Pagina 1 van 1

buitengewone medische kosten/ beugel betalen al of niet

Geplaatst: 04 nov 2009 18:26
door geenalisa
Hallo iedereen,eerst een korte schets over mijn probleem,

Ik ben 14 jaar gescheiden en heb een dochter, nu 17 jaar uit dat huwelijk. Mijn dochter is bij mij gebleven tot haar 12 de verjaardag, en heeft dan beslist om te gaan wonen bij haar vader omdat ze meer vrijheid had en meer krijgt zegt ze.

Ik betaal maandelijks 150 euro aan alimentatie voor mijn dochter. Helaas komt ze nooit meer af, enkel als ze geld krijgt.

Ze wil nu ineens naar de Orthodontist, omdat er een tand uit de haak staat. Ik heb navraag gedaan bij de tandarts en die vind het niet noodzakelijk het kan gemakkelijk later gedaan worden.

Mijn dochter vraagt mij nu de helft te betalen, " voor haar verjaardag" zegt ze.
Een paar weken nadien krijg ik een sms van haar vader waarin letterlijk staat; Jille wil een beugel, wil je de helft betalen? Ik stuur je de rekening.

In het vonnis staat dat hij idd mij de helft van de buitengewone medische kosten kan vragen, inzoverre deze gemaakt zijn na gemeen overleg.Er staat wel niet expliciet Orthodontie in.Wat is de zin van gemeen overleg?

Graag had ik reactie over ik dit al of niet moet betalen naar wat het vonnis mij verteld.En of ik al of niet een poot heb om op te staan, dat mijn dochter dit zomaar allemaal eist. Wat zij wil zijn naar mij mening esthetisch, wal zal het volgent jaar zijn een grote cup of een lipposuctie.....Zijn er nog mensen in dezelfde situatie als ik....

Geplaatst: 04 nov 2009 18:33
door hendrik1
Hoi Geenalisa,

als het er niet bij staat, dan staat het er niet bij en hoef je daar ook niet voor te betalen. Wees wel voorzichtig wb het punt overleg plegen (zie mijn vorige posts)
Anderzijds moet je het belang van het kind voor ogen hebben hé :wink:

succes

Geplaatst: 04 nov 2009 22:41
door Rebel-with-a-cause
In overeenkomsten of uitspraken door de rechtbank met betrekking tot de kinderen, wordt vaak bepaald dat de buitengewone kosten voor de kinderen door elk van de partijen bij helften zal gedragen worden. Vaak worden deze kosten gespecificeerd.

Het gebeurt evenwel vaker dat deze kosten in niet worden gespecificeerd. De vraag stelt zich dan wat als buitengewone kost dient beschouwd te worden.

In een arrest van het hof van beroep te Gent van 28 september 2006, (RABG 2007/11 pagina 753) worden deze kosten gedefinieerd als volgt:

buitengewone medische kosten omvatten:
- medische uitgaven naar aanleiding van hospitalisatie
- thuisverpleging
- orthodontie
- kosten van gespecialiseerde medische of tandheelkundige onderzoeken, zoals radiologie, scanner, echografie
- opleg van minstens 10 beurten kinesitherapie,
- logopedie,
- bril of lenzen
- steunzolen, steeds op doktersvoorschrift en na verrekening met de tussenkomst van de hospitalisatie verzekeraar

buitengewone schoolkosten omvatten:
- de schooluitgaven met betrekking tot meerdaagse schoolreizen in lager middelbaar en hoger onderwijs,
- inschrijvingsgeld,
- studieboeken en studiemateriaal in het middelbaar en hoger onderwijs;
- de huur van een studentenkamer in het hoger onderwijs, na verrekening met het bedrag van een eventuele studiebeurs

naschoolse kosten omvatten:

- taalcursussen en taallabo
- lid en inschrijvingsgeld van de balletschool, sportclubs, dans-, sport- en taalkampen of stages
- specifieke ballet- of sportkledij, muziek cursussen, muziekkampen en stages, huur of aankoop van muziekinstrumenten, sport materiaal, cursussen en boeken