Huis kopen na scheiding

Stekwadraat
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Huis kopen na scheiding

#1 , 11 mei 2021 13:02

Beste,

Ex en ik willen het huis kopen.

- Bouwgrond is deels geschonken aan ex partner door zijn ouders.
- Zijn ouders wonen in dezelfde gemeente.
- Zijn financieel aandeel in het huis is iets groter dan dat van mij.

Nu zegt mijn advocaat dat de rechtbank hem de voorkeur zou geven dat hij het recht heeft om dit te kopen.

Wat kan ik hier tegen doen? Is dit waar/ niet waar?

Groeten

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5410

#2 , 11 mei 2021 17:05

k Zou zo denken dat hij/zij die t meeste biedt het huis toegewezen krijgt en dat daarna verschillen in inbreng geregeld worden om de uitkoopsom te bepalen.

eylis
Berichten: 8840

#3 , 11 mei 2021 17:29

Beetje vreemde uitspraak van de advocaat als dat de rechtbank voorkeur zou geven aan de andere partij om de woning uit te kopen. Als de ex-partners er niet eens over geraken wie de woning zal uitkopen, dan vonnist de rechtbank gewoonweg de gedwongen openbare verkoop onder leiding van een (door de rechtbank) aangestelde notaris. diegenen die het meeste biedt, kan dan de woning kopen. Dat kan ook een buitenstaander zijn.

Reclame

nicky54
Berichten: 218

#4 , 12 mei 2021 07:23

Beide ex-echtgenoten willen de gezinswoning overnemen : wat als een minnelijke regeling niet mogelijk is?

Overeenkomstig art.1446 en 1447 BW kan elke ex-echtgenoot - gehuwd onder het wettelijk stelsel - in de loop van de vereffeningsprocedure aan de rechtbank de toewijzing bij voorrang vragen van de gezinswoning met de aanwezige huisraad.

Hierbij dient de rechter te beslissen met inachtneming van de maatschappelijke en gezinsbelangen die erbij betrokken zijn en van de vergoedings- of vorderingsrechten van de andere partij.

Het criterium van het gezinsbelang verwijst naar de wederziijdse morele en materiële belangen van de betrokken ex-partners en hun kinderen. Zo kan het verblijf van de kinderen en het uitoefenen van het beroep in de woning een doorslaggevend argument zijn.

Onder maatschappelijke belangen wordt verstaan dat de rechten van de schuldeisers niet mogen worden benadeeld door de toewijzing.

Wanneer beide partijen een belang inroepen, moet de rechter oordelen wie van hen beiden een overwegend belang heeft.
Hierbij is het mogelijk dat de rechter rekening houdt met de feitelijke omstandigheden die aanwezig zijn op het ogenblik van de beslissing over de vordering tot toewijzing bij voorrang, maar die nog niet aanwezig waren op het ogenblik van het instellen van de eis tot echtscheiding.

Wanneer de rechter niet overtuigd is van de maatschappelijke en gezinsbelangen om het goed over te nemen of hij de belangen gelijkwaardig acht, is hij niet verplicht de preferentiële toewijzing aan één van beide ex-echtgenoten toe te staan. De rechter kan aldus de preferentiële toewijzing aan beiden weigeren en de openbare verkoop van het goed bevelen.

Terug naar “Echtscheiding”