Pagina 1 van 1

detentie en nu willen vertrekken

Geplaatst: 06 sep 2009 10:04
door Jikke
Ik ga proberen mijn situatie uit te leggen en hoop dat iemand me verder kan helpen want op dit moment ben ik wel de weg kwijt.

Mijn partner heeft ruim twee en een half jaar in detentie gezeten in het buitenland. Ik ben achtergebleven met geen geld, bergen schulden en een pas gekocht huis. Samen met mijn kinderen heb ik moeten zien te overleven en dit is me gelukt. ik had een baan gevonden en heb alles netjes kunnen betalen. Tijdens zijn detentie heeft hij een psychose ontwikkeld maar weigerde hiervoor enige medische hulp. Toen hij terug thuis kwam was hij dus geestesziek. Sinds zijn terugkeer in 2007 heeft hij niets meer of minder gedaan dan in de tuin gezeten of in de garage. Werken kan hij niet, zoals hij zelf aangeeft omdat hij "ziek" is maar naar een arts gaan wil hij ook niet.
Ondertussen heeft hij al de meest idiote dingen uitgehaald maar ik ben dus wel al die tijd voor het huis aan het betalen, alle vaste lasten aan het betalen, aan het werken in en uit huis en de zorg voor de kinderen aan het dragen. Hij doet helemaal niets.

Nu is hij op het punt gekomen dat hij weg wil. Waarheen zegt hij niet maar ik denk dat hij naar zijn familie wil gaan. Ik heb zijn paspoort en dit wil ik hem niet geven omdat ik weet dat hij ginder zal gaan zitten en mij nog steeds voor alles laat opdraaien en dat meneer dan na een tijd terugkomt eom vervolgens weer niets te doen, te doen alsof er niets gebeurt is of vragen voo zijn deel van het huis want telkens zegt hij dat hij recht heeft op zijn huis.

Van een advocaat heb ik ondertussen begrepen dat de kosten die ik gemaakt heb tijdens zijn detentieperiode op hem kan verhalen maar wat kan ik nu nog meer? Hij is geestesziek, ben bij een huisarts geweest maar we kunnen niets omdat hij niet naar een arts wil gaa. Ook zijn we bang dat hij ons, mij en de kinderen iets zou kunnen aandoen wanneer we hem verplicht zouden laten opnemen. Hij heeft namelijk enkele maanden na zijn terugkomst uit detentie huiselijk geweld gebruikt en moet hiervoor voorkomen. Zijn verblijf in Belgiê is gebaseert op ons huwelijk.

In het kort ben ik dus voor alles alleen aan het opdraaien terwijl meneer nu met het geweldige idee rondloopt om te vertrekken. Hij durfde me zelfs wijs te maken dat hij ginder zou gaan werken (terwijl hij hier al die tijd niets gedaan heeft) en dan de facturen te betalen omdat die "op zijn naam staan" en dat terwijl hij er zich nu ook niks van aantrekt.
Ik ga er vanuit dat hij gewoon wil weggaan en terugkomen wanneer hij er zin in heeft en mij voor alles laat opdraaien. Ik wil dit vermijden.

Wat kan ik nu het bestedoen? hem laten gaan en naar de vrederechter stappen en naar de politie? dat er een scheiding gaat plaatsvinden is ook eenn feit.

Wie oh wie heeft raad?

Geplaatst: 07 sep 2009 11:03
door Franciscus
Al er een gevaar is voor zichzelf of voor derden kan je via de vrederechter hem laten colloceren.

Geestesziek is men als dit in een officieel document wordt vastgesteld - zolang dat niet is is er dus niets aan de hand en dus ook niets te bewijzen.

Het achterhouden van zijn paspoort- reispas dus of identiteitskaart ?? niet direct wettelijk.

Zijn jullie gehuwd - op wiens naam staat het huis beide?
mijn kinderen ... ook van hem?
Is hij Belg of buitenlander ... heeft hij in zijn eigen land in de gevangenis gezeten?

Als u echtscheiding aanvraagt dan is er al een scheiding van schulden vanaf dat moment. Het hangt dan ook nog af van uw huwelijkscontract.

Geplaatst: 08 sep 2009 10:12
door j.demoor
“Art.223.Indien...beveelt de vrederechter, op verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen. Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten, indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.”(Burgerlijk Wetboek).

