Pagina 1 van 1

Echtscheiding

Geplaatst: 04 dec 2008 14:51
door ADK
Ik leef sinds twee jaar gescheiden van mij ex-echtgenoot. Ik woon nog in het huis dat gemeenschappelijke eigendom is en mijn drie kinderen zijn bij mij gedomicilieerd.
Mijn kinderen (waaronder 1 mindervalide) staan fiscaal ten laste van mijn ex-man. Dit dateert van een periode toen ik niet werkte en dus geen statuut had. Gevolg is dat mijn ex-man veel minder wordt afgehopuden van zijn brutoloon en dus netto een pak meer over houdt dan ik. Volgens een berekening van mijn huidige werkgever zou ik met mijn kinderen ten laste zo'n 600euro netto meer overhouden.
Hoe kan dit billijk opgelost worden? Mijn ex wil er niet van horen om de kinderen fiscaal bij mij te zetten.
De scheiding is nog lopende en wat de financieën van de kinderen betreft, betaal ik alles met het kindergeld dat op mijn rekening komt. Wat tekort is wordt gedeeld, maar brengt meestal de nodige discussies mee. Welke zijn hier de mogelijkheden om mee om te gaan? Tot hiertoe slaag ik er in om financieel rond te komen omdat ik nog geen lening heb moeten aangaan voor de aankoop van het huis. Maar wellicht zullen de steeds terugkerende discussies over uitgaven voor de kinderen ervoor zorgen dat ik geregeld in het rood zal staan op mijn rekening.

Geplaatst: 04 dec 2008 19:39
door Rebel-with-a-cause
Je kan veel informatie vinden op volgende sites:
Onze wegen scheiden
Twee Huizen

Geplaatst: 06 dec 2008 12:13
door j.demoor
“Art.136.Als ten laste van de belastingplichtigen worden aangemerkt, mits zij deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het aanslagjaar en zij persoonlijk in het belastbare tijdperk geen bestaansmiddelen hebben gehad die meer dan 2.700,00 EUR (basisbedrag 1.800 EUR) netto bedragen :1° hun kinderen...”(Wetboek Inkomstenbelastingen 1992). Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/

‘mijn drie kinderen zijn bij mij gedomicilieerd’ houdt in dat zij te UWEN laste zijn en niet ten laste van uw man,TENZIJ hij nog op uw adres gedomicilieerd is wat ik vermoed wegens ‘De scheiding is nog lopende‘.

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...§ 4. De aangifte bedoeld in § 1 moet binnen acht werkdagen gebeuren nadat de nieuwe woning effectief betrokken werd...Art.8...Als het onmogelijk blijkt de nieuwe hoofdverblijfplaats op te sporen gelast het college van burgemeester en schepenen de afvoering van ambtswege uit de registers...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister)

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

Leg klacht neer bij de politie op grond van art.7 voornoemde Wet indien uw man zijn domicilie bij u handhaaft en vraag kopie van het proces-verbaal.

Vraag het college van burgemeester en schepenen SCHRIFTELIJK de afvoering van ambtswege uit de registers indien het er niet in slaagt uw ‘man’ op te sporen. Voeg daarbij kopie van het proces-verbaal dat u door de politie liet opstellen.