Co-ouderschap - papa met psychische problemen - gevaar voor kind

Silencior
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Co-ouderschap - papa met psychische problemen - gevaar voor kind

#1 , 22 jul 2021 19:30

Beste,

Situatie:
Koppel die 8 jaar gehuwd is wenst te scheiden, er is 1 kindje van 4 jaar oud.
De vrouw heeft het initiatief genomen en het huis verlaten samen met het kind.
De papa is psychisch belast en heeft in het verleden (combinatie met alcohol) 'rare zaken' uitgestoken 's nachts, niet verantwoord om alleen te blijven met het kindje van 4.
De mama is hier uiteraard niet gerust over maar de papa eist 50/50 co-ouderschap wat de mama wil tegenhouden. Ze gaat wel akkoord dat het kindje overdag bij de papa is om de week en om de 14 dagen 1 nacht mag blijven met toezicht van de grootouders.
Papieren geraken via bemiddeling niet getekend waardoor gerecht zich opdringt.

Vragen:
-kan men juridisch beroep doen op psychisch verleden en de huidige toestand van de papa? Maw kan men medische info inwinnen of klopt het dat er daar een privacy wet rond bestaat? ook als het welzijn van het kind in gevaar komt?
-klopt het dat sowieso de papa 50/50 zal toegekend krijgen? men zou geen rekening houden met alcoholprobleem en psychische toestand?


Alvast bedankt om te lezen en uw reactie,

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 22 jul 2021 21:00

In het geval de familierechter de verblijfsregeling moet uitspreken, zullen alle bewijsbare feiten en factoren in overweging worden genomen. Als de moeder zich verzet tegen een 50/50-verblijfsregeling zullen die redenen ook objectief bewezen moeten kunnen worden. Zijn er PV's van herhaaldelijk alcoholmisbruik/gevaarlijk gedrag in de huiselijke kring in aanwezigheid van het kind en/of verwaarlozing?

Als er geen schriftelijke vaststellingen zijn moet er dus bewezen worden dat de vader niet geschikt is om zijn ouderlijke rol te vervullen. De rechter kan een psychiatrisch onderzoek vragen, maar zelfs een psychiatrisch rapport waaruit een zekere psychische kwetsbaarheid blijkt sluit niet persé een 50/50verblijfsregeling uit.

Immers een arts kan enkel een toestand beschrijven, maar niet zomaar verklaren dat een ouder zijn/haar rol niet kan uitoefenen. Het is dus niet helemaal zeker dat de moeder haar wens ook gevonnist zal worden. Het is dus misschien beter onder bemiddeling van een onafhankelijke derde persoon een progressieve verblijfsregeling te onderhandelen die in de loop der tijd en met therapeutische ondersteuning uitgebreid kan worden in de tijd.

Weigert de vader deze voorstellen, dan staat de moeder iets sterker in een mogelijk rechtszaak omdat er een werkbaar en constructief voorstel is uitgewerkt; maar wel geweigerd. Bij de stap naar de rechter zal deze dan wel willen weten van de andere ouder waarom hij dit voorstel weigerde.

Een arts kan niet verplicht worden het lopende medisch dossier van zijn patiënt kenbaar te maken in een rechtszaak. Dat schendt het medisch geheim.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”