De vrederechter kan onder meer het gebruiksrecht van huis en huisraad regelen,de samenwoningsplicht opschorten,tussen partijen de betaling van nog openstaande schulden en de beschikking over de bestaande tegoeden regelen. Hij kan tevens een onderhoudsuitkering toekennen voor de kinderen en voor uzelf. Die voorlopige maatregelen vormen,mits wijziging van domicilie,de start van de feitelijke scheiding op grond waarvan u nu reeds echtscheiding kan vragen.

Zie verder art.1253ter Gerechtelijk Wetboek en ga naar de griffie van het Vredegerecht en vraag daartoe een papieren formulier. Desnoods kopieert u de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruikt u deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat.

Geplaatst: 13 sep 2009 09:20
door Jikke
Al er een gevaar is voor zichzelf of voor derden kan je via de vrederechter hem laten colloceren.

Geestesziek is men als dit in een officieel document wordt vastgesteld - zolang dat niet is is er dus niets aan de hand en dus ook niets te bewijzen.

Het achterhouden van zijn paspoort- reispas dus of identiteitskaart ?? niet direct wettelijk.

Zijn jullie gehuwd - op wiens naam staat het huis beide?
mijn kinderen ... ook van hem?
Is hij Belg of buitenlander ... heeft hij in zijn eigen land in de gevangenis gezeten?

Als u echtscheiding aanvraagt dan is er al een scheiding van schulden vanaf dat moment. Het hangt dan ook nog af van uw huwelijkscontract.


Hij gaat absoluut niet naar een arts dus we kunnen bitter weinig bewijzen. Nu, zijn gedrag vertoond wel voldoende. twee dagen geleden heeft hij een stuk van de vloer in de garage kaport geslagen omdat dat een "duivelse" plek zou zijn. Ik ben nu wel bang aan het worden dat hij binnenkort mij en/of de kinderen als duivels gaat zien?

We zijn gehuwd, zonder contract, en het huis staat op beide namen. We hebben drie kinderen waarvan de jongste van hem is. Hij is buitenlander en zijn verzoek om Belg te worden is afgewezen door zijn straf in het buitenland en delicten gepleegd in België waaronnder het huiselijke geweld. Hij heeft niet in het land van herkomst in detentie gezeten maar in een europees land.

Doe ik er goed aan om te melden bij de politie dat hij de vloer kapot gemaakt heeft en doe ik er goed aan om dan toch naar de vrederechter te stappen? Hij dreigt me dat hij persé het paspoort hebben wil om te vertrekken maar wat als ik het aan hem geef?

Geplaatst: 13 sep 2009 09:58
door Bartie
Ga eens praten met een procureur en vraag of hij de nodige stappen kan zetten teneinde hem te colloceren via een spoedprocedure. Vermoedelijk zul je sowieso een medisch attest nodig hebben....

Geplaatst: 14 sep 2009 10:17
door Franciscus
En op basis van wat zou de procureur dan beslissen.
Dringende collocatie - is dringend er moet en onmiddellijk en dreigend gevaar zijn te WIJTEN aan geestestoestand.
Zeker als er geen voorgaanden zijn niet direct haalbaar.
Als u gaat praten ... vraag dan naar de magistraat gelinkt aan uw politiezone of naar de magistraat bevoegd voor de collocaties.
De eerste beschikt over de info ( opgelet niet over de meldingen) de andere beslist (meestal) over optreden zonder de onmiddellijke dreiging

Standaard procedure is via vrederechter en parket zal zo wie zo doorverwijzen.

Roep elke maal als er iets is de politie ter plaatse - deze kunnen (moeten) dan de procedure dringende collocatie opstarten.

Hun officier belt dan met het parket en dan start men.

Als er dan al een reeks van meldingen/ korte verslagen/ eventuele pV bestaat zal/kan het parket wel gevolg geven gezien het een 'blijvende' dreiging is.
Aan wat er staat kan je ook terecht via de IFG- inspecteur/ slachtofferzorg bij uw politiezone.
Deze kunnen u gerichter helpen en eventueel ook de patrouilles laten aansturen.

Ook de vrederechter kan helpen - woonstbeschikking