groepsverzekering niet in EOT vermeld

Woody2010
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

groepsverzekering niet in EOT vermeld

#1 , 05 mei 2021 13:02

ik ben gescheiden in 2003, na een huwelijk van 25jaar. Bij de notaris werd de EOT ondertekend door beide partijen! Nu na 3 jaar in pensioen, zit ik met vele vragen betreffende mijn echtscheiding, en besef ik dat er vele zaken niet correct zijn gelopen. Maar vooral het recht op de groepsverzekering, waar ik normaal recht op heb, maar die bewust verzwegen werd in de EOT! Zelfs de notaris die ik vertrouwde heeft er geen vermelding van gemaakt, waarschijnlijk wist die het niet, maar ik verdenk hem van grote nalatigheid. Hij had dit moeten onderzoeken en nakijken, Spijtig genoeg ben ik hiervan het slachtoffer, ik was me van geen kwaad bewust en heb de EOT ondertekend. Ik wil dit nu aanvechten, maar vraag me af, waar zijn mijn rechten?
Ik heb ook helemaal geen idee over hoeveel geld het hier gaat, maar ik vermoed dat het om een groot bedrag ging!
Wat zijn mijn rechten, wat kan ik doen? Ik heb al eens raad gevraagd bij een advocaat, maar die had er helemaal geen goed gevoel bij.
Nochtans als ik op het internet ga zoeken, zijn er wel die mij de raad geven, om het te laten uitzoeken en naar de Raad Van Staten te gaan.
Groetjes
Naam verwijderd - JurecaBE - moderator

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 05 mei 2021 13:49

------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

eylis
Berichten: 8836

#3 , 05 mei 2021 15:05

Bij een EOT , (scheiding met onderlinge toestemming) geven beiden de nodige info mbt de bezittingen, rekeningen en verzekeringen aan de notaris. Deze verwerkt deze gegevens dan in de akte. Waar niet over gesproken wordt, heeft de notaris geen weet van. Dus u kan hem/haar eigenlijk geen nalatigheid verwijten. Was u zelf op de hoogte van deze groepsverzekering? Zo ja, dan had u daar zelf melding van moeten maken aan de notaris en dan had hij deze kunnen bestuderen om te zien waar u recht op had. Uw advocaat heeft waarschijnlijk gelijk als hij de mogelijkheden somber inziet om alsnog vergoed te worden uit deze verzekering.

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 05 mei 2021 16:08

Dit is geen eenvoudig probleem. Ik geef u enkele persoonlijke bedenkingen, uiteindelijk zal enkel de rechter kunnen uitmaken waar u recht op hebt en dit valt niet te voorspellen. De ervaring leert mij dat maar weinig advocaten iets kennen over de vereffening en verdeling van het huwelijksvermogen. Als u eraan denkt te procederen zoek dan een gespecialiseerde advocaat.
De Raad van State heeft hier niets mee te maken. Als u een procedure voert zal dit voor de familierechtbank zijn.
Tegen de notaris kan u niets meer ondernemen. Zelfs als hij een fout zou begaan hebben (waarschijnlijk is dit niet het geval), dan is de vordering verjaard.
Belangrijk is de formulering van de overeenkomst EOT. Blijkt hieruit dat met de groepsverzekering, ook impliciet, geen rekening werd gehouden?
Als met de groepsverzekering geen rekening werd gehouden behoort deze tot het actief van het gemeenschappelijk vermogen. Dit actief werd nog niet verdeeld zodat u een vordering in verdeling van dit actief zou kunnen instellen. Dergelijke vordering is onverjaarbaar. Enkel het actief dat tot stand gekomen is met de premies betaald tijdens het huwelijk komt in aanmerking voor de verdeling, maar de waardevermeerdering van dit actief tot op het ogenblik van de verdeling komt ook in aanmerking voor de verdeling (vergelijk Cass. (1ste k.) 5 december 2013, AR C.13.0041.N en C.13.0067.N, RABG 2014, afl. 15, 1030, noot A. Reniers).
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Terug naar “Echtscheiding”