Pagina 1 van 1

Week/week vanaf welke leeftijd

Geplaatst: 31 mar 2022 16:04
door miekehill
Vanaf welke leeftijd kan een rechter in een EOO week/week-regeling uitspreken? Het kindje is nu bijna 4 jaar en volgens de sociaal assistente is zo'n week/week pas mogelijk vanaf de lagere schoolleeftijd! Wij gingen ervan uit dat dit eerder mogelijk was.
Probleem is ook de afstand tussen beide partners, bijna drie kwartier met de auto ...

Bedankt voor de reactie.

Re: Week/week vanaf welke leeftijd

Geplaatst: 31 mar 2022 17:20
door eylis
Als beide ouders er het over eens zijn, is een week-weekverblijf eigenlijk al héél jong mogelijk. In mijn kennissenkring zijn er ouders die dit al toepasten met een kindje van 2 jaar. Zeker nu met alle mogelijkheden om te videobellen, kan die periode ook probleemloos met jonge kinderen. Een sociaal assistent heeft daar wellicht een eigen mening over, maar alles hangt af van de aanpak en atitude van de ouders.

Re: Week/week vanaf welke leeftijd

Geplaatst: 31 mar 2022 18:06
door Evi (Odos)
Vroeger bij baby's al, tegenwoordig zelden voor 3 jaar. Gangbaar is een opbouwende regeling met week-week vanaf 6 jaar. Wettelijk is er geen leeftijd bepaald. Wel moet de rechter het onderzoeken en motiveren als een van de ouders het vraagt.
In onderling overleg zijn er veel meer mogelijkheden.

Re: Week/week vanaf welke leeftijd

Geplaatst: 01 apr 2022 15:27
door miekehill
Dank, ons probleem is echter, waar moet de kleine naar school. Het is voor geen van beide ouders mogelijk tweemaal per dag anderhalf uur te rijden om naar school te voeren en te gaan halen, ook al is dat maar een week op twee...
Wij zien niet echt een oplossing...

Re: Week/week vanaf welke leeftijd

Geplaatst: 01 apr 2022 15:31
door Evi (Odos)
Een verblijfsregeling is altijd maatwerk, of dat zou toch zo moeten zijn.
Een school in het midden is misschien een mogelijkheid?
Of een 9-5 of een 10-4 regeling bijvoorbeeld, dat beperkt de lange verplaatsing van de verst wonende ouder tot enkele dagen.

Re: Week/week vanaf welke leeftijd

Geplaatst: 12 apr 2022 17:36
door Franciscus
Persoonlijk vindt ik een evenredige verdeling het fairste. Gezien ook vader vanaf de geboorte een belangrijke rol speelt. In feite moet ik schrijven omdat beide ouders vanaf de geboorte een belangrijke rol spelen.
Als beide ouders overeenkomen kan alles maar het belang van de kinderen staat wel vooraan. Dat wil niet zeggen dat de kinderen gelijk moeten krijgen. De beslissing moet genomen worden door beide ouders.
Kinderen enkel toewijzen men een 'WE-je' voor vader vind ik niet kunnen.
Wanneer een van de ex-partners een wisselende job heeft vb verpleegkundige of een ander shift systeem kan regeling aan die uurregeling aangepast worden als die op tijd gekend is.
Tijdslot van andere partij steeds volzetten met activiteiten zonder inspraak kan uiteraard ook niet. Heb dit meermaals meegemaakt.

Trouwens bij overlijden van moeder staat vader er ook alleen voor dus argument moeder voedt beter op is een nepargument. Binding moet met beide ouders indien aanwezig goed kunnen verlopen.

In het 'oude systeem' moeder krijgt kinderen heb ik meermaals meegemaakt dat kinderen zich meer begrepen voelde door hun vader die ze amper 'mochten' zien dan door hun moeder.