de echtscheiding. Ondertussen moet meneer y wel nog steeds de helft betalen in de lening, dus is dat voor mevrouw geen reden om vaart achter de verkoop te zetten (of overname van het huis).
Weet iemand hoe dit wettelijk in elkaar zit ?
Alvast bedankt.

Geplaatst: 30 dec 2009 14:28
door 3399AAaa
mijn ex woont al dertien jaar in ons gezamenlijk huis zonder iets te hebben betaald. Nu is de vereffening-verdeling bijna rond, en het bedrag dat mijn ex mij schuldig is en dat de notaris in zijn staat heeft moeten opnemen loopt al in de tienduizenden euro's....

heeft meneer al eens aan zijn ex gevraagd om tot een minnelijke regeling te komen, zoniet dat hij dan stopt met de lening af te betalen? Want als hij een ander huis huurt en zij woont in die woning, heeft zij er mijns inziens meer belang bij dat die lening wordt afbetaald, om te vermijden dat het huis in beslag wordt genomen.

ook als die lening van hun gezamenlijk is, zal die meneer dat in rekening kunnen brengen bij de v-v (bij wettelijk stelsel).

de meneer heeft inderdaad recht op de helft van de huurwaarde, startend vanaf de inleiding van de echtscheiding. In het geval van eot, is dat mijns inziens vanaf de datum dat zijn hun aanvraag voor eot bij de rechtbank hebben ingediend.

het enige wat erop zit is dat de notaris zijn werk snel afrondt. in sommige arrondissementen (zoals Turnhout) hebben de notarissen nu een te volgen agenda opgelegd gekregen om zulke zaken niet te lang laten aan te slepen. als de notaris treuzelt: regelmatig een aangetekende brief naar hem sturen en hem aanmanen.

Geplaatst: 01 jan 2010 18:21
door j.demoor
“Art.1278...Ten aanzien van de echtgenoten, wat hun goederen betreft, werkt het (echtscheidingsvonnis) terug tot op de dag waarop de vordering is ingesteld...”(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

‘Na de ontbinding van een huwelijksvermogensstelsel met een gemeenschap van goederen,ontstaat tussen de echtgenoten een onverdeeldheid beheerst door het gemene recht. Tot deze postcommunautaire onverdeeldheid behoren de goederen die aanwezig waren op het ogenblik van het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding,inclusief de vruchten die deze goederen nadien hebben opgebracht. De deelgenoot is bijgevolg een bewoningsvergoeding verschuldigd wanneer hij gedurende bepaalde tijd over het exclusieve genot van een onverdeeld goed heeft beschikt‘[Cass. 4 mei 2001(C.L. t. V.M.),R.W.2002-03,1421-1422].

“Art.1441.Voor zover in de akte van verdeling niet anders is bepaald, kan de echtgenoot die na de verdeling een gemeenschappelijke schuld betaalt, de helft van hetgeen hij betaald heeft, op de andere echtgenoot verhalen“(Burgerlijk Wetboek).
Dit geldt reeds vanaf de echtscheiding in de zin van art.1278 Ger.W..