Geen vraag, maar gewoon een artikel die ik vandaag in Test Aankoop vond.
Aan één diploma niet genoeg ? - Waargebeurd
Mijn stiefdochter heeft een diploma behaald aan de hogeschool, maar ze wil nog een nieuwe studie aanvatten van drie jaar. Wij hebben het financieel echter niet gemakkelijk en vragen ons af tot welke leeftijd men als ouder verplicht is om de studie van zijn kind te betalen.
Ouders zijn wettelijk verplicht om naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor onder meer de opleiding van hun kinderen.
Die plicht eindigt niet wanneer het kind 18 wordt en dus meerderjarig is, maar loopt door tot het zijn opleiding heeft voltooid. Het kind mag daarbij desnoods eens een jaar overdoen, de ouderlijke plicht stopt alleen als de studie abnormaal traag verloopt.
In uw geval gaat het echter al over het behalen van een tweede diploma van het hoger onderwijs.
Welnu, volgens de heersende rechtspraak valt dat niet meer onder de onderhoudsplicht van de ouders.
Eén diploma geeft immers voldoende kansen op de arbeidsmarkt.
Strikt genomen kunt u dus weigeren om de nieuwe studie van uw stiefdochter te bekostigen. Maar dat riskeert niet bevorderlijk te zijn voor de verstandhouding.
Misschien is ze voor rede vatbaar als u haar van uw financiële moeilijkheden op de hoogte brengt en kunt u haar ervan overtuigen om zelf een deel van haar studie te betalen door wat te werken.
Artikel verschenen in Test Aankoop mei 2009