Pagina 1 van 1

Geplaatst: 12 jul 2009 11:32
door j.demoor
Indien u uit de echt gescheiden bent door onderlinge toestemming(=EOT) dan bevat uw overeenkomst noodzakelijk een regeling inzake bewaar- en omgangsrecht alsmede onderhoudsbijdrage voor de kinderen.

Indien u uit de echt gescheiden bent op grond van feiten,dan sprak de voorzitter van de rechtbank of de vrederechter voordien zeer waarschijnlijk voorlopige maatregelen uit.

Met WEDERZIJDS akkoord kon u daarna die maatregelen wijzigen. Wie zich op zulke wijzigingen beroept moet hun bestaan en inhoud bewijzen.

Onderzoek dit dus vooraf zorgvuldig.

“Art.387bis. In alle gevallen, en onverminderd de bevoegdheid van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, rechtsprekend in kort geding overeenkomstig artikel 1280 van het Gerechtelijk Wetboek, kan de jeugdrechtbank in het belang van het kind, op verzoek van beide ouders of van één van hen, dan wel van de procureur des Konings alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of wijzigen...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Een gelijkdurig bewaarrecht tegen schenking van een "supermotard" aan het kind,en opheffing van onderhoudsbijdrage, is niet in het belang van het kind,ook al is dit de wens van vader en kind.

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen....”(B.W.).

Wanneer de vader een hoog inkomen heeft en de moeder een laag inkomen,dan zorgen de ouders niet naar evenredigheid van hun middelen voor het onderhoud van hun kinderen,door een gelijkdurige bewaarregeling zonder onderhoudsbijdrage.

“Art.2277.Termijnen...van uitkeringen tot levensonderhoud...verjaren door verloop van vijf jaren...“(B.W.).

Indien u over een uitvoerbare titel(=vonnis) beschikt inzake onderhoudsbijdragen dan kan u deze,inbegrepen indexering,bij gerechtsdeurwaarder doen uitvoeren voor de jongste vijf jaren. Beschikt u daar niet over dan dient u de onderhoudsplichtige daartoe vooraf te doen veroordelen

Onderzoek of u aanspraak kan maken op een pro-deo-advocaat

Geplaatst: 13 jul 2009 09:52
door Kathy99
En hoe of waar kan ik te weten komen of ik een pro deo advokaat kan krijgen ?

Bedankt !

Geplaatst: 13 jul 2009 11:02
door j.demoor
“Art.1.§ 1. Genieten de volledige kosteloosheid, de hierna vermelde personen, respectievelijk op voorlegging van de volgende bewijsstukken :...2° de alleenstaande persoon met iemand ten laste...indien hij bewijst...dat het gemiddeld maandelijks netto-inkomen van het gezin lager is dan 1056 EUR...Voor de vaststelling van de in 1° en 2° bedoelde inkomsten, wordt eveneens rekening gehouden met de lasten die voortvloeien uit een buitengewone schuldenlast alsook met elk ander bestaansmiddel, doch met uitsluiting van de kinderbijslag...

Art.2.Kan gedeeltelijke kosteloosheid genieten :...2° de alleenstaande persoon met iemand ten laste...indien hij bewijst...dat het gemiddeld maandelijks netto-inkomen van het gezin tussen 1056 EUR en 1289 EUR ligt...Voor de vaststelling van de in 1° en 2° bedoelde inkomsten, wordt eveneens rekening gehouden met de lasten die voortvloeien uit een buitengewone schuldenlast alsook met elk ander bestaansmiddel, doch met uitsluiting van de kinderbijslag...

Art.3.Elk jaar worden de in artikel 1, 1° en 2° en in artikel 2, 1° en 2°, bepaalde bedragen aangepast, rekening houdend met de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen dat daartoe berekend en benoemd wordt van de maand juli van elk jaar...Het aanvangsindexcijfer is dat van de maand juli 2007...Het resultaat wordt afgerond tot de hogere euro...Ze treden in werking op 1 september van het jaar van hun aanpassing(18 DECEMBER 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden van de volledige of gedeeltelijke kosteloosheid van de juridische tweedelijnsbijstand en de rechtsbijstand).

