jeugdrechter

Rusty-Star1
Topic Starter
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

jeugdrechter

#1 , 09 apr 2021 14:17

Onderwerpen samengevoegd - JurecaBE- moderator


ik heb een vraagje wat als een kind onder toezicht van een jeugdrechter staat kan een advocaat dan nog iets doen om dit te veranderen ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rusty-Star1
Topic Starter
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 apr 2021 15:35

ik heb een vraag wat moet er gedaan worden als de jeugdrechter een verkeerd beeld heeft over de situatie van de ouders en van het kind bijvoorbeeld, het kind heeft te veel stress vanwege dat het verplicht is om om de week een dag naar zijn vader te moeten gaan omdat het op papier staat en dat het kind stress heeft omdat het zich daar niet goed voelt, en bij zijn moeder liever is en heeft autisme en is hoogbegaaft en gaat daarom niet naar school vanwege te veel stress door de situatie waar het kind in leeft, en daardoor in overlevings modus staat en dus dat het kind niets kan leren, maar dat het geen keuze heeft dat het kind moet gaan naar zijn vader, is daar een oplosing voor? nu het kind staat onder toezicht van de jeugdrechter en is verplicht om naar school te moeten gaan (na de paasvakantie) omdat de jeugdrechter een verkeerd beeld heeft over de situatie, en dus verkeerde beslissingen neemt is daar een oplossing voor.


en ten laatste als toevoeging;

het kind heeft school trauma's en angststoornissen en vermoedelijk een hechtingsproblematiek maar dat staat niet op papier omdat het kind is geblokkeerd en niet eens bij een psycholoog geraakt

iota
Berichten: 830

#3 , 09 apr 2021 16:24

Met een dergelijke complexe problematiek raadpleegt u best een kinder-en jeugdpsychiater ipv een psycholoog.

Verder geeft u het zelf al aan: de jeugdrechter heeft misschien inderdaad een verkeerd beeld, want er staat niets op papier.
Is er wel al een autisme-diagnose?
Stress versterkt effectief autistische kenmerken/gedrag. Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door mensen die niets kennen van ass: in hun ogen is dat veelal een lastig of verwend kind en zijn de ouders te toegeeflijk/niet in staat hun kind op te voeden. De remedie, zo denkt men dan, is de spreekwoordelijke schop onder hun gat.

Als de jeugdrechter nu één ouder ziet als een deel van het probleem, gaat die natuurlijk niet de visie van die ouder overnemen als de juiste. Dus zit er echt niets anders op dan een kinder-en jeugdpsychiater te raadplegen. Niet enkel voor een verslag, maar ook voor een behandeltraject dat uw kind echt nodig lijkt te hebben.

Reclame

LeenW
Berichten: 12826

#4 , 09 apr 2021 16:35

De vraag is ook wie er hier het verkeerd beeld heeft, de (vermoedelijk ongekwalificeerde) ouder die omwille van liefde voor het kind iets misschien dingen verkeerd interpreteert of de jeugdrechter die het met de nodige ervaring objectief kan bekijken. Juist en verkeerd zijn moeilijke termen in een niet-exacte wetenschap.

Issued
Berichten: 1227

#5 , 09 apr 2021 17:20

Als het kind onder toezicht staat is dat normaal niet de eerste stap. Dan zijn er al een heel revue aan zorginstanties gepasseerd. Al deze instanties brengen verslagen uit. Heeft u de verslagen van deze instanties aan de jeugdrechter over gemaakt?

Issued
Berichten: 1227

#6 , 09 apr 2021 17:23

De advocaat kan altijd dingen vragen aan de jeugdrechter maar deze beslist volledig zelf daarin. Het onder toezicht plaatsen heeft ook een reden en gebeurd niet zomaar.

Franciscus
Berichten: 38592

#7 , 09 apr 2021 21:04

Onderwerpen samengevoegd - JurecaBE- moderator

En vermoedelijk zal de jeugdrechter ook een sociale dienst opdracht hebben gegeven om het kind op te volgen.

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#8 , 09 apr 2021 21:09

Beste

Het - terechte - maatschappelijke uitgangspunt is dat het een prioritair gegeven is dat elke ouder een ouderlijke relatie met het kind kan ontwikkelen. Het kind mag geen ‘eigendom’ worden van één ouder. En het kind heeft niet de keuze noch bevoegdheid om daar van af te wijken. Er gaan heel wat kinderen met autisme naar school. Vraag is of over bescherming op lànge termijn niet eerder nefast is. Het lijkt me dat die jeugdrechter net wel een correct beeld heeft...
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Rusty-Star1
Topic Starter
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

#9 , 10 apr 2021 20:26

wat nu als de moeder een perferct beeld over de situatie heeft maar de jeugdrechter ziet het fout in en bekijkt de moeder als iemand die 'precies' niet voor haar kind kan zorgen maar eigenlijk dat ze simpelweg naar haar kind luistert en geeft wat het nodig heeft wat kan de moeder hieraan doen voor dit te stoppen dat het kind niet meer naar de vader hoeft te gaan en school dat het kind tijdelijk thuis kan blijven want dat het niet in staat is om iets te kunnen doen vanwege alle stress en de situatie.???.

