Pagina 1 van 1

Gezinswoning - bezettingsvergoeding ?

Geplaatst: 10 nov 2009 14:51
door Noemi
Mijn vriend is ongeveer anderhalf jaar geleden vertrokken bij zijn vrouw. Eerst was sprake van een EOT maar eens de afspraak bij de notaris geregeld was heeft mevrouw zich bedacht. Vanaf dat moment heeft ze zich tegen WERKELIJK ALLES verzet.
Een huurwoning wou ze niet verkopen, ze is niet akkoord met de overnameprijs van de huidige woning, alimentatie is te laag, rekeningen wil ze niet betalen, ... noem maar op.
Het komt erop neer dat er een financiële strop rond zijn hals hangt en hij graag wil dat de gezinswoning zo snel mogelijk verdeeld wordt.
De echtscheiding heeft hij nu ingezet op basis van 1 jaar op afzonderlijk adres.
Nog steeds blijft zij echter tegenwerken.
Is het normaal dat hij moet blijven betalen voor die hypotheek en dat zij daar zomaar kan blijven wonen en het been kan blijven stijfhouden ???
Dat is wel makkelijk, zo kan zij daar zo 10 jaar gratis wonen ?
Of ben ik verkeerd ?

Geplaatst: 10 nov 2009 21:18
door murblo
hoi
wij hebben hetzelfde meegemaakt, wij zijn gestopt met betalen van de hypotheek om zijn ex rapper te dwingen te verkopen, maar nadeel is dat je op de zwarte lijst komt. zij ook natuurlijk
maar dat hebben we ook kunnen omzeilen, is echt niet de ideale situatie maar ja.....
anders valt er niks anders op dan te wachten tot de vereffening-verdeling maar dit gebeurt na de scheiding en bij ons moet het nog beginnen na 2 jaar......
dan kan hij zijn inbreng er voor de helft terug uithalen en een woonstvergoeding vragen

veel succes

Geplaatst: 11 nov 2009 21:11
door 3399AAaa
bezettingsvergoeding is schuldig vanaf de dag van vereffening, dwz vanaf de dag van inleiding van de echtscheiding.

die bezettingsvergoeding moet niet direct betaald, maar wordt afgerekend bij de vereffening en verdeling, dus retroactief zal zij moeten betalen, en daar komt ze nooit of te nimmer onderuit. weet zij dat wel? (als bijvoorbeeld de huurwaarde van het huis 500euro is, dan heeft hij per maand recht op de helft daarvan, als het een huis onder wettelijk stelsel betreft). tevens kan hij de hypotheek verrekenen bij de vereffening-verdeling.

als ze wat lang treuzelt, gaat haar dat veel geld kunnen kosten.

hij kan misschien naar de rechtbank stappen om zijn moeilijke situatie aan te kaarten, zodat de rechter maatregelen kan treffen, bv. heeft hij misschien recht op onderhoudsgeld?

Geplaatst: 12 nov 2009 09:47
door j.demoor
Uw vriend blijft medeschuldenaar van de hypothecaire lening door de huwelijksgemeenschap aangegaan. Alleen de uitlener kan hem hiervan ontheffen. Stopzetting van betaling zal de uitlener ertoe aanzetten gebruik te maken van de hypotheek.

“Art.1278...Ten aanzien van de echtgenoten, wat hun goederen betreft, werkt het (echtscheidingsvonnis) terug tot op de dag waarop de vordering is ingesteld...”(Gerechtelijk Wetboek).

“Art.1441.Voor zover in de akte van verdeling niet anders is bepaald, kan de echtgenoot die na de verdeling een gemeenschappelijke schuld betaalt, de helft van hetgeen hij betaald heeft, op de andere echtgenoot verhalen“(Burgerlijk Wetboek).

‘Na de ontbinding van een huwelijksvermogensstelsel met een gemeenschap van goederen,ontstaat tussen de echtgenoten een onverdeeldheid beheerst door het gemene recht. Tot deze postcommunautaire onverdeeldheid behoren de goederen die aanwezig waren op het ogenblik van het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding,inclusief de vruchten die deze goederen nadien hebben opgebracht. De deelgenoot is bijgevolg een bewoningsvergoeding verschuldigd wanneer hij gedurende bepaalde tijd over het exclusieve genot van een onverdeeld goed heeft beschikt‘[Cass. 4 mei 2001(C.L. t. V.M.),R.W.2002-03,1421-1422].

Dit kan ook het geval zijn wanneer de RECHTER het gebruik van de gezinswoning aan één echtgenoot toewijst,bij voorlopige maatregel.