Wend u daartoe tot de Balie : http://www.advocaat.be/Page.aspx?genericid=24

Geplaatst: 13 jul 2009 12:25
door Kathy99
Hartelijk dank voor uw snel antwoord;

Mijn ex-man wil dit co-ouderschap al vanaf 01-09 dit jaar laten beginnen en onze zoon dus al vanaf dan 1 week bij hem en zijn moeder laten en 1 week bij mij en mij dus ook vanaf dan geen alimentatie meer betalen.
Maar ik vraag me af : ik heb al gehoord dat het gerecht deze maanden gesloten is, eer wij met onze beide advocaten voor het gerecht (zal zeker het vredegerecht zijn veronderstel ik) gekomen zijn en eer dat die rechter een vonnis geveld heeft, zullen we toch al wel oktober-november zijn.
Mag mijn ex, ook al is mijn zoon akkoord, zomaar direct vanaf 01-09 volgens zijn eigen beslissing, deze verandering toepassen of heb ik het recht om te zeggen dat ik wil wachten tot er een vonnis is van het gerecht ?

Dan nog een vraagje dat me al de ganse voormiddag bezighoudt : als de rechter zal weten dat mijn zoon thuis bij mij gedurende 10 jaar een stabiele omgeving heeft en een zeer regelmatig leven en ik die op woensdag altijd thuis ben, terwijl het met zijn vader juist omgekeerd was en dat hij nu dan 1 op 2 weken bij zijn oma van in de 80 moet gaan wonen (want zijn vader werkt in een ploegensysteem dus mijn zoon zal vaak met de oma alleen thuis zijn als zijn papa werken is), zal die daar dan ook geen beetje rekening mee houden ook al is mijn zoon 16 en blijft mijn ex man beweren dat het "2 tegen 1" is en dat ik niets meer te zeggen heb, alleen maar de situatie te aanvaarden ?

Bedankt voor een antwoord !

Kathy

Geplaatst: 13 jul 2009 15:58
door Rebel-with-a-cause
En hoe of waar kan ik te weten komen of ik een pro deo advokaat kan krijgen ?

Bedankt !
De voorwaarden waaraan men moet voldoen om 'Juridische tweedelijnsbijstand' (pro-deo) te krijgen kan je hier vinden.

Geplaatst: 03 aug 2009 15:09
door Kathy99
Hallo,

ben eens gaan zien en ik zou onder het stelsel van "gedeeltelijke kosteloosheid" vallen.


Aan J. demoor :

Indien u uit de echt gescheiden bent door onderlinge toestemming(=EOT) dan bevat uw overeenkomst noodzakelijk een regeling inzake bewaar- en omgangsrecht alsmede onderhoudsbijdrage voor de kinderen.

Met WEDERZIJDS akkoord kon u daarna die maatregelen wijzigen. Wie zich op zulke wijzigingen beroept moet hun bestaan en inhoud bewijzen.

Onderzoek dit dus vooraf zorgvuldig.

Antwoord : --> ja wij zijn met EOT gescheiden en er is nooit iets aan veranderd, we zijn altijd mondeling overeengekomen als er veranderingen waren.

Maar kan mijn ex, vooraleer er op het gerechtshof iets veranderd is aangaande het hoederecht, zomaar vanaf 01-09, overgaan op co-ouderschap en mij zomaar ineens niets meer betalen ?

En is het dan de bedoeling dat mijn advokaat de rechter probeert doen in te zien dat het voor onze zoon beter is dat hij voor het grootste gedeelte van de tijd, bij mij blijft wegens het zeer veranderlijke leven van zijn pa ?
Of op basis van wat gaat de rechter beslissen of dat co-ouderschap nu wel of niet kan doorgaan ? In hoeverre bepaalt mijn zoon dat zelf nu hij binnenkort 16 jaar wordt ?

Bedankt voor de reacties !!