Franciscus
Berichten: 38592

#10 , 10 apr 2021 21:46

Er is leerplicht dus wat dat element betreft zal u met school en CLB enz moeten gaan praten.
Wat vonnis betreft en gevolgen voor kinderen daar beslist uiteindelijk inderdaad de jeugdrechtbank over als ouders niet overeenkomen met het belang van het kind als ijkpunt.

iota
Berichten: 830

#11 , 10 apr 2021 23:59

Ik kan me echt iets voorstellen bij de situatie waarin TS zit.
Een intelligent persoon met ass heeft vaak sterke copingskills. Zo lang alles goed gaat, kan die vaak zodanig functioneren dat anderen niet veel merken en denken dat het met dat autisme wel meevalt. In werkelijkheid kost het die persoon dan al zeer veel inspanningen om mee te kunnen draaien. Als er op een bepaald moment meer prikkels of stressoren bijkomen dan die aankan, verliest die grip en wordt het autisme plots heel zichtbaar. Dat heet dan een meltdown, of een autistische burnout, als het een langere periode niet meer gaat. Een meltdown kan gaan van gillen en krijsen van rauwe angst tot zich volkomen in zichzelf terugtrekken. Zwaar emotioneel om mee te maken. De betrokkene verliest kort of langer controle over zijn gedrag en kan echt niet meer functioneren. Enige oplossing is een time-out, waarbij men tijdelijk (of permanent) niet meer met die stressoren of prikkels geconfronteerd wordt. Dwang heeft geen enkele zin en leidt enkel tot een escalatie van het autistische gedrag. Waar de persoon in kwestie zich bovendien zeer slecht en vaak beschaamd over voelt. Als ouder ken je je kind en weet je vaak op tijd in te grijpen om te vermijden dat die grens overschreden wordt. Als je daar tenminste de kans toe krijgt. Dat lijkt me nu net het probleem van TS te zijn, dat ze de situatie voor een stuk niet meer in de hand heeft omdat anderen beslissen. Maar zij wel met de gevolgen moet leven.

Het kind staat onder toezicht. Wat TS momenteel het meeste zorgen lijkt te baren, is dat de jeugdrechter bepaald heeft dat het kind na de Paasvakantie terug naar school moet terwijl dit voor het gevoel van TS echt niet ok is.
Vraag is, waarop de jeugdrechter zich voor deze uitspraak heeft gebaseerd. Is bv het advies van een kinder- en jeugdpsychiater ingewonnen?

School: er is leerplicht, geen schoolplicht.
Veel kinderen met ass gaan idd naar school, vaak ook naar het gewone onderwijs. Maar daarom niet altijd permanent. Het komt vaak voor dat een kind met ass elk schooljaar wel een paar weken thuis moet blijven omdat het even niet meer gaat. Of dat het maanden of een heel schooljaar niet meer lukt en daarna weer wel. Vaak op te lossen met een doktersbriefje. Bij een langere periode hangt het af van de school. Sommigen weigeren een leerling die maanden niet komt, anderen bieden hulp bij thuisstudie en/of staan toe dat het kind gedeeltelijk (halve dagen, 1 of enkele dagen per week) naar school komt/weg kan als het te veel wordt. Tegenwoordig is er ook ervaring met afstandsonderwijs + kan ook bij psychische problemen bednet worden aangevraagd.

iota
Berichten: 830

#12 , 11 apr 2021 14:30

Wat vonnis betreft en gevolgen voor kinderen daar beslist uiteindelijk inderdaad de jeugdrechtbank over als ouders niet overeenkomen met het belang van het kind als ijkpunt.
Zonder te willen veralgemenen: in de praktijk stellen hulpverleners vast dat vonnissen soms niet allereerst het belang van het kind dienen. Bv kind doet het goed in een pleeggezin, maar moet toch veranderen van gezin of naar een instelling omdat één van de ouders het zo wil. Ook krijgen ouders die onbekwaam zijn en geen hulp of toezicht dulden, soms heel erg veel krediet van de rechtbank. Situatie loopt totaal fout, sociale dienst en/of jeugdpsychiater komt er aan te pas, maar ouder werkt niet mee. Zaak komt voor en ouder krijgt zoveelste nieuwe kans want belooft beterschap. Niet zelden gaat dat zo jaren op en af. Tot de ouder zich wie weet herpakt, of uiteindelijk (vaak) dan toch volledig onbekwaam blijkt.

Wij weten niets over de situatie van TS en kunnen er niet over oordelen. Maar for argument's sake: Stel dat je er als ouder van overtuigd bent dat het oordeel van de jeugdrechter niet in het belang van je kind is. Welke mogelijkheden heb je dan?
Zelf zie ik enkel een advocaat nemen, advies van deskundigen inwinnen en in beroep gaan.

eylis
Berichten: 8840

#13 , 11 apr 2021 14:49

Als u zeker wil zijn dat het schoolgaan te zwaar is voor het kind, consulteert u gewoonweg de behandelende psychiater. Dat is de enige bevoegde professional die kan bepalen of het kind met ASS deeltijds of niet naar school kan gaan, of dat het beter naar een speciale school gaat. Vanuit het CLB kan dan ook samen met de behandelend psychiater bekeken worden of het kind tijdens de schooltijd een zorgleerkracht .kan krijgen. ook dat is een mogelijkheid voor een ASS-kind met hoge begaafdheid.

Rusty-Star1
Topic Starter
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

#14 , 11 apr 2021 18:09

iota en eylis, is er een oplossing voor het kind dat kan nog worde gedaan want als het kind niet gereed is voor naar school te kunnen gaan kunnen er zware gevlogen gebeuren, en de paasvakantie is bijna ten eide, en is er ook een oplossing dat hij niet meer naar de vader moet gaan gaan?.

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#15 , 11 apr 2021 18:38

Beste

U moet echt even lezen wat men u al heeft geadviseerd.

Een psychiater is het best geplaatst om al dan niet te bevestigen of uw kind in staat is school te lopen. Maak daar dus een afspraak.
Wat de vader betreft : geen enkel kind kiest zijn ouders. Ook uw zoon niet. En iemand zijn ouderlijke rechten ontnemen is een zeer zware beslissing die echt niet op een paar dagen, noch op eenvoudige vraag zal gebeuren...
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Echtscheiding”