Aanpassing EOT mogelijk als ex gaat samenwonen?

Marc-with-a-J
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Aanpassing EOT mogelijk als ex gaat samenwonen?

#1 , 01 jul 2022 21:16

Beste, tijdens onze scheiding heb ik een EOT ondertekend die in feite erg in mijn nadeel was (ik zal niet de enige zijn). Mondeling was er afgesproken dat het kindergeld verdeeld zou worden aangezien we 50/50 co-ouderschap hebben. Maar toen de EOT getekend moest worden was mijn ex plots niet meer akkoord. Dus sinds de scheiding (2014) staat er op papier dat zij het kindergeld van onze 3 kinderen 'krijgt' en we maandelijks elk €150 op een gezamelijke kindrekening storten. De kinderen staan ook fiscaal bij haar ten laste. Dus in feite heeft zij alle voordelen. Ik heb dit ooit proberen aan te vechten maar kreeg toen te horen dat hier enkel iets aan te doen zou zijn indien de situatie (vooral financieel dan neem ik aan) van 1 van ons beiden zou veranderen. Nu heeft mijn ex iemand leren kennen en gaan ze samen een huis kopen om daar samen te gaan wonen. Daardoor veranderd haar situatie uiteraard aanzienlijk. Heb ik hierdoor een kans om die regeling ivm kindergeld en gezamelijke kindrekening aan te laten passen via de rechtbank? Liefst wil ik dit met haar zelf bespreken, maar de ervaring heeft me geleerd dat ze voor zulke gesprekken niet openstaat. Dus zou dit kunnen met de juiste advocaat voor de rechtbank? Of mag ik hier op voorhand al een kruis over trekken?
Alvast bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 01 jul 2022 21:38

Weinig kans van slagen omdat de nieuwe partner geen betrokken partij is. Immers er kan deze persoon niet verplicht worden zijn/haar inkomen kenbaar te maken. Bijgevolg kan niet berekend worden wat het financiele voordeel is van hun samenleven. U kent overigens ook niet de financiele lasten van deze persoon. Kortom er kan hier geen objectieve berekening van gemaakt worden. En tot slot: ook u kan over afzienbare tijd een nieuwe (vermogende) partner ontmoeten. Wordt de regeling dan ook herbekeken?

Marc-with-a-J
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 01 jul 2022 22:11

Dat snap ik niet. Het voordeel van hun samenwonen is toch op z"n minst dat de last van de lening door 2 gedeeld wordt? En niet alleen de lening, maar ook vele gezamelijke kosten zoals eten, gas, elektriciteit, water,... Ook al zou ik geen recht hebben om te weten wat zijn inkomen is, wat ook mijn zaken niet zijn, kan het toch makkelijk aangetoond worden wat het aandeel van mijn ex in de afbetaling van de lening is en dus ook het financiele voordeel van hun samenwonen? En of ik een partner zou ontmoeten doet toch niet ter zake op dit moment? Ik heb trouwens al bijna 7 jaar een partner en omwille van verschillende redenen kunnen/gaan we niet samenwonen. Maar moest dat toch gebeuren zal die regeling inderdaad opnieuw bekeken worden. Maar wat doet dat eigenlijk ter zake? Dat zijn enkel speculaties over een eventuele toekomst en dus niet relevant.

Reclame

basejumper
Berichten: 4621
Locatie: Diest

#4 , 02 jul 2022 12:27

Beste

In elk geval is er een theoretische mogelijkheid dat je de regeling kan laten herzien.
https://www.wanted.law/nl/Most-Wanted/W ... igd-worden

De beste oplossing is natuurlijk in gemeen overleg met je ex. Secundo kan bemiddeling een oplossing zijn. last out not least kan je het voorleggen aan de familierechter.

In welke mate je gelijk zal krijgen hangt af van wat je wil en van het dossier in casu.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

eylis
Berichten: 8840

#5 , 02 jul 2022 12:37

U geeft uw mening weer, wat ok is. Nu nog de objectieve bewijzen verzamelen die uw eis rechtvaardigen. Weet wel dat de punten die ik aangaf meestal gebruikt worden om die eis niet in te willigen. (dit is niet mijn mening...) Weeg de kosten van een zaak af tov de kans dit te winnen. Niet vergeten dat uw keuze niet samen te wonen met uw nieuwe partner ook geïnterpreteerd kan worden als een manier om dezelfde eis vande andere ouder te vermijden. Dit is niet mijn mening, ik geef enkel aan dat de advocaat van de andere partij dit kan gebruiken om uw eis te ontkrachten.

Marc-with-a-J
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 02 jul 2022 18:35

Hartelijk dank eylis en basejumper!

Franciscus
Berichten: 38596

#7 , 02 jul 2022 22:35

Eens lezen
https://www.descheidingsadvocaat.com/ni ... imentatie/

https://samenbemiddelen.be/onderhoudsbi ... berekenen/

https://www.jureca.be/gratis-juridisch- ... limentatie

Burgerlijk wetboek;

Nergens staat dat buiten de beide ouders in enieg emate af voor enige reden kunnen opgedragen worden mee te betalen voor onderhoudsgeld

Artikel 203.

§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van h

un kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind.

§ 2. Met middelen wordt onder andere bedoeld alle beroepsinkomsten, roerende en onroerende inkomsten van de ouders, alsook alle voordelen en andere middelen die hun levensstandaard en deze van de kinderen waarborgen.

§ 3. De langstlevende echtgenoot is gehouden tot de verplichting gesteld in paragraaf 1 ten aanzien van de kinderen van de vooroverleden echtgenoot van wie hij niet de vader of de moeder is, binnen de grenzen van hetgeen hij heeft verkregen uit de nalatenschap van de vooroverledene en van de voordelen die deze hem mocht hebben verleend bij huwelijkscontract, door schenking of bij testament.

Artikel 203bis.

§ 1. Elke ouder draagt bij in de kosten die voortvloeien uit de bij artikel 203, § 1, bepaalde verplichting, in verhouding tot zijn respectieve aandeel in de samengevoegde middelen.

§ 2. Onverminderd de rechten van het kind, kan elk van de ouders van de andere ouder diens bijdrage vorderen in de kosten voortvloeiende uit artikel 203, § 1.

§ 3. De kosten omvatten de gewone kosten en de buitengewone kosten.

De gewone kosten zijn alle gebruikelijke kosten met betrekking tot het dagelijkse onderhoud van het kind.

Onder buitengewone kosten wordt verstaan de uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die voortvloeien uit toevallige of ongewone gebeurtenissen en die het gebruikelijke budget voor het dagelijkse onderhoud van het kind dat desgevallend als basis diende voor de vaststelling van de onderhoudsbijdragen, overschrijden.

§ 4. Op vraag van één van de ouders kan de rechter de partijen verplichten een rekening te openen bij een door de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen op grond van de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen vergunde instelling, die bestemd wordt tot de betaling van de bijdragen vastgesteld op grond van artikel 203, § 1.

In dat geval bepaalt de rechter minstens:

1° de bijdrage van elk der ouders in de kosten bedoeld in artikel 203, § 1, alsook de sociale voordelen die aan het kind toekomen die op deze rekening gestort dienen te worden;

2° het maandelijks tijdstip waarop deze bijdragen en sociale voordelen gestort dienen te worden;

3° de wijze waarop over de op deze rekening gestorte sommen kan worden beschikt;

4° de kosten die betaald worden met deze gelden;

5° de organisatie van het toezicht op de uitgaven;

6° de manier waarop tekorten aangevuld zullen worden;

7° de bestemming van de overschotten die op deze rekening gestort worden.

Stortingen van bijdragen gedaan ter uitvoering van dit artikel, worden beschouwd als betalingen van onderhoudsbijdragen in het kader van de in artikel 203, §1, gedefinieerde onderhoudsverplichting.

Artikel 203quater.

§ 1. De krachtens artikel 203, § 1, bepaalde onderhoudsbijdrage, vastgesteld

hetzij bij vonnis overeenkomstig artikel 1321 van het Gerechtelijk Wetboek, hetzij bij overeenkomst, wordt van rechtswege aangepast aan de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen.

Deze basisbijdrage is gebonden aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van

de maand die voorafgaat aan de maand waarin het vonnis dat de bijdrage van elk van de ouders bepaalt, wordt uitgesproken, tenzij de rechter er anders over beslist. Om de twaalf maanden wordt het bedrag van de bijdrage van rechtswege aangepast in verhouding tot de verhoging of de verlaging van het indexcijfer van de consumptieprijzen van de overeenstemmende maand.

Deze aanpassing wordt op de bijdrage toegepast vanaf de vervaldag die volgt op

de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van het in aanmerking te nemen nieuwe indexcijfer. De rechter kan nochtans een andere formule toepassen voor de aanpassing van de onderhoudsbijdrage. De partijen kunnen eveneens bij overeenkomst afwijken van deze aanpassingsformule.

§ 2. In het belang van het kind, kan de rechter op vraag van één van de partijen

beslissen dat de onderhoudsbijdrage van rechtswege verhoogd wordt in de door hem bepaalde omstandigheden.

Terug naar “Echtscheiding”